3 roky a stravování

Anonymní
29.11.12 18:43

3 roky a stravování

Ahoj maminky, potřebovala bych poradit, byla jsem s dcerkou na prohlídce. Není žádný drobeček, ale od pohledu nějaké extra obézní dítě taky ne. Má 106 cm a 23,5 kg. Lékařka mě upozorňovala, že má obezitu!! ať s tím něco děláme a tak dál. Já ani manžel nejsme úplní drobečci, ale obézní taky nejsme. Dcera hodně jí, chodí do školky, i tam si ráda přidává, chutná jí. Stravu má v rámci možností pravidelnou a jen podotýkám, že sladkost má opravdu jen občas, doma ani zásoby nemáme raději, čaj pije hořký jenom - chutná jí, mléko pije /kakao a podobné nápoje vůbec ne/. Tak sedím, přemýšlím co mám jako dělat, když má prostě dcera dobrý apetit, ale váha je asi dost opravdu vysoká. Vím, že je špatně prý to, že z toho vyroste, ale když vím, že zásadní chyby neděláme, tak si tak trochu nevím rady. Děkuji za každou reakci.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24798
29.11.12 19:07

No, podle tabulky by na tu výšku měla mít ideálně 16-17kg, maximálně těch 21kg…
Jaký je tak „vzorový“ jídelníček?
Tam bude nějaký zádrhel v celkovém způsobu stravování, ne jestli má sladkost 2× nebo 5× za týden. Plus jak sama píšeš s manželem taky nejste zrovna hubení.
Ta školková jídla jsou taky kolikrát „zázraky“ gastronomie, ale to nemusí být, záleží na školce.
Jenže pokud prostě hodně jí, tak buď zmenšit porce, „docpávat“ ji zeleninou třeba. Nebo zvýšit výdej.
Vysloveně nějaé redukční diety nebo „light“ věci bych jí ale určitě nedávala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22006
29.11.12 19:12

Ta váha mi připadá na tři roky opravdu dost vysoká. Mám tříletého syna, váží 14 kg a to rozhodně není nijak hubený, ve své třídě ve školce patří mezi průměr.

Píšeš, že stravu má dcera pravidelnou - otázka je, jakou stravu… Jsi si opravdu jistá, že neděláte nějakou dietní chybu? Že je strava vyvážená, zdravá, ne typicky česká, knedlíková? Co to znamená „sladkost má občas“?

Jak je to s pohybem? Jak trávíte čas? Ve školce se děti dost hýbou, ale co doma? Jak trávíte víkendy?

Pokud paní doktorka neshledala nějaký zdravotní problém (to by Vás poslala třeba na endokrinologii nebo tak něco), bude možná nějaký „zakopaný pes“ v těchto věcech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
29.11.12 19:16

Mrkni se tady na seriál Mami pomoc, já tloustnu, jsou tam užitečné rady i vzorový jídelníček a řeší to poměrně komplexně
 http://www.babyweb.cz/…pecnost.aspx

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5352
29.11.12 19:18

U tak malého dítěte bych tedy jídlo neomezovala. Zlášť pokud jí jen chutná a pokud jí normální jídlo a ne sladkosti. Spíš bych jí přidala nějaký pohyb. Cvičí, běhá, jezdí na odrážedle nebo kole?
Ani u dospělých není tloušťka obyvkle dána nadměrným množstvím jídla (to jen v extrémních případech), ale spíše nevhodným jídlem. U dítěte, které je v růstu nejde výrazně omezit tuky, jejichž přemíra bývá často na vině obezity dospělých. Důležité je dbát spíše na to celkové složení jídla, aby bylo vyvážené, řekla bych.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zichisek
29.11.12 19:24

Zkus napsat třeba dceřin dnešní a včerejší jídelníček, co jedla a +-kolik.
Taky ten pohyb je hodně důležitý. Chodíte třeba do školky pěšky? Po školce na hřiště, procházku, koloodrážedlo…
Jak to má dcera s ovocem a zeleninou. Nejí třeba hodně omáčková jídla, knedlíky a tak?
Zařadila bych do jídelníčku hodně zeleninových jídel, ke každé svčaině přidat ovoce, odpoledne zeleninu.

