Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte, mohli byste mi prosím poradit, jak uspat miminko? Mám na mysli denní a večerní uspávání. Trpí refluxem, nutriton nepomáhá, takže to zvládáme bez něj. Jde o to, že jsem si jí naučila usínat v náruči - aspoň něco, protože to vracející se mléko ji pořád budilo, takže jsem ji měla v náruči tak dlouho, dokud neusla tvrdě. Ale teď už nepomáhá ani usínání v náruči.Tak bych jí chtěla naučit usínat samotnou, ale nevím jak na to.Poradíte prosím? Má 4 měsíce.Usíná u kojení, ale když jí zvednu na brknutí, tak je hned vzhůru a pláče. POtom už neusne.Děkuji.
Ahojky.Znám tvé obavy muj Patrik měl taky reflux od narození do cca 6 měsíců pak to zmizelo a už neblinka jen jak se přepije čajem.Porad sem se bala aby se mi v noci neudusil a tak…porad sme kontrolovala.Nam nutriton docela pomahla ale desny koliky a zacpa jeste ze to ej za nama.ale s usinanim to nepomuzu…muj se nauciol usinat na me a hlazením po zadech a jak ho dam do psotylky tak hned do ruky plenku a dudlik do pusy bez plenky a dudliku nespime:-)
![]()
Ahoj, sice Kuba reflux nemá, ale zezačátku měl problém s usínáním sám v postýlce. A jak píše fontanak, nejvíce pomohla látková plínka do ručičky a dudlík do pusinky. Tu plínku krásně mačká a žmoulá a to mu vytváří uvolnění a asi pocit bezpečí
A pokud začal brečet, tak jsem ho nechala jen do doby jekotu a řevu, a pak je potřeba opravdu pochovat. Trvalo mu to asi týden zvykání,ale vyplatilo se ![]()
Ahoj,
Adam netrpěl refluxem, ale zato ho trápily cca do třetího měsíce koliky, přes den usínání šlo, ale většinou taky v náručí a nebo v kočárku, večer zásadně v náručí… po ustoupení kolik, takže taky kolem toho čtvrtého měsíce, jsem ho chtěla naučit uspávat samotného. Ze začátku jsme spolu usínali ve velké posteli, kdy já jsem ležela na boku a jeho jsem měla objatého v náručí, pozdějí ležel vedle mě (a to jsem ho ještě poklepávala na zadečku
)
V sedmém měsíci jsme nastolili „lehkého“ Eastvilla a pomohl, naučil se večer usínat sám
Jo a přes den jsem ho stále uspávala v kočárku nebo v náručí, to jsme odbourali též tím „lehkým“ Eastvilem v roce ![]()
Tak naše malá taky trpí na reflux, do 4 měsíců jsme uspávali jen na rukou ve svislé poloze, kolikrát se po položení do postýlky vzbudila a ublinkávala. Ted už ji to netrápí tolik jako před tím, tak jsme najeli na uspávání v postýlce. Položím stojím u ní, držím ručičku a dělám šššš. První tři večery řvala jak hrom, tak jsem ji vždy vytáhla, pochovala(většinou si ještě odříhla nebo ublinkla), ale po třech večerech se uklidnila a ted tak do 10 minut spí, ale nesmí ji nic zlobit. Včera nám po dlouhé době zase hodně zvracela a to pak nemohla usnout. Je to docela složité s dětma co trpí na reflux, já jen doufám, že to u nás už brzo skončí.
malá taky hodně blinkala, usínala mi u kojení a až tak kolem 6.měs začala usínat sama. pak chtěla nás a kolem 9.měs jsme ji teprve učili usínat samotnou. já jsem pro nechat ji do 6.měs být. uspat v náruči, na miči..nějak. začít rituály ať dítko ví co kdy přesně bude následovat. jo a moje malá nechtěla brkat a jen se vzbudila a pak špatně usínala. takže si prostě nebrkala, máme monitor dechu a zvýšenou postýlku tak prostě spala bez brknutí. tak hodně štěstí
u nás usínání nebylo nikdy problém, ale věřím, že dítě s refluxem se řeší jinak
. já jsem od malička malou položila do postýlky, když měla jěště dudlík dostala dudlík a šmudlíka (mazlící dečka), nejraději ji měla přes obličej a odcházela jsem. ted už co je mnohem vnímavější, tak než zhasnu , tak si zamáváme, řekneme papa a já pak ještě řeknu spinkej a odcházím. a je jedno jestli je to spaní odpo nebo večer.ted už má místo dudlíka plyšovou ovečku, kterou obejme jednou rukou a v druhé má šmudlíka
.uspávání na rukou nebo držení za ruku jsem nikdy nepraktikovala, ale malá to nikdy ani nevyžadovala