3týdenní dítě ubývá na váze - dokrm UM :-(

8647
14.3.09 14:54

3týdenní dítě ubývá na váze - dokrm UM :-(

Dcerka má téměř 3týdny a pořád nedosáhla porodní váhy a spíše ubírá na váze. chodili jsme ted týden pravidelně k doktorce,převažovali,ukazovala jsem kojení..,ale žádný efekt to nepřineslo,takže včera rozhodla na:,–(it nutrilon.
Zatím stále kojím,tak 20min,a poté mám 7×denně dodat 60ml nutrilonu. Většinou vypije 25-40ml.
Myslíte,že mám ještě šanci se pořádně rozkojit a zanechat UM? nebo je to jak jednou má lahev,už není šance zpět?? :roll:
Musím říct,že tohle období je hodně náročný,kojit po 2-3h a pak ještě dokrmovat..,strašně moc bych chtěla kojit,ale nevidím už to moc reálně.
p.s. malá byla rozena CS a nemá ani 3kila,prso pořád hledá,ale nemá už sílu se pořádně přisát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14079
14.3.09 15:04

Jestli máš dost mlíka, tak zkus odsát a dát jí to z flašky. Třeba je ještě slabounká a z flašky jí to líp teče. Tak bys nemusela nutně dávat pokaždé na dokrm UM, ale šlo by to střídat s MM.
Osobně znám případ, kdy maminka musela na:,–(it UM souběžně s kojením, ale vytrvala a po čase UM odložili úplně. Takže to jde i takhle.
Co plínky, máte dost počůraných? Ale to už jste určitě s doktorkou řešili. Co ta na to říkala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10848
14.3.09 15:52

befano - nezoufej- uplne presne takhle jsem to mela ja s mrmlou. ve třech tydnech porodní váha ??? pfff ani omylem. chlapeček byl lenoch, kojila jsem i padesát minut -a to u toho nepospával - prsote jen pomalu pil.
a presne jak pises - ve trech tydnech jsem byla na prevazeni a za 10 dnu přibral 2deka!!! no doktorka vyhrozovala prikrmama, pozvala mne zas za dva dny- to neco pribral (protoze jsem ho tensepredtim nakojila :-) ) pak zas za dva dny (to jsem ho nejen nakojila ale jeste mu tesne pred tim dala z flasky odstrikane MM - a taky malinko „přibral“ , no a pak se dr. uklidnila, mrmla se naučil jist, a u dalsiho pevazeni uz to bylo jakztakz. Takhle jsem doktorku „lakovala“ prot, ze mi mrmla prisel naprosto v pohode, a prikrmovat jsem nechtela jen proto ze chvili neodpovidal tabulkam - a yplatilo se.
jo, mrmla večer vzdycky na delsi dobu usnul, takze jsem tak hodku dve po kojeni odsala vsechno co slo, dla do lednice - a tim jsem zase dokrmovala dalsi den, protoze to pil tak často, zese mliko nestačilo tvorit.
jeste: zezačatku jsem dokrmovala strikačkou, dokud jsme nemela pocit, ze uz umi dobre pit z prsa- kdyz uz to umel, tak jsem presla na lahev .
vic holek chvili dokrmovalo, a pak se vratilo k plnemu kojeni - to bude dobry.
pripadne zvaz jestli je nutny dokrmovat po kazdem jidle - podle toho jak bude pribirat, ty taky nekdy potrebujes odpočívat- i to je dulezite pro kojeni
(jo a pochopitelne , hodne pij, treba i neco podpurnyho - treba čaj pro kojici matky a td. a le to asi vis.)

drzim palec - ono kojeni je pak fakt pohodlny, kdyz s nim nestravis pul dne :-) nechtela jsem verit, ale nas mrmla se pak naucil pit tak ryche, ze vypil obe prsa, tak za necelych pet minut- to byl pohodovej čas! :-)

har.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8647
14.3.09 16:17

Plínky má počůrané v podstatě skoro každé přebalování. než jsme najeli na UM,tak měla i téměř furt stolici,dnes zatím jen jednou-přikládám to té UM. Jinak piju denně termosku kojícího čaje a beru Ricinus comunnis 5CH.ale já mléko mám,v tom to nebude.
Odsát vlastní mlíko se mi nedaří,a nevím zda investovat to el.odsávačky.