• Citovat
  • Upravit
6271
29.11.12 19:29

Tak je fakt, že ta vazi docela dost, moje nejstarší měla ve 3.letech 110cm a 21kg a to už mi přišlo hodně, prostřední má 2 a třičtvrtě a momentálně váží 17;5kg a měří okolo 100 cm, obě maj í velký apetit.
U vás bych ještě znovu zkusila přehodnotit jídelníček, příjem sacharidů v odpoledních a večernich hodinách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
29.11.12 19:46

Obědy a svačinyy asi neovlivníš. co má k snídani, večeři? co mezi tím? jak o víkendech? co to je málo sladkostí? kolik vážila v roce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.11.12 19:50

Napíšu třeba dnešní jídelníček, dost jsem to začala sledovat. Ve školce nebyla, je nachlazená. Jinak ve školce mají bezvadnou stravu, hodně ovoce, zeleniny, zdravé pomazánky, paní ředitelka si na tom opravdu dává záležet, za což jsem vděčná. Dcera není „televizní“ dítě vůbec, takže je celý den neustále v nějaké aktivitě, lítá pořád. Od jara do podzimu jsme hodně venku, na hřištích, je pravda, že teď je to trochu horší. Na odrážedle jezdí chvilku, moc ji to nebaví, kolo zatím si jen prohlíží, že by milovala sport, tak to asi nevypadá zatím, ale na zadku chvíli neposedí.
v 7: 1/4 l mléka,
v 8: 2 míchaná vajíčka + 1 krajíc suchého chleba, asi tak 1/4 rajčete
v 11,30: polévka vývar, nudle, hodně mrkve, brambor + kuřecí plátek na přírodno a trošku takové jakoby omáčky
v 15: 2 jablka
v 18: plný talíř polévky /vývar/ co měla na oběd + 1 rohlík suchý
v 19: spí a je spokojená :)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.11.12 19:54

Doma vypije jinak běžně když chodí do školky asi v 7,15 1/4 l mléka, pak hned po 8,30 ve školce svačí.
Jinak sladkosti má tak dvakrát do týdne.
Většinou nějaké lízátko. Občas brumíky, někdy takové ty ovocné čočky nebo gumové medvíky.
Při narození měla 3,70 kg
V roce 10,80 kg
v 18 měsících 13,20 kg
ve 3 letech 23,5

• Citovat
  • Upravit
5862
29.11.12 20:13

A jakou má Tvoje dcerka postavu? Může mít mohutnou a těžkou kostru… Tak to má moje nejstarší dcera, ve čtyřech letech má 107 cm a kolem 21 kg, ale tlustá není, spíš taková mohutná a svalnatá. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.11.12 20:18

Dcera je taková pořádná, už v ramenech je prostě širší, ve školce bych jí postavou řadila tak k těm 4 až 4,5 letým dětem, 3 leté děti přeskočila už všechny. Ale je pravda, že má trochu bříško takové prostě větší, že jí chutná, ale když stojí, tak žádné faldy na sobě nemá, to zase ne.

• Citovat
  • Upravit
10975
29.11.12 20:36

Tak já to vidím asi takto.Syn má aktuálně 3,5 roku a je to taky takový vazounek. Ale při výšce 104cm má 17kg. Chodí do školky jen na dopoledne. Jednou týdně odpoledne cvičit, jednou plavat. Jí vcelku běžně a je dost na sladké.
Co se týká toho jídelníčku, který píšeš, tak bych řekla, že jí příjem prostě převyšuje výdej. Proč 2 vajíčka? 2 jablka? Jedno by jí nestačilo? A taky by to chtělo přidat pohyb. Nemají třeba nějaké tanečky, sportovní kroužek ve školce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.11.12 20:41

S pohybem hned od zítřka budem aktivnější. 2 vajíčka, 2 jablka. Ona má fakt hlad asi, jedno jablko to je pro ni jako nic. A já jsem zase ráda, že je to aspoň ovoce. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
5862
29.11.12 20:42

Já bych to asi řešila spíš tím pohybem, popř. zmenšit porce a ať se dojí zeleninou. A sledovat, jak bude přibírat dál. Některé děti jsou holt už od narození větší a těžší a neuděláš s tím nic. Moje holky měly a mají úplně stejnou výživu a přitom ta mladší měla ve stejném období váhu vždycky přibližně o 2 kg nižší při skoro stejné porodní váze. Kojené byly taky přibližně stejně dlouho, plně 6 měsíců, s příkrmy 13 a 14 měsíců. Nejstarší měla při narození 3,95, v roce 11 kg, ve dvou 14 kg. Mladší při narození 3,85, v roce 9,6 a teď v 23 měsících lehce přes 11 kg. Je to fakt hodně o té stavbě těla, mladší je takový drobínek, má uzoučká ramínka, zato starší je vazba. :mrgreen:

Příspěvek upraven 29.11.12 v 20:44

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect