Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Soucítím s tebou. My už taky dlouho bojujeme se spaním, je to čím dál horší. Na radu jsem koupila houpačku a to mi aspoň vyřešilo problém s usínáním, je to raz dva vyřešené. Ale probouzí se taky, co hodinu. Pořás řeším, jestli ho mám nechat vyřvat a nebo raději trpělivě s ním ležet v posteli a usínat. Asi to bude chtít to smíření, že nějakou dobu zkrátka večer a v noci nebude klid.
Iruško, já už zkusila nechat vyřvat, ale přišla jsem na to, že malou prostě zlobí vracející se mlíčko, takže prostě chovám, dokud se jí neuleví, trvá to většinou tak hodku, zkouším pokládat a zase zvedám, kolikrát si i odříhne. Budu muset počkat, dokud u nás nepomine reflux.
Pokud má problémy s trávením,máte matraci v mírním úhlu?Nám to u prvního pomohlo.Mlíko se nevracelo a malej spal lépe.
Ahojky
Derido-já ti chtěla napsat jen že můj maléj takhle co půl hodky se budil až do 1 roku§pak zrazu přestal!už sem byla zoufalá a chodila jak mrtvola,nakonec sme ho vždy uspali jen houpáním v autosedačce no hrůza!!!!ale nikdy sme nepřišli proč!hlad neměl,nebot nechtěl si vzít jídlo,jen prostě koukal a byl vyspaný!zkoušeli sme dát na jiné místo postýlku,cokoliv,ale nepomáhalo nic
bohužel se dodneška třeba na pití budí i 3× za noc a nevím co stím,už je velkéj,ale když mu pití nedám řve jak…a to se za chvíli narodí druhé,takže to bude veselé
snad bude aspon druhé spavé ![]()
Ahojky, moje dcera to jednu dobu dělala taky, s tím rozdílem, že v postýlce vydržela spát třeba jen 10 minut. Pomohlo, když jsem ji přestala dávat do postýlky a dávala ji spát rovnou k nám do postele
Dělám to tak dodnes a vyhovuje nám to, ale chápu, že všem to vyhovovat nemusí …
A ještě mě napadlo, že ji může vadit měsíc - včera byl úplněk ![]()
Jinak držím palce a přeju pevné nervy ![]()
Maxako, tak obávám se, že stejný problém máme taky. U nás v posteli je spokojenej a spí, ale běda jak ho položím do postýlky, to je řev. Byla jsem pořád odhodlaná, že musí spát v postýlce (i když je mi příjemné, když ho mám u sebe), ale nevím, jak to dopadne. Hlavně jestli má cenu pořád chtít, aby byl v postýlce, když on nechce. Ale změní se to někdy? Aby se do té postýlky vůbec přestěhoval ![]()
holky, ono to ale dělá asi ze zvyky, prostě se prodřímne těch 30-45 minut a vzbudí se
Je to každý den, včera usnula po 15 minutách, ale musela jsem jí dát k prsu a uspat
Jinak v postýlce usnout umí, ale potom jak se v noci vzbudí na kojení, tak už si ji nechám u nás v posteli, mám vypozorované, že tak spí dýl, v postýlce se budí častěji. Zatím to nijak neřeším, ale jak dokojím, tak bude spinkat jen v postýlce.
Ahoj,
mame usplne stejny problem syn spi 30minut a je vzhuru je nam 8tydnu a takhle je to doma pokazdy, takze se doma vlastne nevyspi-neodpocne…Pomahal bily sum ten uz taky moc nezabira, ted opet v 9h. usnul v 9.30 vzhuru, uspala jsem ho u prsa-dudlik si NEVEZME!!! a polozila a do par minut kouka, rve, knuci, sam neusne…
takhle je to pres den porad?!
