Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
ahoj, omlouvám se, pokud tady podobný příspěvek někde je…ale chtěla bych se zeptat na váš názor:
jak dlouho si myslíte že by se mělo kojit?
Já stále kojím svého skoro 7měsíčního syna. Od 5ti měs. přikrmujeme (v poledne zeleninka nebo ovoce a večer kaše-jinak pořád kojo) Byly problémy, jako má asi každá maminka, ale překonali jsme to. S příkrmy jsem začala dříve proto, že přibíral málo-byl stále na spodní hranici váhy. ted je OK. Malý má už dva zoubky a trošku to začíná bolet.(stiskává)..říkám si, že vydržím cca do 10měs-do roka??? Ale dýl mi to přijde divné - když bude chodit a „přijde si pro prso?“
Vím, že je kojení to nejlepší pro dítě,,,ale má své „časové hranice“, neníliž pravda? = děkuji za odpovědi a nezlobte se, esli můj příspěvek vyzněl jako od „hlupáka“ ![]()
Jsem za tohle téma moc ráda, řeším podobnou situaci…Syna jsem „kojila“ do půl roka, ale odstříkaným mlékem z lahve,pak jsem přestala, už se to nedalo.Teď kojím bez problémů, začala jsem přikrmovat, a taky si říkám, že bych do roka chtěla přestat…Několik kamarádek mi tvrdilo, že odstavit starší dítě je mnohem náročnější, nechci pak trápit ani malou ani sebe.
Tak jsem zvědavá na názory a zkušenosti.
Ahoj,
ja chtela kojit do roka, taky mi prijde divne kdyz chodici dite kousne do parku a pak to prijde zapit k mamince pod triko
no ale mala slecna byla jineho nazoru, takze se sma odstavila v 10M. Ale myslim ze nejakou univerzalni shodu tady nenajdes
kazdy to ma jinak.
Ahoj, tak obecně se říká, že ideální hranice do kdy kojit je 1,5 roku (to už platilo za dob našich babiček). Ale reálně je to vydržet aspoň do půl roku (pokud to jde, pokud ne tak ne) a pak do té doby dokud je to mamče příjemné. Takže pokud budeš chtít odstavit v 10 měsících, tak prostě odstav v 10 měsících. Pokud by ti bylo psychicky nepříjemné kojit chodící dítě, tak ho určitě odstav, né nadarmo se říká spokojená matka = spokojené dítě. Ono kdyby jsi kojila „na sílu“, tak by se mohlo stát, že by jsi stejně přišla o mléko a nebo by se mohl narušit tvůj vztah s dítětem.
Já osobně mám v plánu odstavovat mezi rokem a rokem a půl, podle toho jak to bude vypadat. A posuzovat to spiš budu podle „mentálního“ stavu dítěte. To jestli dítě chodí nebo né, pro mě není podstatné.
Jo jinak mě se zas všichni ptají jestli ještě furt kojím a když odpovím, že ano (Vítek má tři měsíce) že jsem dobrá a že už kojím dlouho Velmi šťastný
Jinak mám jak kamarádky co odstavovali v půl roce a i taky, které kojili do dvou a půl let dítěte. Ono stejně, když dítě odstavíš v roce, tak mu budeš muset ještě nějakou dobou připravovat UM…protože tak brzo ještě nebude navyklý jen na příkrmy a to mlíko bude ještě potřebovat.
Jo ale s tím kojením po roce, rozhodně to myslím jako kojení doma…venku bych nekojila ani teď (jen za podmínky , že by to bylo nevyhnutelné a i tak bych z toho měla trauma). Na kojení potřebuju klid a pohodu a beru to jako dost soukromou věc, když jsme někde u kamarádu, tak to ještě jde…ale venku před cizími by mi bylo nepříjemně. Asi tak jak by na mě někdo koukal při sexu
![]()
Já kojila do dvou let - odstavila jsem kvůli tomu, abych dostala konečně MS a mohli jsme pracovat na dalším miminku. Někde jsem četla, že je dobré odstavit buď kolem 14-15 měs. nebo až ve dvou letech. V tom mezidobí je to prý těžší - děti jsou víc fixované na maminku.
A taky jak už tu někdo zmínil, pokud to bude dřív, je nutné nějakou dobu dělat UM. My jsme přešli rovnou na normální čerstvé mléko, ani jsem ho nepřevařovala.
Každé dítě je jiné, mléko se může samo přestat dělat, nebo si dítko prostě nebude už chtít prso vzít. Ale rozhodně bych to nelámala přes koleno - musí to být příjemné pro maminku i pro dítě.
Tak já mám plán
kojit plně do půl roku a pak s příkrmama do roka, s tím, že prostě nějak postupně to budem odstavovat, to jsem ještě přesně nenaplánovala ![]()
Na kurzu nám to i nutriční terapeutka říkala zrovna tak, že pro starší děti nemá to mateřské mléko už zase takový přínos, spíš jde o nějaký ten kontakt mezi matkou a dítětem a takové ty věci. S čímž teda určitě spousta lidí, co třeba kojí do 3 let souhlasit nebude…
Teď nedávno to bylo někde v telce, jak paní kojila svoje děti do 12 a 10 let - v podstatě do doby, než děti zjistily, že už je to jako dost trapné
A pak tam byla nějaká maminka, která říkala, že by se mělo rozhodně přestat do doby, než si o to kojení bude schopno dítě samo říct, že je to pak děs (její os. zkušenost) ![]()
Masáž laktační ligy a internetových serverů má velké pozitivum - matky kojí. A má taky negativa - když se nedaří, matky se nesmyslně obvinují z neschopnosti, depkují, mnohdy trápí zbytečně sebe i dítě… to jsou obecně známé věci. Další podivností je, že maminy cítí potřebu omlouvat se za to, že své dítě nekojí do dvou let, že se stydí za to, že je kojení od určitého věku omezuje a je jim nepříjemné.
Obecně bych řekla - kojte děti jak dlouho chcete. Kdo kojí dvouleté dítko není hrdina, je to prostě žena která dítě neodstavila a tot vše. Stejně tak jako nekojící matka není zločinec, jen neposkytuje dítěti výživu z prsa, nýbrž z láhve.
Ještě dnes si s nostalgií vzpomenu na kojení obou dětí, ráda na to vzpomínám, ale taky si ráda zajdu do divadla, ráda si zajdu na pivko, dám si skleničku vína, zajedu s mužem na večeři a děti nechám hlídat. Nevidím nic špatného na tom, že mám krom dětí ráda i sebe a že i vlastní „sebeláska“ byla důvodem proč jsem syna postupně odstavila v 16 měsících. Dcera se odstavila v 8 měsících po pobytu v nemocnici - prostě nechtěla (ale to je jiná situace)…
elda+2
Staršího syna jsem odstavila ve 13 měsících, protože jsem nechtěla kojit v těhotenství, ale asi to bylo docela brzy, dneska si myslím, že potřeboval kojit déle.
Mám kamarádku, co kojila do cca 2.5 roku a jinou, která kojila snad až do 4 let. Mně by to nevyhovovalo, ale když jim jo, neřeším to a nehodnotím. Určitě věděly, co dělají.
Anonymni píše:
Další podivností je, že maminy cítí potřebu omlouvat se za to, že své dítě nekojí do dvou let, že se stydí za to, že je kojení od určitého věku omezuje a je jim nepříjemné.
Kdo kojí dvouleté dítko není hrdina, je to prostě žena která dítě neodstavila a tot vše. Stejně tak jako nekojící matka není zločinec, jen neposkytuje dítěti výživu z prsa, nýbrž z láhve.
elda+2
Pod tyhle věty se můžu podepsat.
A ještě něco - pro starší generaci (současné babičky) jsem byla exot, co chudáčkovi dítěti nedopřeje ve čtyřech měsících omáčku a knedlíček, zato ho furt nalejvá tím děsným vodovým mlíkem (kdyby to bylo alespoň z flašky a oslazené medem) a pro současné matky byla moje sousedka, co musela kvůli těžké nemoci odstavit v 6 týdnech zase někdo, kdo se nedokázal kvůli miminku překonat!
