Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, vím že už je tady takových diskuzí spoustu, ale nemám čas to pročítat a hledat.
Syn chodí od září do školky, a v podstatě má neustálí kašel a rýmu. Vždy jde týden do školky, a znovu rýma a kašel. I když ho nechám doma, tak se zdravý vrátí do školky a stejně má po týd nu chození to samé zpátky. Nyní má zase od neděle rýmu a lehce pokašlává, ale nic hroznýho. Viditelně je mu dobře, dělá blbiny, skáče tady. Tak jsem si řekla že ho do školky dám, no a dnes za mnou přišla učitelka a říkala mi že má pořádnou rýmu a že neustále smrká. Tak nevím nejradši bych ho do školky dala, ale když mi to takhle řekla tak nevím jestli nechtěla naznačit abych ho nechala doma. Jaký na to máte názor?
Dala bych, tedy pokud by neměl vyloženě opratě u nosu nebo nebyla nějaká zelená ![]()
Kdybych chodila do práce a měl by jen vodovou rýmu, dala bych, protože jinak by ses v práci asi moc neukázala. Když jsem doma, nedala bych, už jen proto, že si myslím, že je přece jenom trochu „načatý“ a snáz chytne cokoliv jiného ![]()
A kdyby mi učitelka řekla, že má děsnou rýmu a neustále smrká, tak i kdyby mně to až tak nepřišlo a ona věděla, že jsem doma, bylo by mi blbé ho tam dát ![]()
No, když ti to takhle řekla, asi očekává, že ho necháš doma… ![]()
@Petrlis mne prijde, ze kdyz uz ti to takhle reditelka rekla, tak ze ti naznacuje, ze by asi bylo dobry si ho nechat doma. U nas ve skolce taky deti ruzne pofrkavaj, pokaslavaj, ale to uz musi mit fakt dite rymu a chrchel, aby na to ucitelka matku upozornila, kdyby jen tak normalne smrkal tak by ti to asi nerekla
Presne popisujes moji dcerku a v podstate vsechny deti u ni ve skolce.Pi.ucitelka mi sama rekla, pokud je dite bez teplot normalne funguje a nema nejakou zelenou rymu(coz signalizuje bakterii),tak ji mam bez vycitek do skolky dat.
Je to tedy soukroma, tak to asi kvuli penezum moc nehroti.Ale je pravda, ze by jinak byla celou zimu doma.Je vzdy tyden ve skolce, tyden doma. A to jen kvuli obycejne ryme…Takze uz asi take nebudu hrotit ![]()
@bumbinka No přesně tohle řeším, on doma nemá nudli za nudlí, proto jsem ho taky do školky poslala že to není tak hrozný, ale když mi to ta učitelka řekla, tak bych si taky připadala blbě ho poslat. ![]()
To nevím, jestli Ti chtěla něco naznačit. U nás jdou na rodiče tvrdě tzn. v případě, že dítě má kašel, rýmu chtějí potvrzení od lékaře, že dítě smí do kolektivu a není infekční.
Jestli nepracuješ, nech si ho doma.
Nemocné děti do kolektivu nepatří! nikomu by se nelíbilo, kdyby dal své dítě do školky a tam pobíhalo zasoplené, ukašlané dítě.
U nás nosíme do školky kapesníky na smrkání a smrkají všichni. Vím, že je to blbé, ale ve školce prostě usmrkané děti jsou, protože na rýmu doktoři ošetřovačku nenapíšou, a hlavně, kdyby měli být doma kvůli rýmě, tak by do té školky pomalu ani nechodili. Smířila jsem se s tím, že když dávám dítě do školky, tam musím počítat, že bude ze začátku často nemocné. Ale postupně, jak si vybudují imunitu, tak už to tak časté nebude, nebo to bude slabší. U nás hlásí, až když je dítě opravdu třeba unavené nebo mu třeba začne horečka, nebo hodně kašle.
A taky si myslím, že většinou se nad rýmou zavírají oči, to už musí být jó rýma když tě učitelka upozornila
Pokud jsi doma a nechodíš do práce tak ho do školky nedávej ![]()
@stazinka09 píše:
To nevím, jestli Ti chtěla něco naznačit. U nás jdou na rodiče tvrdě tzn. v případě, že dítě má kašel, rýmu chtějí potvrzení od lékaře, že dítě smí do kolektivu a není infekční.
Jestli nepracuješ, nech si ho doma.
Naprosto souhlas. A u nás taky máme zavedeno, že pokud dítě má trochu rýmu nebo kašel (třeba doznívaící) musíme mít potvrzení od doktorky. Jinak je to totiž začarovaný kruh, když budou děti chodit nemocné do MŠ, budou to od sebe pořád dokola chytat a budou doma pořád.
U nás ve školce vyčnívá z davu dítě, která rýmu nemá nebo nebo nepokašlává
Absolutně běžný jev
Syna s lehkou rýmou do školky posílám, protože jinak by byl doma pořád.
Mě právě přijde, podle toho jak ho sleduju doma, že zas takovou rýmu nemá, tak nevím. Oni nepřišli vyloženě za mnou, ale stáli na chodbě a řekli mi to, ale to je asi to samé.
Nedávám z rýmou dítě do školky, aby ostatní maminy nenadávaly, že moje dcera jim nakazila děti, takže když vidím, že jí něco je automaticky odhlašuju a je doma semnou.