2.dítě - jak u zaměstnavatele?

Anonymni
15.6.09 13:58

2.dítě - jak u zaměstnavatele?

Možná to tu už zaznělo…Naší malé budou v květnu 2010 3roky. Mám rodičovský příspěvek na 3roky a jsem stále zaměstnaná u zaměstnavatele u kterého jsem byla před nastoupením na 1.mateřskou dovolenou. Kdy mám nárok na PPM při druhém dítěti? Dostanu ho i když se druhé dítě narodí po 3.narozeninách prvního dítěte. Můžu počítat s přibližně stejnou částkou, jakou jsem měla u prvního dítěte? :D Pozn.druhé dítě je zatím jen v plánu.. :D :D

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
23847
15.6.09 15:03

Pokud se to druhé narodí do 4 let věku prvního a tvůj pracovní poměr bude stále trvat (jedno, jestli opravdu budeš pracovat nebo ne) dostaneš stejnou PPM jako u prvního dítěte. Taky je jedno, jak dlouhou sis zvolila MD u toho prvního - budeš mít nárok volit délku MD i u druhého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
15.6.09 20:56

Mohu se přidat s dotazem v souvislosti na nárok volby délky MD u druhého dítěte? Pořád to nějak nechápu, každý mi říká něco jiného a jsem z toho opravdu vedle jak ta jedle… :oops: Zatím druhé taky nečekáme, ale zajímalo by mě, jestli pak mohu zvolit RD jen 2 roky, když jsem s prvním dítkem 3 roky - na čem to závisí? Na tom, jestli na sebe vzájemně tato období navazují?

• Citovat
  • Upravit
381
15.6.09 22:16

RD na dva roky si budeš moci zvolit, pokud jsi měla v práci před nástupem na první mateřskou dost vysoký příjem (nevím, kolik to je, ale to by se dalo zjistit). Při nižších příjmech vůbec nárok na dvouletou RD není. Myslím, že to platí, ať už jde o první nebo „navazující“ RD. Se starší dcerou jsem taky volila 3 roky, ale v zá:,–(ě proto, že v době, kdy nový zákon vstoupil v platnost, už byla příliš stará na to, abych si mohla dvouletou variantu vybrat.
Ale jinak myslím pleteš MD a RD. Po RD s prvním bys navázala klasickou MD, tam se délka nevolí, ale je daná na těch tuším 28 týdnů (s dvojčaty 36, to snad nezrušili). Zároveň s nástupem na MD musíš zrušit RD, na niž jsi se starším (pokud už nebudeš mezitím pracovat). Pokud nebudeš před nástupem na MD pracovat, bude ji vyplácet sociálka z místa, kde jsi byla zaměstnaná před první MD.
Já jsem tohle teď absolvovala a byl to absolutní horor, protože RD na starší mi platila liberecká sociálka (kde bydlím), kdežto MD měla platit pražská správa soc. zabezpečení (v Praze jsem byla zaměstnaná před narozením starší dcery). A teď ta liberecká sociálka po mě chtěla, abych si od pražské vyžádala potvrzení o výši denního základu té budoucí mateřské, jinak mi RD na starší nemůžou ukončit, a pokud ano, pak jedině tak, že mi poslední měsíc nevyplatí nic a dostanu to teprve po dodání papíru. A pražská mi zas vzkazovala, že MD bude vypočítávat až v červnu (nastupovala jsem na ni 23.5. a ukončit rodičák musíš do 8 dnů poté) a dřív mi nic nepošle. Normální Kocourkov. Nakonec to nějak dopadlo, ale chce to pevné nervy. Jak u mě dospěli k té výši MD (tedy PPM), nemám tušení, protože mi vyšla o dost vyšší než u první dcery. Jak se změnil zákon, zřejmě to ovlivnilo i tohle (v právu se nevyznám), takže pokud jsi měla před první MD vyšší příjmy, může se to stát i tobě. Jinak RD z měsíce, kdy bys nastupovala s mladším na MD, se o vyplacenou částku MD krátí, čili nedostaneš těch celých 7600, ale míň nebo nic.
Teprve po té půlroční MD teprve budeš žádat o RD a volit délku 2, 3 nebo 4 roky.
Tolik zcela čerstvé zkušenosti :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
16.6.09 12:40

Moc děkuji za odpovědi. A ještě malý dotaz. Musí se něco zaměstnavateli hlásit po dovršení 3let dítěte, nebo prostě až budu těhotná, mu pošlu potvrzení od doktora a je to… :D

• Citovat
  • Upravit
23847
16.6.09 13:28

Minimálně by ses s ním měla dohodnout. Pokud totiž nenastoupíš do práce po dovršení 3 let prvního dítěte (když máš tříletou MD) může s tebou rozvázat pracovní smlouvu pro hrubé porušení pracovní kázně (neomluvená absence). Těhotenství jako takové tě neomlouvá, takže máš následující možnosdti:
1. nechat si napsat od doktora neschopenku - např. rizikové těhu azůstat doma.
2. nastoupit do práce a nastoupit druhou MD 6-8 týdnů před termínem porodu. Pokud stihneš porodit do 4 let věku prvního děcka, můžeš si zvolit, ž čeho se ti bude počítat PPM. Buď stejná výše jako u prvního dítěte, nebo se může přepočítat z tvého nového příjmu - když budeš brát víc :wink:
3. dohodnout se se zaměstnavatelem, že tvůj pracovní poměr trvá, ale ty do práce nenastoupíš. Tady nevím, jestli by za tebe platil zdravotní a soc pojištění zaměstnavatel nebo stát a zaměstnavatel není nijak povinen ti v tomto vyhovět.

Závěrem - ideální je otěhotnět tak, abys stihla nastoupit na MD ještě před dobou, než budou prvnímu dítěti 3 roky - ušetříš si dost starostí. Koukám, abyste pomalu začali :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
16.6.09 19:45

Tak to je fakt, to abysem začali… :D :D Takže jdeme na to… 8)

• Citovat
  • Upravit
381
16.6.09 21:12

Zapomněla jsem ještě napsat, že pokud budeš na MD nastupovat rovnou z rodičovské, musíš na ni jít až těch 6 týdnů před termínem, ne 6 - 8 jako ze zaměstnání (schválně jsem se na to ptala, pořád mi vyhrožovali předčasným porodem, takže jsem chtěla napsat MD už od 33. týdne - a nešlo to).
Jinak já jsem do práce volala, že jsem těhotná, už někdy před 20. týdnem, připadalo mi to lepší i kvůli tomu, aby měl můj záskok čas si rozmyslet, jestli bude v zaskakování pokračovat, a personalistka, aby mu změnila smlouvu a podobně - a to jsem měla ještě rok do tří let starší dcery, dokdy jsem měla hlášenou rodičovskou dovolenou.
Tak ať vám to druhé těhotenství vyjde k vaší spokojenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
18.6.09 09:22
Galadwen píše:
Zapomněla jsem ještě napsat, že pokud budeš na MD nastupovat rovnou z rodičovské, musíš na ni jít až těch 6 týdnů před termínem, ne 6 - 8 jako ze zaměstnání (schválně jsem se na to ptala, pořád mi vyhrožovali předčasným porodem, takže jsem chtěla napsat MD už od 33. týdne - a nešlo to).

Není pravda, zákoník práce v tomhle nerozlišuje ženu pracující a ženu na rodičovské dovolené, pro obě platí 6-8 týdnů před termínem. Já sama nastupovala z RD na MD u druhého a třetího dítěte a pokaždé jsem nástup volila na pondělí, tedy v tomto rozmezí, nikdy ne přesně 6 týdnů předem. 6 týdnů předem je striktně dané jako začátek pobírání peněžité pomoci v mateřství pro ženy, které mají PPM pobírat z titulu ochranné lhůty z posledního zaměstnání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
381
18.6.09 14:37

V zákoníku práce jsem to nečetla, v tomto smyslu mi to řekla doktorka, takže jsem se s tím smířila jako s faktem. Z toho je vidět, že si to každý vykládá, jak se mu líbí :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
18.6.09 14:55
Galadwen píše:
V zákoníku práce jsem to nečetla, v tomto smyslu mi to řekla doktorka, takže jsem se s tím smířila jako s faktem. Z toho je vidět, že si to každý vykládá, jak se mu líbí :?

Nj, jenže doktorka nástup na MD neurčuje, ta jenom vypíše papír pro zaměstnavatele. Datum nástupu si zvolí sama pojištěnskyně a skutečný datum nástupu vyplní mzdová účetní. I když tedy z diskuzí vím, že někteří gyndr jsou aktivní a vyplňují i to, co jim nepřísluší :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat