Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Všechny vás zdravím maminy, asi si sem jdu vylít srdíčko ale potřebuji to že sebe dostat. Mám za sebou tři porody, třetí byl hrůza děs mám v sobě takový blok a ukrutný strach. Samozdrejme všichni kolem mě říkají „to bude dobrý, čtvrtý porod to bude brnkacka“. Ale já stejně v sobě mám takový ten strach. Tak jdu zároveň i z otázkou. Jaký jste měli čtvrtý porody? Budu rodit po necelých 6 letech. Už mě to čeká letos v prosinci, Samozřejmě se těším vybavicka je nachystana. Ten soudný den prostě mě to děsí až to přijde
. Na samotný porod se tentokrát vůbec neřeším mám strach s toho jak rychle mi uteklo 25tt a že se pomalu a jistě blížím do finále
. Budu ráda za jakýkoliv slova maminek který mají čtvrtý porod za sebou. Všem moc děti a přeji mnoho zdraví ![]()
Příspěvek upraven 19.08.21 v 21:02
A co se stalo pri tretim porodu? Nesel by ten strach omezit tim, ze si vyberes jinou porodnici treba?
Ten strach v sobě musíš nějak zpracovat
Já jsem měla těžký hned první porod, skončil kleštěmi. Kdybych se podle něj měla řídit a živit v sobě ten strach, žádné další dítě už bych neměla. Mám jich dalších několik. A zrovna čtvrtý porod byl ten nejlepší a nejrychlejší
Při žádném dalším porodu už k žádným vážným komplikacím nedošlo.
Každému pomáhá něco jiného ke zpracování strachu. Někomu četba knih o průběhu porodu, někomu projekce, jak vše dobře dopadlo, dále je možné navštívit nějaký předporodní kurz, někomu terapie. A nejlepší je odpoutání myšlenek na porod a zabývání se úplně něčím jiným, pokud zdravotní stav dovolí, věnovat se svým koníčkům a žít běžný život.
Neboj, zvládneš to ![]()
Každý můj porod byl lepší
Ale je to individuální, nelze říct, že to tak je pokaždé. Za mě dobrý porod začíná v hlavě ![]()
A prosimtě, samozřejmě bez toho déčka ![]()
Ahoj, pro me byl ctvrty porod nejlepsi
Prvni trval 41 hodin, vyvolavany, nekolik davek oxytocinu, poslednich 17 hodin v rezimu minuta kontrakce, pul minuty pauza. Zacal pul hodiny po ulehnuti ke spanku, takze jsem vlastne 3 dny nespala. Ale bolesti byly snesitelne, spis jsem mela nervy, ze to trva dlouho.
Druhy nevyvolavany, 9 hodin, kontrakce po 2 minutach, bolesti hrozne, sila kontrakci vyssi nez merici schopnost monitoru.
Treti vyvolavany, 7,5 hodiny, bolesti priserne, horsi nez u druheho. Posledni 2 hodiny uz jsem nedokazala ani mluvit. Rikala jsem si, ze horsi bolesti uz snad byt nemuzou.
Ctvrty nevyvolavany, 4 a ctvrt hodiny od chvile, kdy me probudily kontrakce po 2 minutach. Bolesti stejne jako u 3. porodu, ale nestihly me tak odrovnat jako u 3., protoze trvaly znacne kratsi dobu.
Ja teda mela 4. porod 6,5 roku po 1. porodu.