Ted jsme dokojili,docela pěkně sála,dohromady 20min,prsa na střídačku a pak vypila 30ml. Tvářičky nařachlé a hned usnula.aspon je konečně spokojená a furt nepláče..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4271
14.3.09 16:42

Befano - určitě vydrž, nevzdávej to. Odsávačka je dobrá věc, ale dost drahá. Nemá nějaká kámoška na půjčení? Ale určitě by pomohla.
Kamarádky holčička měla stejněj problém, narodila se v termínu a měla 2600 g. Nemohla se pořádně přisát a zjistili, že má krátkou uzdičku nahoře mezi rtem a dásní. Proto to nešlo. Tak jí to fikli a normálně se rozkojila.
Tak se drž :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
14.3.09 16:49

Bef - já mám odsávačku od Aventu pákovou a zkoušela jsem i Medelu el., ale stejně mi připadalo, že nejvíc a nejrychleji jsem odstříkala rukou.

Je hrozně důležitá technika - já to v porodnici zkoušela a samozřejmě mi to nešlo. Pak mi sestra ukázala, kde dělám chybu - tahala jsem jakoby jen bradavku. Musí se přiložit palec a ukazovák na kraj dvorce, přitlačit k tělu a pak teprve zmáčknout bradavku (snad to píšu srozumitelně). Ještě pomáhá před tím nahřát teplou vodou nebo přiložit nahřátou plínu. Ale možná tohle všechno už znáš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
452
14.3.09 19:10

Vydrž.

Taky jsem u Filiho měla strach, že nemám moc mlíka, ale chtěla jsem kojit, tak jsem mu dávala 1-2 UM denně. Pak jsem četla o spurtech ve 12týdnech a kojila jsem o duši, abych nepřestala a okamžitě jsem zrušila UM. A šlo to. Pak jsem plně kojila do 6 měsíců a s příkrmy až do 17. měsíce.

Paní doktorka to nevidí špatně, když nepřibírá, ale je s tím, taky hned hotová.

A k odstříkávání mlíčka. Zkus porodnici, kde jsi rodila, nebo PA z nějakého kurzu. Naučítě odstříkavat. Rukou je to fakt nejrychlejší, navíc si najdeš místa, kde to mlíčko je. Fakt je to jen cvik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2766
14.3.09 19:20

Ahoj,tak mě napadá,kdyby ses rozhodla pro el.odsávačku,za rozumnou cenu bych ti věnovala el.Medelu,používala jsem jí při obou dětech a byla jsem spokojená.Kdyžtak mi napiš sz :wink:
Mě první syn v porodnici špatně pil,nakonec nás pustili domů,kojila jsem ho a ještě dávala odsáté mléko jak o život,tak měl v půl roce 10 kilo 8O :wink:
Bude to dobrý,uvidíš!
A ještě se mrkni na www.kojeni.net ,jestli to neznáš,je tam spousta rad a taky mi to pomohlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6597
14.3.09 19:21

Bef, neházej flintu do žita, malá až zesílí, tak si mlíčko vytáhne. S tím odstříkáváním, já rodila všechny děti v Krči ( pověstná, že tam rozkojí i chlapa ) a mlíka jsem měla vždycky přebytky a odstříkávat mě naučili tam.
Jak píše Milli - palec a ukazováček na dvorec a stlačit, abys tlačila na tu mléčnou žlázu, nesmíš tahat za bradavku, to ti nepoteče nic, nelíp je si to zkusit, když kojíš a zpustí se ti mlíko.

Jinak já jsem u Sáry neměla problém ani jednou, do 4m jsem měla šílený přebytky, teď taky, nosila jsem denně 300ml sestřičkám, jenže, pak mi holky rozkousali bradavky, že jsem musela odstříkávat ručně, odsavačka by mi to tím tahem ještě víc roztrhala, no a každý odstříkat po cca 2 hodinách 100ml, uf…někdy jsem toho měla fakt dost…a začalo mi lehce ubývat, jednak tím, že jsem se nervovala, že se mi ty prsa pomalu hojí a honem honem odstříkat, ať nebrečí…a pak, ruka není jako dětský tah, takže jsem na:,–(ila homeopatika, Gravimilk, mlíko mám zpátky, ale dali jsme asi 6× Bebu, když už jsem fakt nemohla a prsa byly prostě prázdný.

Tak se neboj, ono se to spraví, důležitý je, že aspoň něco máš a malá si to od tebe vezme, já trnula hrůzou, že si zvyknou na flašku a budu muset furt jenom odstříkávat, tak jsem si je přikládala, jestli to nezapomněli a léčila jsem to pak 14 dní :roll: Ty jo, ale úplně tě chápu, jak jsi to obrečela, já jsem taky řvala, kor když jsem si říkala, sakra, vždyť já kojila Sáru dlouho, takovýho mlíka jsem měla, i teď bylo a najednou jim mám dát UM…ty hormony jsou sviňa, tak jim nepoléhej :wink: až uvidíš, že začne přibírat, hned ti bude líp a je to další krůček k tomu, že budeš 100% kojit :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1203
14.3.09 20:15

