Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Janli píše:
Ani omylem! Donošené je až 38+0. Do té doby se jedná ještě o lehkou nedonošenost a pořád hrozí poporodní komplikace jako dechová tíseň.
V hodně nemocnicích, pokud nemá mimčo obtíže a prospívá, se ukončený 36tt bere jako donošené mimčo. Sama mám holčičku ve 26+1 extrémně nedonošenou. Nedonošená mimca se často propouští i domů ve chvíli, kdy mají jakoby 36tt. Pokud nemají jiné obtíže.
@Elvinerha taky mám nedonošeňátko, takže je mi to známo. Od 36tt lze rodit v běžné porodnici, ale dítě donošené před ukončeným 38 tt není a stále je rizikové.
mam tri deti, vsetky narodene v 37+5tt a vsetky maju v zazname napisane: hranicne nezrely novorodenec.
vsetci boli sice velki - 3,4 az 3,8 kila, ale vsetci mali mensie ci vacsie problemy s poporodnou adaptaciou. stredny bol dokonca 24 hodin na JIS (JIP) cize podla vlastnej skusenosti suhlasim uplne s nazorom, ze dieta sa povazuje za donosene az od 38+0. kazde den zohrava svoju ulohu.
a este k tej plodovej vode - vsetky porody mi zacali prasknutim plodovej vody a vzdy som bola instruovana sa hned odobrat do porodnice, aj ked som konktrakcie nemala.
@Něha píše:
Holky, končím 37.týden (dnes jsem 36+5) a tak si říkám, že od příštího týdne už budeme v 38.týdnu a klidně porod může přijít. Chceme rodit v jiné porodniciv jiném městě a tak nevím, jestli kdyby už něco přišlo, jestli v tomto týdnu už můžeme do porodnice “chvátat” pomalu a první dobu porodní si prožít spíše doma nebo máme chvátat opravdu? Váhu by miminko už dle odhadu mohlo mít nad 2.500 g… díky
To už malá byla 5 dní na světě ![]()
Zdravím holky můžu se k vám přidat.Dnes jsem 37tt a sestřička mi řekla to samé ,ze pokud odtece plodova voda hned jet do nemocnice,asi bych jela tím nic nezkazím…
@moly7 Ja uz bych to znovu neudelala. U prvni dcery mi porod zacal odtokem plofove vody, do cca hodiny jsem byla v porodnici, kde mi ihned zacaly kontrakce po dvou minutach. Po 17h jsem byla otevrena na 4… Porod trval 27 hodin.
Ted jsem 34tt a pokud mi v terminu zase odtece voda, nepojedu driv nez budu mit silejici kontrakce.