Musím nastoupit do práce?

2862
16.2.12 09:34

Musím nastoupit do práce?????

HOLKY OTÁZKA: Žádal tu někdo letos o rodičák? Myslím ten nový systém...... jsme z toho prostě pořád paf :X Když jsme si v práci nahlásila, že jdu na 3 roky a na socce jsem nahlásila, že chci brát 10tis. měsíčně (což je na 2 roky a 4 měsíce) můžu pak těch zbylých 8 měsíců
(do 3 let dítěte) být doma už samozřejmě bez dávek a pak nastoupit po těch 3 letech do práce nebo musím nastoupit hned jak vyberz příspěvek, tedy po 2 letech a 4 měsících? Tady nevím, zda je ještě povinen mě zaměstnavatel zaměstnat, když jsme už vybrala příspěvek......pak by to stejně zjistil, určitě musím donést papír o ukončení rodičáku ne? Snad mě chápete jak to myslím…ptz mě už fakt odvezou!!!!

Děkuji za reakce :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9649
16.2.12 09:40

Myslim, ze zamestnavatel ma povinnost drzet ti misto jen po dobu rodicovske dovolene… a tu nemuzes mit delsi, nez cerpani rodicovskeho prispevku… ne???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6299
16.2.12 09:40

To mě taky zajímá…nahlásila jsem sice do 3 let věku dítěte, ale RP beru 11500,– takže to do 3 let fakt nebude…ale než mi RP skončí, tak bych měla nastoupit na novou PPM…jen v práci tohle neví a řekla jsem, že mám RD do 3 let no… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
16.2.12 09:41

Tak když byl dřív rodičák dvouletý a nahlásila se dovolená tříletá, tak taky poslední rok maminka nic nepobírala a zaměstnavatel musel držet místo do těch 3let.
Takže pokud tam neproběhla nějaká geniální změna, tak to teď bude stejné, akorát už to není svázané buď na dva roky nebo na tři.
Logicky mi to vychází, že rodičovská dovolená je vztah mezi tebou a zaměstnavatelem, rodičovský příspěvek je vztah mezi tebou a státem a zamestnavateli tudíž může být prd po tom, kolik od státu dostáváš či nedostáváš, vztah mezi vámi je vyřešený schválenou žádostí o tříleté dovolené.

Jinak doporučuju případně zaslat dotaz na MPSV, popsat stručně a jasně situaci, mě odpověděli na dotaz do několika dnů :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5230
16.2.12 09:41

Jestli jsi zaměstnavateli hlásila mateřskou tři roky, tak jemu je fuk, jak pobíráš dávky, on tě bude čeakat až po těch třech letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
16.2.12 09:42
Barca12345 píše:
Myslim, ze zamestnavatel ma povinnost drzet ti misto jen po dobu rodicovske dovolene… a tu nemuzes mit delsi, nez cerpani rodicovskeho prispevku… ne???

Může, nebo přinejmenším mohlo, RP a RD jsou dva různé pojmy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9649
16.2.12 09:45
Gladys píše:
Barca12345 píše:
Myslim, ze zamestnavatel ma povinnost drzet ti misto jen po dobu rodicovske dovolene… a tu nemuzes mit delsi, nez cerpani rodicovskeho prispevku… ne???
Může, nebo přinejmenším mohlo, RP a RD jsou dva různé pojmy

Aha, no, tak jsem zase o neco chytrejsi! :kytka: Omlouvam se za spatne info, ale bylo jen z me hlavy… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2862
16.2.12 09:47

Holky fákt? Já tam ještě teda napíšu, jako aby s ev tom čert vyznal v těch jejich zákonech :cert:
Moc děkuji :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12864
16.2.12 09:49

Nemusíš. Rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek jsou dvě odlišné věci.

U zaměstnavatele si nahlásíš, jak dlouho chceš být doma (max. do tří let věku dítěte) a je úplně fuk, jak dlouho pobíráš RP.

Dokonce můžete být s otcem dítěte na rod. dovolené oba, zaměstnavatel to prostě musí umožnit a brát jeden příspěvek nebo žádný po vyčerpání částky 220000.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2862
16.2.12 09:50

Gladys na MPSV ? To je ale pracák ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2862
16.2.12 09:51

ííííííííííí holky fakt jo? Ať mě pak z práce nevyšoupnou, jste si jisté na 100%?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12864
16.2.12 09:52

MPSV je ústřední orgán nadřízený úřadům práce. Ale ani na MPSV nemusí znát odpověď, protože jejich náplní práce není zákoník práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2862
16.2.12 09:53

No jo, ale kdo mi bude těch 8 měsíců platit zdravotní? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2862
16.2.12 09:53

Tak kde bych mohla napsat mail?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12864
16.2.12 09:54
bedruna7 píše: ííííííííííí holky fakt jo? Ať mě pak z práce nevyšoupnou, jste si jisté na 100%?

Ano.

§ 196 zákoníku páce
Rodičovská dovolená

K prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni a zaměstnanci na jejich žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená přísluší matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let.

Ani slovo o nutnosti pobírání RP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital