Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahojte holky, chtěla bych se zeptat, jak to máte se zubařem.
Dneska jsem byla se známou a ta mi říkala, že má dítě přes tři roky a ještě nebylo nikdy u zubaře a prý ani v nejbližších dnech nepůjde.. Docela mě to zarazilo, protože někedo chodí k zubaři už s ročními dětmi..
Kdy si myslíte, že je tak úplně nejvhodnější věk na první zubní prohlídku..
Dcera byla poprvé asi v patnácti měsících, syn už v osmi („svezl se“ s tou starší v rámci její prohlídky).
U nás nechce zubař brát před 2 rokem, ideálně spíš ten třetí rok. Ale po tom třetím roce bych už řekla, že by bylo vhodno…
Tak já se přiznám Mates ještě nebyl…
v roce měl 2 zuby…to dr.říkala,že to nemá cenu
at přijdeme v roce a půl…
jennže to jsme leželi v nemocnici a jen pohled na bílej plášt pak vyvolával záchvat.
Když jsem ho pak objednala zároven se mnou,měl teplotu…
takže jdeme za 14 dní oba a je mu 22 měsíců…
já a můj manžel chodíme každý k jinému zubaři. Můj zubař malého chtěl vidět už před půl rokem.Od manžela zubař řekl že se s ním chodit ted nemusí.
Mě bylo řečeno /a provedeno/ mezi 3 a 4 rokem…
Většinou jde spíše o takové seznámení se zubařem, ukázání, jak se čistí zoubky a pod. Takže si myslím, že je to ok, tedy pokud nemá nějaký specifický problém či otázky.
Důležité je dodržovat ústní hygienu u dětí, s tím souvisí, aby nepapkali v kuse po celý den a pak by neměl být problém.
tak Vojta sice u zubaře byl, několikrát, prvně lehce po roce (zubů měl hodně) ale jak kdyby ne, protože zuby dr. prostě neukázal!! ona to nijak nehrotila, jen poučila o hygieně a tak a jdeme znovu v dubnu, uvidíme, zda tentokrát budeme úspěšní.
já bych se v těch 3 o to aspoň pokusila. minimálně aby si dítě začlo na zubáka zvykat…
My jdeme zrovna v pondělí se synem,bude mu za 14 dní 2 roky.Dříve nás zubař nechtěl vidět.Stejně mu ty zuby neukáže,ale musí vědět že nějaký zubař existuje ![]()
U nas byl nejstarsi kolem 2 let a to je podle me optimalni. Ditko uz ma trochu rozumu, je schopny si sednout a drzet otevrenou pusu, aby zubar neco videl.
Prostredni se k zubari nenechala dotahnout ani parem volu, takze jsme sli az nekdy v zari loni. Bylo to pozde a taky jsme diky tomu stravili v lednu 4 dopoledne v ordinaci a odnesli si 3 plomby a 2 zuby otevrene.
Posledni mam v planu opet dotahnout k zubari kolem dvou let, i kdybych ji tam mela dovlect traktorem, protoze ty letosni lednove nervy s prostrednim devcatkem si rozhodne nehodlam zopakovat.
Jinak nase decka si cisti zuby poctive, poctiveji nez ja, pouzivaji i ustni vodu vecer, ale holt zdedily po me zuby kazive (ja taky muzu delat co chci a zuby se mi proste kazi, zatimco manzel si zuby temer necisti a je v pohode).
nic neobvyklého
..u nás taky předtřetím rokem nebere..pujdem asi až ted na jaře
Maty měl první prohlídku v roce a půl. Ale ani při první, ani při druhé zoubky prostě neukázal. Zubařka byla rozumná a nehrotila to. Zoubky poprvé ukázal na své třetí prohlídce - tedy ve 2,5 letech. S Berunkou to zkusíme teď v 8mi měsících (zatím má 2 zoubky) v rámci naší „rodinné“ preventivní prohlídky. A buď to vyjde, nebo ne
![]()
Edit: jinak zubařka říkala, že poprvé máme přijít v roce
no u nás zubař říká, že klidně už od prvního zoubku-v průkazce máme kolonku od roku. Já osobně si myslím, že ve třech letech může být i pozdě. Ještě v době, kdy nosil dudlík mu kontrolovala, jestli se mu podle něj nekřiví zuby apod…a máme v rodině třletou holčičku, která už tak skoro před rokem měla zuby uplně černé. Myslím si, že po tom roce, roce a půl je to ideál. Není nad jistotu, že vše zkontroluje. Tedaaa-pokud jak tu píšete má v roce ze dva zuby, tak bych to asi klidně odložila-my jich v roce měli už asi polovinu
Já jsem zastáncem prevence, takže za mě čím dřív-tím líp. a myslím, že i malý je zvyklý líp, když už je u zubařky v podstatě po tolikáté…
Ahojky.My s prvním byli v roce a s druhým už asi v půl roce.Chodíme všichni ke stejné a takna něj jukla taky.Hlavně nám vždycky řekne jak čistit i třeba těm mimnkům..Je moc hodná.I když důležitější je čistění zoubků.Ztaím jen vždycky koukla a nic víc. ![]()
My byli něco po roce, ale zuby nám začaly rašit až začátkem 11 měsíce. S manželem chodíme ke stejné zubařce, tak malý jde samozřejmě s námi, stejně by neměl kdo hlídat. Poprvé jenom seděl na křesle, ale to byl mrzutý, protože byl unavený a zrovna ho bolely i zuby. Jak jsme šli zase za další půlrok na prohlídku, tak už si na křesle jezdil nahoru a dolů, vyváděl lotroviny, pusinu neotevřel, jen jak se smál, tak mu viděla na zoubky. Příští měsíc jdeme zase, tak jem zvědavá, co bude dělat.
Jde i o to, aby si zvykl na to prostředí a ikdyž já nesnáším zubaře, jako mnozí, tak se mu snažíme dávat příklad, že je to něco normálního. ![]()
Ahoj, my byly poprvé v roce a od té doby chodíme každý půlrok na preventivní prohlídku. Myslím, že když má dítě zoubky, je prohlídka vhodná, jsem pro - raději dřív, než později něco zanedbat. A taky znám 3leté děti se zkaženými zoubky.
Příspěvek upraven 12.02.11 v 20:50