Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, chci se zeptat, co je lepší a přesnější, počítat tehu podle ms nebo ult? Jde mi o to ze v aplikaci mám podle ms 10tt a podle ult 8tt, tak nevím jestli to mám změnit nebo nechat podle ms, to miminko je docela rozdílné v te apce😄, samozdrejme vím ze je to jen orientační, ale baví se mě na to dívat a cist
![]()
Vždycky podle utz, to je přesnější. Holt se ti zpozdila ovulace a těhotenství je tím pádem mladší.
Počkej si na 1. screening a tam ti datum upřesní a tím se pak můžes řidit. ![]()
Po 1.sreeningu podle uz. Teď je to ještě takové, že doktorka naměřila o milimetr méně a hned je z toho o týden mladší miminko.
Ja se ridila primo podle utz, mela jsem tam napsany i presny tyden, napr 12+2. Jestli to bylo presne nebo ne jsem neresila, a duverovala tomu, ze to tak je. A bylo, potvrdilo se to i screeningem.
akorat termin byl v rozmezi tri dnu
jednou tak, jednou onak, ale to mi nakonec bylo k nicemu, kdyz porod vyvolavali ![]()
Utz..a ono je to stejně jedno na začátku vzhledem k nepřesnosti v měření.. milimetr sem, milimetr tam..a hned je mimco o pár dní starší..počkala bych si na 1.screening a podle toho nastavila aplikaci..zatím bych to nechala dle menstruace..
@Capricorn61 píše:
Ja se ridila primo podle utz, mela jsem tam napsany i presny tyden, napr 12+2. Jestli to bylo presne nebo ne jsem neresila, a duverovala tomu, ze to tak je. A bylo, potvrdilo se to i screeningem.akorat termin byl v rozmezi tri dnu
jednou tak, jednou onak, ale to mi nakonec bylo k nicemu, kdyz porod vyvolavali
Podle me to neni k nicemu. Maloktere miminko se rozhodne narodit presne 40 + 0. Termin je dulezity napr. pro urceni, jestli je miminko nedonosene nebo jestli uz zena prenasi apod. Pro odhad, kdy se narodi, opravdu neni termin moc pouzitelny.
@Janča6
Jasne, ze to neni k nicemu, ale mi to bylo k nicemu - tedy termin. Psala jsem toto primo na sebe, ze konkrerne mi to bylo k nicemu. Proc? Protoze mi porod vyvolavali cca 1o dnu pred terminem ![]()
Edit: jinak tydny samozrejme dulezite jsou
@L.u.c.i.e.i.e.98 píše:
Ahoj holky, chci se zeptat, co je lepší a přesnější, počítat tehu podle ms nebo ult? Jde mi o to ze v aplikaci mám podle ms 10tt a podle ult 8tt, tak nevím jestli to mám změnit nebo nechat podle ms, to miminko je docela rozdílné v te apce😄, samozdrejme vím ze je to jen orientační, ale baví se mě na to dívat a cist![]()
Pokud to chces na sledovani velikosti miminka v apce, jak vypada a co mu zrovna roste, tak to ber podle ultrazvuku. Evidentne jsi mela ovulaci pozdeji, takze je mensi nez podle MS.
Na 1. screeningu to upresni vice.
Měla jsem to stejně poprvé. Jelikož dcera byla mladší o 2 týdny oproti MS a ještě se jí ven nechtělo, narodila se 3 týdny po termínu dle MS. Teď čekáme třetího prcka, kterej je mladší o 10 dnů a já už od začátku počítám, že půjde o deset dnů později plus ten týden, jak to předvedli jeho dva starší sourozenci. ![]()
Každopádně nejpřesnější termín se dá zjistit podle prvního screeningu. Podle toho mi to vždycky upravili v průkazce a já se ho mohla držet. Ono ve výsledku je to asi jedno, ale já si vždycky ráda ctu ty týdenní pokroky a těším se na mrňouse. Tobě přeju, ať ti to dobře dopadne a mimouš dělá jen radost. ![]()
Asi bych dávala bacha a radši všude podle utz ze screeningu. Jinak se ti stane že doktor ve 40+0 podle ms řekne a odteď už je to přenášení… Začne dělat hamiltony A za pár dní bude chtít preventivně vyvolávat. Měla jsem rozdíl vždy tak 4-5 dní, naštěstí jsem to nikdy nedokopala dal než 38tt a nemusela čelit nátlaku na vyvolávání
Termín podle ms kalkuluje s tím, že má žena 28mi denní cyklus s ovulací 14. den, přitom to mohlo být úplně jinak. Ultrazvuk je přesnější, protože velikost embrya odpovídá stáří. Jen to správně změřit…
Pokud chceš sledovat vývoj plodu, chápu, že to chceš vědět, ale počítej s tím, že reálný termín porodu může být prakticky kdykoliv. ![]()
@Capricorn61 píše:
@Janča6
Jasne, ze to neni k nicemu, ale mi to bylo k nicemu - tedy termin. Psala jsem toto primo na sebe, ze konkrerne mi to bylo k nicemu. Proc? Protoze mi porod vyvolavali cca 1o dnu pred terminem
Edit: jinak tydny samozrejme dulezite jsou
No mne se ze 4 deti jen 1 narodilo presne na termin, a to jeste vyvolavane. Presto nemohu rict, ze by mi terminy byly k nicemu. Prvni dceru mi vyvolavali 36 + 2 dle MS a 36 + 6 dle UZ. A protoze porod trval 41 hodin, tak se narodila 37 + 0 dle
UZ. A ja jsem mohla byt uplne klidna, protoze jsem vedela, ze neni nedonosena. I u dalsich deti, ktere se narodily 39 + 0 az 40 + 0 bych nerekla, ze mi termin byl k nicemu ![]()
Edit: a jak pise nekdo vyse, nekdy lekari zacnou tlacit na vyvolani kvuli prenaseni. Na coz ma take vliv presnosy terminu.
Jinak samozrejme pro urceni toho, kdy se dite skutecne narodi, je termin vypocitany z PM i UZ celkem k nicemu. Ale to me nikdy nenapadlo, vypocitany termin brat jako ukazatel skutecneho terminu porodu.
@Janča6 Urcite mas pravdu. Tak ja spolehala na doktora - rekl termin, tyden a tomu jsem verila.
Ale samozrejme vim, ze co pises, tak mas pravdu.