Preji hodne stesti, at mas pohodovy porod ![]()
@Fiducia Anooo telefon mi to opravil takto a ještě s velkým písmenem
díky za upozornění, je tu tolika nádherných komentářů včetně toho tvého, je to povzbuzující. Moc děkuji
![]()
@Janča6 Moc děkuji, přesně jako tvůj první byl mu třetí. Nečekám od porodu bezbolestný zážitek, jen je prostě velký strach. Nevím jestli mi to narušilo i práh bolesti, těžko říct. Moc děkuji za podporu ![]()
@Villanelle Ano jdu do jiné porodnice, dvě děti rozený v Ústí a to poslední v Rumburku. Tak teďka jsem zvolila Českou lípu no tak uvidíme ![]()
@Květinka.kvitek píše:
@Villanelle Ano jdu do jiné porodnice, dvě děti rozený v Ústí a to poslední v Rumburku. Tak teďka jsem zvolila Českou lípu no tak uvidíme
Kdyztak na fb si najdi skupinu recenze porodnic, podle # tam snadno najdes spoustu zkušenosti z konkrétních porodnic, nebo se tam poptej a uvidíš. Myslim, ze kdyz budes mit duveru predem v porodnici a personal, bude ten strach zase menší ![]()
Pro mě byl taky čtvrtý porod nejlepší. Od příjezdu do porodnice asi 30 minut, od první kontrakce 5h. Dokonce mě nechali rodit normálně po 2 předchozích císařích (1. a 3. porod) - rodila jsem jinde než předchozí 3 děti.
Můj čtvrtý byl jako nic. Ráno mi přišlo, jako bych měla kontrakce. V jedenáct mi praskla voda. Tak jsem se vysprchovala, umyla si hlavu, sbalila věci. Stejně jsem měla ten večer nastoupit na vyvolávání. Naštěstí je porodnice jen asi deset minut cesty, tak jsem to zvládla odřídit, zaparkovat, přihlásit se na recepci…
Pak mě poslali na pokoj, že za mnou hned přijdou. Přišli za pět minut. Porod už nestihli. Miminko vyklouzlo úplně samo, znenadání. Držela jsem ho v rukou.
Bylo to minulý týden, jenže on se měl narodit až v lednu…
Dala bych všechno za porod kleštěmi, CS, cokoli, jen kdyby mohl můj maličký žít…
Bylo to tak snadné, ale tak moc to bolí…
Tohle ale nechceš slyšet a já tě nechci děsit. Naopak ti chci dodat odvahu, že zvládneš cokoli, protože na tebe čeká zdravé miminko. A neboj, půjde to dobře. ![]()
@Anonymní píše:
Můj čtvrtý byl jako nic. Ráno mi přišlo, jako bych měla kontrakce. V jedenáct mi praskla voda. Tak jsem se vysprchovala, umyla si hlavu, sbalila věci. Stejně jsem měla ten večer nastoupit na vyvolávání. Naštěstí je porodnice jen asi deset minut cesty, tak jsem to zvládla odřídit, zaparkovat, přihlásit se na recepci…
Pak mě poslali na pokoj, že za mnou hned přijdou. Přišli za pět minut. Porod už nestihli. Miminko vyklouzlo úplně samo, znenadání. Držela jsem ho v rukou.
Bylo to minulý týden, jenže on se měl narodit až v lednu…
Dala bych všechno za porod kleštěmi, CS, cokoli, jen kdyby mohl můj maličký žít…
Bylo to tak snadné, ale tak moc to bolí…
Tohle ale nechceš slyšet a já tě nechci děsit. Naopak ti chci dodat odvahu, že zvládneš cokoli, protože na tebe čeká zdravé miminko. A neboj, půjde to dobře.
Omlouvám se, ale miminko bylo mrtvé, že bylo naplánováno vyvolávání? Asi lepší, když to tělo zařídilo samo. Já měla vyvolávání a miminko živé. Jen vývojová vada neslučitelná se životem
.
@Wabuki píše:
Omlouvám se, ale miminko bylo mrtvé, že bylo naplánováno vyvolávání? Asi lepší, když to tělo zařídilo samo. Já měla vyvolávání a miminko živé. Jen vývojová vada neslučitelná se životem.
ano. vývojová vada neslučitelná se životem. nevím, v jakém okamžiku dotlouklo srdíčko. na posledním ultrazvuku ještě žil. musela jsem to rozhodnout. dostala jsem dva dny před vyvoláváním tabletu na spolknutí. tak možná ta už udělala své. nevím, co je jednodušší. v těchhle případech asi nic.
přeju nám všem hodně síly a štěstí do budoucna