Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,
našla jsem tento web a koukám, že si tady maminky radí jak na ty naše zlatíčka. Měla bych prosbičku: naše malá nikdy dobře nespala - už jako malé miminko se hodně budila a teď je to snad ještě horší. Chodí spát po „ŠMOULÍKÁCH“ máme stejný postup každý den - vyčůrat se před spaním, vitamínka do pusy, přečteme pohádku, pustíme lampičku aby nebyla ve tmě a necháme otevřené dveře.. I tak mě volá za minutku a ptá se proč musí spát, že nechce… tak mě volá třeba třikrát a to chce pít, je špatně zakrytá, znovu pít atd.. a to už jsem trochu naštvaná a usne do čtvrt hodinky. Pak se probudí kolem 11 a čůrání a pití, pak kolem jedné to samé a ve tři a v pět. Z toho asi 2×čůrá, jinak jenom pije. Ale dneska v jednu ráno jsem tam byla asi 5× zasebou - protože měla vyhrnutou nohavici,byla špatně zakrytá, plyšáčka nemohla najít, neměla zapnutou lampičku… a to vše volá postupně..až to manžel nevydržel a šel tam on a byl klid.Zkusila jsem i meduňku, sedalii a nic:-( nevíte jak ji pomoci a já bych se taky ráda vyspala - máme ještě 10m dcerku a ta spí celou noc. Myslíte, že by jí pomohlo, kdyby spala už se svoji sestřičkou a nebyla v pokojíku sama? Předem děkuji za každou radu
Ahoj a dáváš ji ještě spát po obědě? Jestli jo, tak bych zkusila nedávat nebo ji přes den víc unavit ![]()
No v 3,5 letech bych tam šla max. jednou a to na čurání…jinak si myslím, že si vymýšlí, asi nechce být v pokojíku sama a taky se naučila, že pokaždé někdo přiběhne, když zavolá!
![]()
Janička toto také zkoušela,ale neuspěla…na čurání si šla sama a se zbytkem měla smůlu…
Tak velké dítě zatím nemám, ale zkusila jsi jí nevyhovět? Podle toho, že dala pokoj, když tam byl táta, bych řekla, že jen zkouší, kam až může zajít. Ví, že ty jí vyhovíš… Pokud nebude pít, nebude čůrat. Třeba bude pár nocí řev, ale pak to určitě přejde. Přijde mi, že si už vymýšlí, jen abys přišla. A ve 3 letech mi přijde už dost velká na to, aby se přikryla nebo si shrnula nohavici ![]()
Ona spává ve školce a to odbourat nejde, ale o víkednu nespí po obědě a stejně řádí.. a ano. lidi mi už říkali, že si z mámy udělala cvičenou opičku:-(
jenže se ji bojím nechat řvát, aby nevzbudila v ložnici tu menší:-(
přesně to jí taky říkám, zakry se sama, ve školce se taky zakryješ a ona začne řvát, že musí maminka…už jsem z í na prášky a přitom ona si z toho ráno moc nepamatuje. Minulý týden mě pořád vyvolávala a když jsem za ní přišla, tak jsem s ní musela zatřást aby se probudila, pořád volala mámo, ikdyž jsem byla u ní
Pises,ze mimino s vama spi v loznici,pochopila jsem to dobre?Jak dlouho ma sama svuj pokoj?Pokud spala predtim s vama a s prichodem miminka musela jit do sveho pokojicku,tak to je asi z toho duvodu,pokud tam ale nikdy nespala,tak treba by chtela taky,kdyz vidi,ze miminko muze
a pripada si treba odstrcena.