Takže všem se nedá zavděčit, ale o to tu přece nejde. Hlavní je miminko a jeho maminka
Ahoj,
asi ti nenapíšu nic, co by už nenapsaly holky přede mnou. Koj prostě tak jak to tobě a mimču vyhovuje. Já chtěla kojit maximálně rok, Nikolka se v deseti měsících sama odstavila a bylo hotovo, večer jsem si dala skleničku vína a byla jsem spokojená. U druhé dcery to plánuju taky tak max do roka.
A ohledně té paní o které psala Angua - tu reportáž jsem viděla a řeknu ti, že kojení 12 roků starého kluka mi připadalo skoro jako sexuální obtěžování. Asi je to o názoru, ale aby mi puboš cucal prsa, no to je fakt silný kafe.
R.
Ahoj,
já naprosto souhlasím s tím, co tu bylo napsáno.
Já jsem kojila jednu do 13 měsíců a druhou do 14 a s odstavováním nebyl problém ani u jedné. Do tří let si dávaly sunar a pak už k tomu i normální mléko. Nechtěly moc pít, tak jsem byla ráda, že ráno a večer vymlaskly aspoň sunar.
Halka
Kojit je dobré tak dlouho, jak dlouho to vyhovuje matce a dítěti. Prvního syna jsem kojila 2 a čtvrt roku a nesnáším řeči, že je to divný. Nám kojení šlo, dítko nechtělo pít nic jinýho a ani jídlu moc nedal. Přestala jsem, když mě to začalo obtěžovat. Měl ošklivý ekzem kolem pusy a museli jsme zahodit dudlík a on se vlastně prsa nechtěl pustit. Tak jsme to ukončili.
Myslela jsem, že mě kojení vyčerpává. Byla jsem stále unavená. A teď vidím, že to kojením nebylo.
Moje druhé dítě o kojení až takový zájem nemá, dobře jí. Ale doufám, že aspoň do dvou let kojit budeme.
Je to levný, zdravý prospěšný, dítě si vyrobí mlíko na míru.
Lentilko - asi jsem divná, ale já chtěla kojit tandemově. Teda kdybych měla druhé dítě dřív. Asi mě to strašně baví:-)
Koj, jak dlouho budeš chtít. Podle mě je ideální, když se dítě kolem roku odstaví samo (i když u mě to tak ani v jednom z případů nebylo).
aladino - ne, nejsi, takové kamarádky taky mám. Jedna je teď před porodem a stále kojí staršího.
Ale já jsem taková suška, víš (no, teď ne, nemůžu shodit tři kila
), mě to první kojení fakt vycuclo, až pod padesát kilo, a chtěla jsem být v těhotenství trošku při síle. Ono se to MM i postupně přestalo dělat, nebylo to násilné.
U toho tandemu mi to není úplně jasné, protože MM se přizpůsobuje potřebám dítěte a třeba po porodu kojíš nezralým mlíkem i batole. Kromě toho už tak jsem kojila furt, ještě tak druhého pijana
.
Ale opravdu to nehodnotím, docela mi připadá, že každá diskuse se zvrhne v tom smyslu, že jistá část matek z ní vyjde jako idioti
.
Jinak s tou kamarádkou, co kojila syna po dvou letech věku, jsem si dělala srandu, že kojí puberťáka
.
Na všechno musí mít člověk nervy, na dlouhé kojení, na krátké kojení i na nekojení. Prostě vždycky jsou lidi, co se smolí do věcí, do kterých jim nic není.
Proč to po mně chce kód
? (A ještě mi ho to neuzná
?)
Ahojky,
já když jsem s kojením v porodnici začala, tak jsem si myslela, že budu kojit jen v porodnici (strašně mě to bolelo)
, ale nakonec to bylo Ok. Plně jsem kojila do půl roka. Už dávno jsem měla jasné, že hned jak zavedu v tom půl roce příkrmy, chci postupně odbourávat kojení. Později jsem si to jen potvrdila - Eliška strašně kousala. Takže jsem začala pomalu přestávat, jenže další zoubky v 7 měsících zpoůsobily to, že Eliška nějakou dobu opět nechtěla nic jinýho než mlíko. nakonec jsem kojila do 9měsíců. Jsem ale holt asi divná já, protože Eliška se neodstavila sama, to já jsem chtěla přestat. Nevydržela jsem tedy ani rok