Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky, už si nejdu snad ani pro radu (zkusila jsem kde co), ale jen pro zkušenost, kdy se to spaní sakra zlomí a bude už konečně spát celou noc?
Tady se řeší roční, dvouletí nespavci, ale tříletého jsem tu snad ani neviděla. Že jim to vydrží do puberty mi snad raději ani nepiště
Usíná dobře, jen v noci se několikrát budí (většinou ani nic nechce, zavedu do postele a spí) a ráno kolem 5h má vyspáno. Jak se vstávání střídá s miminkem, tak už fakt pociťuju deficit spánku..
A kdyz mu vysvetlis, ze uz je velkej, aby sel alespon zpet do postele sam?
@Weru no, to kolikrát nechce, že už prý vstává a chce pustit pohádku
Takže zavedu do postele. Bohužel jsem nastavená tak, že než slyším, že se nechruje a opravdu spí, tak já nezaberu.
@jakuve nespí, večer většinou kolem 19h (když je od 5h vzhůru a jede celý den, tak je pak utahaný), ale když jsem zkoušela dát déle, tak to nepomohlo, jen byl nesnesitelný přes den. Prostě vstane stejně.
Fakt jsem zkusila kde co, rady asi bohužel nepomůžou
Spíš chci slyšet zkušenost od maminek kdy nastal zlom a spí celou noc.
Moje dcera, čerstvě 3 roky, vstává v noci klidně 5×. Jednou chce mlíčko, pak nemůže najít plyšáka, přikrýt nožičky, chce mít deku jinak, něco se jí něco zdá… Já jsem nastoupila do práce na plný úvazek a mám dost. Dcera chodí spát ve 22-23 hod a vstává v 6. Když náhodou usnula v 19 hodm tak zase vstávala ve 3 ráno…Po obědě někdy spí, někdy už ne. A bohužel jí to stačí. Jsem naprosto vyřízená. Do toho jsem chronicky nemocná, takže navíc únava i z té mé nemoci… Přijdu domů, dám dítěti tablet a modlím se, aby už šla spát a já mohla taky. Na víc prostě nemám energii a říkám si, jak dlouho se tohle dá vydržet.
S tím vstáváním to vypadá, že si ověřuje, že jsi doma. Nezkusila
jsi s ním spát v jednom pokoji?
@Lerista to moc rada není
ale soucítím s tebou. Já mám ještě 4M, takže vstávám i k němu, ale ten má nárok, takže to neřeším..Jen vstávat ke 2 dětem je docela náročné.
@jowana hmm,tak to nechodí spat tak brzo, aby neprospal celou noc do rána (5 hodina ranní je pro mne ještě noc
) A ne rusi ho třeba světlo nebo zvuky z ulice? Náš starší se takhle budil od jara do podzimu, protoze bylo ráno už světlo. Tak jsme mu koupili do pokoje Blackout závěsy a zabralo to naštěstí.
@jakuve nepřijde mi. Jako až začne být světlo, tak počítám s budíčkem ve 4h., ale teď vstává ještě za tmy ![]()
Ahoj u nás podobně synové 1,5 a 3,5roku. Po tom 3 roce se lepší. S příchodem sourozence vstával taky častěji prostě se potřebujou ujistit že nepřišli o to své místečko ve světle rodičovské lásky. Jenže oba kluci jsou nespavci od malinka takže já už jsem trénovaná a né že by mi to nevadilo ale jako co s tím nadělám. Vyzkoušeli jsme kde co. Po tom třetím roce začal spávat lépe. Teď už prospí noc, ale i tak občas vyleze vyčůrá se a chce uložit.. je to náročné ale radu nemám..
maximálně s tím přestaň bojovat protože pak se to lépe snáší
@lucenka budil se, i když byl s náma v ložnici. Po přesunu do pokojíčku (necelé 2roky mu byly) to bylo i chvilku lepší.
@jowana píše:
@jakuve nepřijde mi. Jako až začne být světlo, tak počítám s budíčkem ve 4h., ale teď vstává ještě za tmy
Tak to skoro vypadá, že patří k tem „stastnejsim“, kteří se vyspí par hodin a staci mu to. Ale kvůli tobě doufám, že najde ve spánku zalibeni
![]()
@evick2 já s tím zas tak nebojuju (má to po mě
tak co se divím
), ale prostě když je noc, že spím několik dní 3-4hodiny, přes den se nezastavím a že teda umí řádit a jede do večera, tak prostě nějak odpadám. Pak se to odráží na tom, že jsem snáž vzteklá (nebojte, krotím se), ale jde to prostě hůř, než když je člověk odpočatý, to pak kde co přejde ![]()
@jowana věř mi že naprosto vím o čem mluvíš
, speciálně když ten mladší řádí v noci a pak společně přes den
spánek je pro nás nedostatkovým zbožím
Kdyby alespoň pak nebyli protivní tak ať si teda nespí ale není horší dítě než nedospalé