koukam, ze mame stejne stare deti ![]()
ja bych byla asi drsnejsi, holt by tu jednu noc malou vzbudila, nam kdyz takhle cas od casu Rozarka vecer nechce usnout a furt si vymysli, tak pohrozim, ze kdyz nebude spat, tak ji zhasnu lampicku a zavru dvere, obcas na to i dojde, ale pak pozna, ze to myslim vazne a normalne uz usne
v noci se teda premistuje a vetsinou spi s nami, ale ja kolikrat jeji prichod ani nezaznamenam, takze mi to nevadi
otazkou je, jak dlouho v tom pokojiku spi ta tvoje sama
a pokud ti mladsi spi celou noc, tak bych je klidne sestehovala k sobe, ja kdybych Oldu jeste v noci nekojila, tak uz bych to asi udelala, ale nechce se mi nikam chodit ![]()
Mám taky 3,5 letou holčičku a poslední dobou též řešíme problém se spaním, resp.usínáním
Kolem Vánoc byla nemocná a spala se mnou v ložnici a teď to vyžaduje opět, v pokojíčku spí se starším bráškou, takže sama tam není. Chce držet za ruku, ale normálně jí stačívala tak minutka dvě, otočila se na bok a spala, teď bychom u ní seděli hodinu a to si zavádět nehodlám.
Vím, že je to potvůrka a nesmíme ji jedinkrát ustoupit, protože pak se těžko zas vrací do svého režimu
Taky normálně spávala v klidu až do rána, teď se každou noc stěhuje ke mě… ......doufám, že je to jen přechodné období a zase se zklidní, trochu to připisuju emociálně náročnému období od Mikuláše a Vánoc, občas něco žblebtá o čertech, dvakrát měla noční můru ![]()
A přesně - pokud jde jen o výmýšlení si, jako napít, vyčůrat atd., tak bych byla (a normálně jsem
)drsná, vrátím do postýlky, je noc a spí se a hotovo!
v pokojíku je od svých dvou let, ještě před tím než se nám narodila druhá. Ona, když je bouřka přijde a spí s náma, ale jak zjistí, že neprší, tak chce zpět do svého pokojíku. taky jsem si říkala, že se cítí odstrčená a proto vyvolává a proto já k ní pořád lítám… ale vše má své meze:-(
dneska mě třeba ukecávala, že chce zítra ze školky po obídku a já, že ano, ale musí hezky usnout a ona ano ano, ale skutek utek… trvalo jí 40min než usla a to 2× pila,čůrala a šla se kouknout ještě co dělám. Pak jsem jí tedy pohrozila, že zítra nepůjde po obědě a byl klid… taky jsem přemýšlela jestli tu mladší nedát už k ní, ale bojím se že mi ji bude budit. Myslíte, že by ji to zklidnilo mít tam sestřičku a nevidět, že je s náma v ložnici? Je to takový mamánek a teď není středem pozornosti:-(
Bux,tak to zkus.Treba o vikendu,kdy nemusite rano vstavat,dej mimino k holce a uvidis.Treba se citi fakt odstrcena,kdyz vidi,ze spite vsichni v jednom pokoji a ona sama.Chapu te,ze to musi byt pro tebe hrozne porad k ni litat,taky mam rada spanek,proto spi malej s nama v posteli
.
já jako malá bylo to stejné, nespavec…a špatné spaní
a mám to doteď a to je mi 30......a malá to má po mě, každý den mám to samé co píšeš ty, akorát malé je 6 měsíců..dle mě to je prostě povaha…a vrozené..
Pises ze ji davas po Smoulikach, tak zkus jeste Mrnousky - nejoblibenejsi porad nasi rodiny:)
Ne ale vazne, synovi je 2 a pul a pres noc je fakt na pest, budi se nekolikrat a vylozenen jeci, uz jsme zkouseli uplne vsechno, ale jak pise pani prede mnou, asi to je vrozene, jednou to mozna prejde. Mama mi rikala ze ja rvala bezduvodne do tri let. Me spis stve ze rocni holcicka mi prospi celou noc a ja je nemuzu dat k sobe protoze on ji budi a ona pak strasne breci a nejde utisit ![]()
třeba můj děda se v noci procházel , protože nemohl spát..venku.
já když byla malá, tak všichni všude vždycky spali a já nic.. ![]()
furt sem chodila pít, čůrat, žužlala jsem kůrky chleba, prostě to nešlo
a mamka se mě ted směje, že to mám za to..že ona si se mnou taky užila a já mám ted to stejné doma
, asi to je prostě v nás..
![]()
ale vím, že to není od stresů , práce atd. pamatuju si to jako malá..že sem to dělala…a to sem žádný stresy neměla.. ![]()