Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
tikule píše:
Holky,ještě se zeptám.Viktorce bude ted v březnu rok.Já bych chtěla za rok další,tak aby nám to vyšlo,abych přešla rovnou na další mateřskou.nevíte jak to budu mít ??? já jsme z těch všech zákonů už magor
Za rok už bys chtěla další miminko, nebo za rok teprve otěhotnět?
tikule píše:
Holky,ještě se zeptám.Viktorce bude ted v březnu rok.Já bych chtěla za rok další,tak aby nám to vyšlo,abych přešla rovnou na další mateřskou.nevíte jak to budu mít ??? já jsme z těch všech zákonů už magor
Záleží, v jaké jsi situaci? Jsi zaměstnaná nebo ne? Pokud ano, máš normálně zase nárok na PPM (peněžitou pomoc v mateřství) a poté si můžeš volit měsíční částku, kterou chceš pobírat.
Pokud zaměstnaná nejsi a spadla by si tím automaticky do 4 leté varianty, je lepší to provézt s pomocí partnera /ten ovšem musí splňovat podmínku pro PPM - a to je 270 dní v posledních dvou letech si musí platit nem. pojištění v případě OSVČ, v případě zaměstnance musí být zaměstnán alespoň tuhle dobu). Pokud tuhle podmínku splňuje, tak už jen díky tomu si pak můžeš ty volit.
Pokud ovšem ty podmínky nesplňujete, náležela by ti 4 letá varianta ![]()
A ty teď bereš rodičák už podle toho nového nebo ještě podle starého systému??
Protože pokud bys brala už podle nového, tak v případě, že bys zjistila, že jsi těhotná a neměla ještě vyčerpáno těch 220tis, tak si můžeš zažádat o vyplácení max. možné částky (nevím kolik to přesně dělá, odvíjí se to od příjmů,( nejvíc však je možné nějakých myslím 11400 měsíčně), abys vyčerpala co nejvíce peněz z těch 220tis na první dítě, než se to druhé narodí.
U toho nového systému je možnost volbu částky měnit jednou za 3 měsíce, takže by to nebyl problém.
Ale ty píšeš, že malé bude rok, tak to už asi bereš rodičák ještě podle starého, že?
No já jsme zaměstnaná,ted bude Vikince rok,ale já bych chtěla (uvidíme jak to půjde)že až by jí bylo příští rok dva roky,tak bych chtěla otěhotnět,že až by jí bylo tři roky a šla do školky,tak abych byla doma s tím dalším miminkem doma.jako navázat hned na další rodičák.a já spadám do toho starýho systému.
tikule píše:
No já jsme zaměstnaná,ted bude Vikince rok,ale já bych chtěla (uvidíme jak to půjde)že až by jí bylo příští rok dva roky,tak bych chtěla otěhotnět,že až by jí bylo tři roky a šla do školky,tak abych byla doma s tím dalším miminkem doma.jako navázat hned na další rodičák.a já spadám do toho starýho systému.
No tak pokud jsi zaměstnaná, tak budeš mít zase normálně nárok na PPM a pak si zvolíš měsíční částku jakou budeš chtít pobírat (podle toho jak dlouho chceš být doma, je dobré si těch 220 tis. rozpočítat). A jestli teda teď jedeš podle starého systému a máš zvolenou 3 letou variantu, tak budeš brát pořád těch 7600Kč
Peťul já myslela,že když pak dál pojedu na rodičák tak už budu mít na to další mimčo 7100.no chtěla bych mít znovu tři roky.ale nevim jak se to povede.to bych chtěla,ale situace je ted tak nějak všelijaká a můžu jít taky šupky dupky do práce.sice nevim do jaký,do starý se vrátit nemůžu,takže to pak taky bude na štíru ![]()
tikule píše:
Peťul já myslela,že když pak dál pojedu na rodičák tak už budu mít na to další mimčo 7100.no chtěla bych mít znovu tři roky.ale nevim jak se to povede.to bych chtěla,ale situace je ted tak nějak všelijaká a můžu jít taky šupky dupky do práce.sice nevim do jaký,do starý se vrátit nemůžu,takže to pak taky bude na štíru
Ano, pokud budeš chtít být doma zase do jeho 3 let, tak budeš mít ty peníze jak píšeš. Ale u té novely je to právě o tom, že už si nevolíš délku, ale částku, kterou chceš měsíčně pobírat a je možné to co 3 měsíce měnit. Takže si můžeš vlastně zvolit kolik sama chceš (samozřejmě je tam nějaký strop, který ti měsíčně dají, najednou ti těch 220 tïs.nevyplatí, to je jasné), ale prostě víc jak 220 tis. nikdo nedostane. Takže pokud si zvolíš vyšší částku než těch 7100 tak tu celkovou sumu samozřejmě dříve vyčerpáš a pak jsi bez peněz. Takže je třeba to promyslet, jak dlouho chce člověk být doma a rozpočítat si to.
tikule píše:
Peťul já myslela,že když pak dál pojedu na rodičák tak už budu mít na to další mimčo 7100.no chtěla bych mít znovu tři roky.ale nevim jak se to povede.to bych chtěla,ale situace je ted tak nějak všelijaká a můžu jít taky šupky dupky do práce.sice nevim do jaký,do starý se vrátit nemůžu,takže to pak taky bude na štíru
Těch 7600 jsem myslela, že budeš jako brát teď u tohoto dítěte, když už máš zažádáno o 3 letou variantu podle starých pravidel. Jsem to napsala trošku zmateně, se omlouvám!!
Ale stejně, je to myslím zbytečné takhle dopředu radit, protože kdo ví, co bude za rok, či dva ![]()