prijde mi maly, unaveny, nevyspaly a taky co s nim delat jak ho zabavit, clovek, nic neudela, jeho jeste nic nebavi a ja mam taky praci doma, nejde jen sedet lezet s prsem…
Vyrvavat nenecham, ale v norme poplakat ano, to se neda s kazdym knuknutim ho nosit, na to si ho nechci zvykat, takze nez treba usne ho poknouravat necham, ale ne dlouho kricet, kdyz vidim ze to nepujde, vezmu, chovam, utesuji a zase vracim do postylky…
nejake rady? Matraci mame zvednutou, zavinujeme, hlad nema, dudlik nechce odmita od zacatku, u prsa spi chvili-ale musi si krknout jinak ho brisko tlaci takze ho od prsa nemuzu odkladat nebo nechat u nas v posteli pak place a trapi ho bolesti briska…
uz poznam plac od koliky a plac kdyz proste jen nevi a je vzhuru, nemuze zabrat je to jine, takze bych rekla ze nemuze usnout…
byli jsme i u homeopaticky a uplne na nic-rekla bych vyhozene penize, nepomohlo to…Mam i krizove bachovy esence a neni videt zmena, jo usne hned ale za chvili je vzhuru…
v noci to nedela, budi se taky casto, ale nakojime a spi (vetsinou) ![]()
jsem z toho uz unavena, nemuzu byt cele dny s kocarkem venku, mam starsiho syna a na toho neni cas, doma nic neudelam, nekdy si ani nedojdu na wc natoz varit, pect,atd.do toho jsem ted hodne nachlazena a na dlouhe prochazky to proste neni
ale doma se nevyspi a jak se nevyspi je s nim cely den peklo…
rekla bych ze ho nenechavam aby se pretahl, byva tak hodku vzhuru a pak davam spat protoze vidim ze je ospaly a knoura…
@Lana222 také sme měli takové období, vyzkoušela sem vše, a nakonec sem celý dny uspavala v náručí, bylo to unavujici, dneska ve 4 a půl měsících usíná sama v postýlce.. Nevím, není mu třeba horko? Nebo nezavinovat, malá to přestala mít ráda kolem těch dvou měsíců.. Nemáte tam úplnou tmu? Máme zaply notebook, takže když se probere mrkne ockem ale vidí, tak zase třeba usne.. Nevím no, něco ho asi trápí, když je unavený a nechce spinkat, asi potřebuje i váš kontakt ![]()
@Lana222 Moje dítě to tak mělo do půl roka, říkám tomu dvouhodinovky: dvacet minut půl hodinky spala, pak se vzbudila, nakojit, hrála si pod hrazdičkou atd., postupně vytuhla, a pak zase malej šlofík…
Měla jsem teda výhodu, že jsem neměla starší dítě a nemusela jsem nosit, ale prostě to přešlo časem. Ale ona teda byla vyspaná, takhle jí to stačilo - ale je fakt, že já jsem dost prděla na domácí povinnosti a všechno, holt jsem ji pořád měla na klíně, bavila nebo kojila.
A jinak nepomohlo by třeba dát hrazdičku, aby se malej zabavoval sám, a třeba usnul při hraní?
Zkus satek, taky jsem to tak mela s malou, ale pri noseni jsem i neco udelala a ona spokojene chrupkala. ![]()
@Lana222 moje děti jsou taky bezdudlíkové, ale takovou tu starou kytičku z lékárny za 20Kč si ten mladší teď vzal a krásně s tím usíná. Nepotřebuje a nechce ho celý den, jen na to usínání si ho vezme - ze začátku jsem mu na dudlíček pokládala složenou plánku asi na 1/6…jinak se mi osvědčilo hodně chladno v místnosti, když je zavinutý a pak si i schovával havičku do plínky - teď už nezavinuju, je mu 5 měsíců a dudlík si vezme neobratně sám a když nemá plínku, tak si sám na hlavičku dává deku:)
@Lana222 Myslím, že bys ho od sebe neměla tak násilně oddělovat. Fakt si přečti něco o nošení dětí, má to smysl. Šoupni ho do šátku nebo ergo nosítka, a normálně žij. Jsou i půjčovny, kde si můžeš šátek nebo nosítko na týden půjčit, aby ses rozhodla, jestli má smysl ho kupovat.
@poppaea @mrs.gendy
holky ja satek mam a stejne tam knoura, nechce se nechat uvazat, to je taky „porod“ a pak se tam furt vrti, knuci, vazu hlavne v odpolednich hodinach kdyz jsme se starsim sami doma a manzel v praci abych mohla delat veceri, koupat starsiho, neco poklidit, nachystat do skolky atd, poklimbala, ale zadna slava, chvili i mozna spi, ale pak se rozerve ![]()
@Lana222 píše:
@poppaea @mrs.gendy
holky ja satek mam a stejne tam knoura, nechce se nechat uvazat, to je taky „porod“ a pak se tam furt vrti, knuci, vazu hlavne v odpolednich hodinach kdyz jsme se starsim sami doma a manzel v praci abych mohmla delat veceri, koupat starsiho, neco poklidit, nachystat do skolky atd, poklimbala, ale zadna slava, chvili i mozna spi, ale pak se rozerve
Hmhm
A co zkusit Hacku? A možná do šátku bych ho zkusila dát ve chvíli, kdy je v pohodě, ne až, když začne být nespokojený. Mimochodem, neměl třeba nějaký „špatný“ porod nebo tak něco? Já to s malou měla „zpočátku“ (hodně měsíců) pěkně těžký, a teprve s odstupem času mi tak nějak dochází, co všechno bylo špatně. Jednou z příčin byla podle mě moje vynervovanost, to by u tebe taky mohlo hrát roli ![]()