Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@evick2 přesně
joo, mladší teď několik dní v noci blbne s usínáním, že hodinu (hodinu a půl) nemůže zabrat a když usne, vyleze starší
![]()
@jowana můj starší je přesně toto..nepřenaučíš, prostě je ranní ptáče. Časem se aspoň naučil, že si má vzít hračky a v klidu si hrát, ale dřív, jak ve 4-5 letech to fakt nebylo ![]()
@martina.se
no, toho jsem se bála
Někdy funguje pohádka, prostě mu nevýchovně nějakou pustím a ještě zalezu, ale taky se stane, že chodí po 15min. mi něco důležitého říct a já pak raději vstanu, protože 3× za sebou takhle „usnout“ je kolikrát horší, jak půl noci nespat.
@jowana u nás se tohle nezměnilo, starší je fakt ranní ptáče. Ale tím, že už je velkej, tak mam klid - bo si čte, pak si vezme snídani atd.. ale dřív to bylo šílený.
Mám 2,5 letou a spí se mnou a přesto se taky budí
do toho taky miminko 3 měs a to se taky budí, tak jsem taky vyšťavená jak borůvka
taky si říkám kdy se to zlomí a ona bude spát v klidu…
@jowana tak to fakt nezavidim. A vstava tak stale nebo az od narozeni mimca?
@jowana Ahoj, já mám doma čerstvého 4 letáka. U nás pomohlo dávat spát později, chodí tedy mezi 21:00 - 21:30. Pak spí celou noc, občas se nám ale i ted stane, že se vzbudí, maximálně však 1×. No a zlom, kdy už nevstával 5× za noc ale třeba jen 3×, nastal někdy ve 3,5 letech.
Ale moc dobře si pamatuju, jak to bylo naprd. Od malička věčně vzhůru, věčně řev
On se budil třeba i po hodině. šílený.
Fakt ten zlom tak ve 3,5 letech.
@Weru furt
s příchodem malého nijaký rozdíl nevidím. měl někdy období, že spal třeba i líp, nebo vyjímečně ještě usne a pak spí do 7h, ale to je tak 1-2× za měsíc a pak je jak vyměněný.
@Melody 4 jak jsem psala, dávala jsem taky dýl a efekt to nemělo. Jen mu ta hodina/dvě chyběla a celý den byl hrozný protiva.
Ok, dávám si mezník 3,5 roku ![]()
@jowana Ahoj, už je opravdu velký, tak bych mu to zkusila opravdu pořádně vysvětlit. U nás už ve 2 letech pomohly spánkové hodiny - http://www.mimibazar.cz/bazar.php?… - „když svítí spící zvířátko, tak se nesmí vylézat z postele, protože je noc a všichni musíme spinkat, abychom si pak spolu ráno mohli zase hrát“. Už jsem je tu radila v jiné diskusi. Za pokus to podle mě stojí, vstávat ke 2 dětem je opravdu za trest.
@kokomo joo, to jsi radila mě
já to praktikiju na „sousedech“. Jsme v paneláku, vemu ho k oknu, vysvětluju, že je všude zhasnuto, že všichni spí, že má taky spát a není to k ničemu (většinou)
Tak si říkám, že koupim hodiny a bude to totéž ![]()
Musi to byt narocne, dam ti jen malou radu:
Pokud das dite spat dele, tak ti rano vstane uplne stejne, jako je zvykle. Pokud mu to chces posunout, musis minimalne 14 dni vydrzet a pak se to skutecne posune. My kdyz jsme to chteli malemu posunout, tak nam to trvalo 3 tydny, ale vyplatilo se to, zacal vstavat o hodinu dele. samorejme byl protivnej, ale stalo to za to!
Drzim pesti, at se to brzo zlepsi!
Ahoj, taky mam doma nespavce. Od narozeni spat proste nepotrebuje. Ve 3,5 letech ji staci za cely den jen 6 hodin spanku. Nema problem vstat ve 4 rano, driv sla spat v 8-9 a vstavala ve 3 rano. Pricinu to nemelo-byla proste vyspala. Kdyz spi 8 hodin, tak slavime, ale uz aspon se prestala v noci budit a spi sice malo, ale vcelku. Pomohly nam dve veci-sirup Sedalia a prestehovat nabytek v pokojicku a dat postel na jine misto. Na tom predchozim byla nejaka spatna zona.
@jowana Neřekla bych, že máš nespavce. Vždyť spí krásných 10 hodin. Teda přerušovaně, ale spí.
@jowana nečetla jsem diskusi, ale přesně tohle jsme měli hodinu uspávání, to jsme odbourali domluvou a pravidelností a pak to že se v noci budí a nespí a přesně jak píšeš buď jsem v noci byla u mimina nebo u tříletého. Doteď jsem z toho špatná, mam narušený spánek a je to peklo.