Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
No, mě jde hlavně o to, že jsem taková měkká povaha a chci odstavit v klidu, tak pátrám, jestli je nějaký „vhodný“ věk, ale asi je to hodně individuální.Tak uvidím, třeba to malá vyřeší za mě. ![]()
Jinak si vůbec nemyslím, že kojit chodící dítě je divné, pokud je kojení k oboustrané spokojenosti a vyhovuje mamince i dítěti, tak je to opravdu jen jejich věc.To 12leté dítě je podle mě extrém, který nemá smysl řešit.
Souhlas . jak dlouho vám to bude příjemné, pokud se nevyskytnou nějaké jiné důvody (zdravotní, ekonomické…)
Poznámka - jak dlouho to je „přirozené“ - přírodní národy, které neměly k dispozici jako náhražku zvířecí mléko, (tedy všechny mámy za pár milionů let existence Homo sapiens do relativně nedávna) MUSELY kojit minimálně do 3,5 - 4 let, pokud mělo dítě přežít. Existují na to studie ještě od dnešních křováků.Dnes takhle maminky omezené nejsou, takže mají možnost volby - což je dobře podle mně vždycky dobře.
Moje zkušenost - obě holky do dvou let. Bylo to pohodlné, příjemné, levné (respektive zadarmo oproti tisícům za UM), zaručený prostředek na zklidnění, případně uspání. Nijak mně to neomezovalo - chodila jsem cvičit, večer někdy ven s manžou, u druhé od 1,5 roku do práce. Naopak třeba když jsme byly s holkama na dlouhém výletě (jezdila jsem s nimi od mimi na výlety a tábory s turisťákem), bylo po ruce vždy něco čerstvého a nezávadného k jídlu i pití - což se o mléce v lahvi v letním horku po poměrně krátké době říct nedá.
Ale jak říkám - jak je komu příjemné. Já jsem si s tím, že si dítě pro mléko samo přijde nebo na mně někdo kouká hlavu nedělala. Vadí mi třeba jiné věci.
Eva
Len-til-kah píše:Ale opravdu to nehodnotím, docela mi připadá, že každá diskuse se zvrhne v tom smyslu, že jistá část matek z ní vyjde jako idioti.
Jo, tak tenhle pocit mívám občas taky
![]()
Len-til-kah píše:Na všechno musí mít člověk nervy, na dlouhé kojení, na krátké kojení i na nekojení. Prostě vždycky jsou lidi, co se smolí do věcí, do kterých jim nic není.
S tím úplně souhlasím, vždycky se najde nějaká skupina lidí, kteří tě odsoudí - když budeš kojit, tak se tě budou ptát, „ty ještě kojíš?“, když nebudeš kojit, tak se zase jiní lidi budou ptát „a ty už nekojíš?“. Popř. tě totálně odepíšou, jak moje kolegyně a celá její rodina „odepsali“ snachu, páč malou nekojila a byla to prý její vina a holčička měla pak podezření na atopický ekzém (který se nepotvrdil). To, že to nejde všem totálně nebrala jako argument, když její dcera přece kojila bůhví do kdy ![]()
Takže nejlepší je se na všecky vykašlat a dělat si to, jak to vyhovuje vám (a to ve všem), ať se ostatní třeba po…
![]()
Hm, ja taky nemela problem nakojit malou treba v parku.. Jenze ona potrebovala na kojeni absolutni klid, takze nehrozilo… Ja se ji prizpusobovala, protoze jsem chtela kojit co nejdyl (min. do roka), takze treba nejaky celodenni vylet apod. nehrozilo!
Nakonec se sama odstavila v 9m (strasne kousala, potvurka - ja vyjekla, ona hysterak). To uz fakt neslo ![]()
Ahoj,
kojila jsem do 22mes ze dvou hlavnich duvodu. V rodine mame pomerne dlouhy seznam ruznych alergii a tudiz jsem chtela diteti co nejdele davat MM. Druhym duvodem byla moje lenost. Neni nic jednodussiho, nez vytasit prso a hned mit v pohotovosti jidlo i piti, ktere diteti zarucene chutna, je správné teploty atd.
Kdy je spravna doba na odstaveni? tezko rict, u kazdeho ditete jindy, pokud se k tomu rozhodne matka, musi byt 100%presvedcena, ze to, pro co se rozhodla chce.
tak kojeni, nekojeni i odstavovani zdar!
Kdysi, před 20ti léty, když se o kojení tak nemluvilo jsem kojila nejstaršího 3.měs., pak se vařily polívčičky atd., druhého 4.týdny a nejml 6.týdnů. no a naše „princezna“, po horkotěžkých začátcích, kdy měla silnou žloutenku, byla spavá nepřibývala se nakonec kojila do tří let. Pozor, žádné kojení na veřejnosti, návštěvách atd.Ráno začínala den kojo, pak po obědě před spaním a večer „na usnutí“-odstavování šlo už „rozumem“ žádné odjíždění, křik apod. Prostě jsem ji vysvětlila, že jsem byla nemocná a paní dr. mi dala tabletky a mlíčko už není dobré a že by ji z něj bolelo bříško.
Když jsme byli např. celý den u tety a měla potřebu, tak si mě odtáhla do ložnice.
Nepovažuji se tímto za super matku nebo „hrdinku“ brala jsem a beru to tak, že mě to nevadilo, neobtěžovalo, navíc Eli láhev neměla -nechtěla, um. mléka- vyzkoušeli jsme jich několik a popravdě ani dnes v 6,5 letech, že by mléko nějak milovala se říct nedá.
Ať si každá kojí, jak dlouho chce a jak ji to i mimískovi vyhovuje. A řeči typu „ty ještě kojíš“ nebo „ty už nekojíš“ jsou podle mě dost netaktní,někdo kojit chce a nemůže, někdo by mohl a nechce.
Tak já plánovala kojit, tak dlouho jak bude prcek chtít. Jenže už od 8 měsíce se začal pomalu odstavovat. Do 6m plně kojen. Teď poslední měsíc jsem kojila jen v noci na žízeň, dnes jsem zkusila dát v noci čajík a malej se napil a spal dál, takže evidentně prso už nechce, dostal rýmu a hned se pouští, navíc toho mlíka už taky moc nemám. Takže mi kojo pěkně nenásilně ukončíme v 10m a já jsem ráda, konečně se taky v noci vyspím, vrazím prcka taťkovi ať se stará ![]()
Jestli je nějaký idelální věk na odstavení, netuším, ale poměrně dost mamin má zkušenost, že se děti odstavily sami tak mezi 9. měsícem a rokem. (Naše dítě konkrétně v roce a asi 3 dnech.) No a že se při odstavení kolem roku bude muset stejně ještě dlouho dělat UM, není až tak pravda - dost kojených dětí UM nechce, takže se mléko nahrazuje jinými výrobky (např. u nás - každé ráno bílý jogurt, každý večer mléčná kaše, někdy přes den chleba se sýrem, kefír, kaše na sváču…)
Já jsem kojila prvního syna do 12 měsíců, pak se odstavil sám a dobrovolně. Prostě jsme pomalu přešli na sunar a bylo.
Teď s druhým prckem jsem měla v plánu kojit tak do roku a půl, ale jemu mlíčko tak moc chutná, že teď ve 14 měsících pije ještě i 5× denně. Zkoušela jsem už pomalu některé kojení nahradit sunarem, ale nechce to vzít do pusy, takže myslím, že přestat kojit bude docela problém. Je už docela chytrý a tak si o kojení „řekne“ sám a nedá pokoj, dokud prostě mlíko nedostane. Potřebuju pomalu odstavovat, protože plánujeme ještě jedno mimčo a kojit v těhotenství se mi opravdu nechce, mám strach, že by to byl pro moje tělo moc velký zápřah.
Ale můj názor je kojit tak dlouho jak o to mimčo má zájem. Samozřejmě horní hranice 1,5 - 2 roky, nad to bych už nešla.
jé moc děkuju za tolik názorů,,,víceméně se shodujeme…a je pravda, neměly bychom to nějak zapeklitě řešit
nějak to „bude mno“
třeba se mladej odstaví taky sám až bude chtít. ![]()
zatím díky všem, papa Lena ze srpňat
Ahoj,
jeste pridam postrehy od nas.
Malou jsem kojila do dvou let s tim, ze od roka jen rano a vecer, od 22 mesicu uz jen vecer.
Podle me neni vzdycky pravda, ze
Nejsem kvalifikovana nekomu radit jestli a jak dlouho ma kojit, jen se mi zdalo, ze z predchozich prispevku vyznelo, ze kojit starsi dite je problem. Neni. Klidne kojte dal, jestli vam to vyhovuje.
Babeta
Tak nevím, jestli je problém s odstavováním jenom u větších dětí kolem dvou a víc let. Já jsem si říkala, že do roka chci kojit určitě. No, myslím, že v 9 měsících bych byla odstavila v jakž takž pohodě, ale někdy těsně potom se z dcery stal tak příšerný závislák, že jsem si odstavení ani nedovedla představit. Někdy kolem 14 měsíců to byla opravdová krize, strašně ráda bych ji byla odstavila - začala totiž s těmi zmiňovanými scénami, že se člověku vrhala pod triko, hlavně když byla unavená, šly jí zoubky, měla rýmu nebo tak - naštěstí většinou jen doma, venku jsem to nepřipustila a malá se spíš nějak zaměstnala. Vzhledem k tomu, že jsme měli jít na bratrovu svatbu a o scény tohoto typu jsem tam fakt nestála, jsem se o odstavení i pokusila, jenomže dcera bojkotovala UM a já jsem neměla dost vůle.
Nakonec se odstavila více méně bez problémů kolem 20 měsíců, když jsem už byla znovu těhotná. Jsem zvědavá, co provedu s mladším dítětem, protože určitá fáze mezi rokem a rokem a půl starší byla fakt hrůza.
Jinak kojení venku mi do určitého věku prcka nijak nevadilo, ale ty chodící děti lezoucí pod triko, to byla i moje noční můra, ke které málem došlo.