Ahoj, u nás to bylo podobně. V porodnici syn ubral -10% a na kontrole ve 3 týdnech neměl ani gram na víc, stála na něm kůže. Kojila jsem co 2 hodiny, z toho 40-60 minut byl u prsa. Začala jsem s příkrmem, 30 ml UM téměř po každém kojení a byl najednou mnohem spokojenější. A kojíme tak dodnes - má 6 měsíců - postupně se začalo tvořit mlíka víc a já jsem vděčná i za to menší množství co ode mne k UM dostal a dostává. Ze začátku jsem byla úplně vycucaná -vůbec nic mi nešlo odstříkat - a nebylo to špatnou technikou… když jsem zmáčkla prso objevilo se jen pár kapek a pak nic… dodnes si pamatuju radost když mlíko asi v 5. týdnu z prsa po zmáčknutí vystříklo.
Nevzdávej to, je klidně možné že se teprv laktace rozjede a UM za pár dnů či týdnů nebudete potřebovat :) a nebo budete kojit aspoň částečně jak my - každá kapka dobrá :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10016
14.3.09 20:42

Presne tak,kazda kapka dobra.Ja nemela mliko u zadnych z mych prvnich deti a ted u tretiho jsem chtela moc kojit.Mala se narodila v terminu,byla malinka,ale velkej savec,takze par dni po prichodu z porodnice jsme byly na porodni vaze.Ale mlika ubyvalo a ja musela prikrmovat,takze od 3.tydne nakojim,dokrmim,ty mas vyhodu,ze mas dost MM.Poridila jsem si pakovou,dvoufazovou odsavacku od Medely a jsem s ni spokojena.Uspech je,ze v noci staci moje mliko,coz driv jsem musela prikrmovat.Je mi taky lito,ze musime prikrmovat,ale nevzdavam to,a porad je to uspech oproti driv.Kojeni je pohodlny a doufam,ze se treba jednou prikrmu zbavime.A tobe preju hodne stesti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
15.3.09 07:22

Ještě něco - nosila jsem skoro pořád v podprsence odkapávače na zachytávání mléka a občas jsem ten obsah vylila do skleničky v lednici a Mates ho dostal stříkačkou - bylo mi líto to vylívat. Jenže po čase toho bylo moc a když jsem měla namraženo už skoro 2 litry, tak jsem to začala vylívat :( Ale ty odkapávače jsou moc fajn, měla jsem je od Aventu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
921
15.3.09 10:42

befano, zkus vydržet, ale zase abys malýho netrápila hlady… 20 minut kojení se mi zdá málo, nevytáhne si jen to přední mlíko? zkus ho mít u prsa určitě dýl, a neboj, když to bude třeba 3/4 hoďky - až zesílí, bude se to zkracovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8647
19.3.09 13:49

Tak už skoro týden jedeme kombinovaně kojení +UM a malá je spokojená. zítra jdeme na převážení,tak jsem zvědavá. Ale zatím nedošlo k tomu,že by prso odmítala,i když UM pije z lahvičky.
Jak trošku zesílila,tak už jí ani nekojím v zavinovačce (předtím jsem ji sotva udržela,jak se to tělíčko kroutilo) a je to mnohem lepší.
Každopádně už jsem si v hlavě srovnala,že i s UM se dá dobře žít :wink: ,a nemá cenu tlačit za každou cenu kojení..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
28.7.09 16:09

Re: 3týdenní dítě ubývá na váze - dokrm UM :-(

Dobrý den, mám pětittýdenního chlapečka, který měl porodní váhu 3.130 kg. Měla jsem velké problémy s kojením, neměla jsem mléko, musela jsem používat kloboučky kvůli malým bradavkám, malý měl problém kvůli uzdičce pod jazykem se přisát. Snažila jsem se pro kojení udělat vše - kojící čaje, Gravimilk, elektrická odsávačka a mléka spíše naopak ubývalo. Až nám malý proplakal noc začali jsme dávat BEBU z láhve - od té doby je výrazně hodnější a pohodovější, ale odmítá se přisát protože mu to neteče tak jak potřebuje. Nyní již nekojím vůbec, ale i z BEBY krásně roste. Nebuďte z toho smutná, vím, že to mrzí, zažila jsem to, ale i z umělé stravy naroste, neobávejte se. Navíc i obvodní doktorka mi řekla, že ne vždy kojení je zcela vše a má i dlouhokojené děti třeba až do pěti let a mají problémy s imunitou a na druhé straně nekojené a ty jsou zdravé jako řípa. Zlomte vaz, hlavně ať rostete a jste zdraví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová