Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Achjo, je to tady.
Starší dcerka byla od začátku na UM, po MM blinkala. A hlavně proto jsem byla ráda, že Bea tak krásně papká. Jenže asi před dvěmi týdny začala být plačtivá a nechtěla MM, a to i přesto, že u prsa usínala a jen tak ho dudlala. Od pondělí je to horší a horší. MM nechce vůbec, když už se na pije tak mi to vyhodí. Trochu do ní dostanu, ale je to bída.
Mám ji ještě trápit či přestoupit na UM?
Achjo. Jsem z toho úplně vyřízená, malá furt plaká. Prdíky nemá a očividně ji nic nebolí, jen je hladová. Jsem z toho na nervy. Bolí mě hlava a malá taky není zrovna hej.
Asi zajdu za lékařkou. ![]()
A nezačala jsi více cvičit? To změní chut mléka. Nebo malá se mi vadí a nechce pít, když mám mlíka moc, prsa jsou tvrdá, nabraná a jí to stříká všude kolem. To pak strašně řve a odtahuje se ![]()
palošek píše:
A nezačala jsi více cvičit? To změní chut mléka. Nebo malá se mi vadí a nechce pít, když mám mlíka moc, prsa jsou tvrdá, nabraná a jí to stříká všude kolem. To pak strašně řve a odtahuje se
Cvičím pilates, jako vždy. Právě mlíka moc nemám, ani málo teda. Odstříkané taky nechce. Za poslední dny mi vypije stěží 100ml ![]()
A UM ti pije v pohodě?
Já měla podobný problém s Nelou a v roce je bez mlíka úplně, nedostanu to do ní ani omylem.
palošek píše:
A přikrmuješ ji něčím?
Kury píše:
A UM ti pije v pohodě?Já měla podobný problém s Nelou a v roce je bez mlíka úplně, nedostanu to do ní ani omylem.
Právěže UM nedávám. Chtěla jsem kojit až tak do půl roku.
Asi bych ji měla začít přikrmovat.
Tak si kup lahvičku od aventu s jednou dírkou a nutrilon, je to nejpodobnější prsu, málo to teče, takže nebude odmítat sát z prsu a nutrilon je nejvíc podobný MM, sunar je např. docela sladký. Já to tak dělala, že jsem jí dala třeba na noc dopít se flaškou. Někdy jsem jí nedala vůbec a z toho třeba 2× denně, odstříkávala jsem, abych nepřišla o mlíko, o které jsem už málem přišla díky tomu, že tak málo pila. Ale v 5ti měsících jsem to vzdala, zase jsem měla spoustu mléka a stejně nechtěla, taky jsem chtěla do 6 měsíců vydržet. Ale jak píšu, Nela je nemléčné děcko, sem tam si cucne mlíka, když to vidí u staršího, jinak ani ránu ![]()
Když to nejde, tak to nejde, to je marné. Hlady se dítě trápit nebude, že? Děti měla a mají pořád taková období, že někdy mléko ani vidět, jindy samy jdou a dělají si kakao (ty starší ![]()
A to většina mlíka končí vyzvracená, když už něco vypije?
To, že najednou spoustu vyzvrací by pro mě bylo spíš znamení, že je něco špatně, než že nemá chuť ![]()
Teplotu nemá? Máte v rodině nějakou alergickou zátěž? Co stolice, pořád stejná, nemá průjem, zácpu, nitky krve? Ještě než začneš experimentovat s příkrmy a UM, tak bych zašla hlavně k doktorce, vylíčila jí, kolik vypije, že zvrací, jak dlouho to trvá, nechala převážit, zda přibírá, ubývá, aby se vyloučilo, že jde o nějaký zdravotní problém.
Ještě mě napadl bojkot kojení, jak pije v noci, je to stejně špatné, nebo lepší? Kdyby se prsa chytla v polospánku, reaguje pak stejně?
Gladys píše:
To, že najednou spoustu vyzvrací by pro mě bylo spíš znamení, že je něco špatně, než že nemá chuť![]()
Teplotu nemá? Máte v rodině nějakou alergickou zátěž? Co stolice, pořád stejná, nemá průjem, zácpu, nitky krve? Ještě než začneš experimentovat s příkrmy a UM, tak bych zašla hlavně k doktorce, vylíčila jí, kolik vypije, že zvrací, jak dlouho to trvá, nechala převážit, zda přibírá, ubývá, aby se vyloučilo, že jde o nějaký zdravotní problém.
Ještě mě napadl bojkot kojení, jak pije v noci, je to stejně špatné, nebo lepší? Kdyby se prsa chytla v polospánku, reaguje pak stejně?
Gladys píše:
To, že najednou spoustu vyzvrací by pro mě bylo spíš znamení, že je něco špatně, než že nemá chuť![]()
Teplotu nemá, já (kromě komářích štípanců) ani muž alergii nemáme. Myslím, že všechno nevyblinká. Kaká normálně, sice míň a méněkrát za den, ale jinak je to stejné. Malá v noci pila jen první měsíc a půl, jinak jsem ji kojila kolem 11 večer a pak asi v 5 ráno. Když jí dám prso v polospánku tak se vzbudí a řve.
Před chvílí jsem volala známé dětské a ta říkala ať jí mám do pondělí než k nízajdu na UM, ale to se bojím, že kojení bude bojkotovat úplně.
Tak to spíš vypadá na nějaký druh bojkotu ![]()
Jaký máš spouštěcí reflex? Spíš slabší, musí dlouho tahat, než něco teče, nebo silnější, že stačí, aby ses bradavek dotkla a teče to samo?
U mě byl docela problém spouštěcí reflex, teklo toho moc a hrozně rychle, malej se topil. Řešila jsem to tak, že jsem bradavku rozdráždila, ono to začlo šíleně stříkat, tak jsem dala na prso plínku, nechala ho stříkat a až když jen kapalo, dala dítěti.
Ale dítě už bylo nedůvěřivé, takže jeden čas nechtělo a dost u toho řvalo ![]()
Odstříkané z flašky by nevzala? Pokud to nevypadá na alergii, tak mi přijde to UM trochu zbytečné ![]()
Spíš musela prso dudlat. No právě, že mi ani z flašky mlíko nechce!
je hladová a podrážděná, ale stejně nechci aby byla na UM. Uvidíme, ale snad má jen takové období.
Jestli dlouho dudlá a mlíko neteče, tak zkus prso před kojením nahřát, dát si teplý nápoj ![]()
Těžko radit, na každého zabírá něco trošku jiného. Hlavně buď vklidu. Jestli zpanikaříš, mlíčko se bude míň tvořit, hlavně klid a přikládat. A pokud to nepůjde, taky se nic neděje, budete na UM. Hlavně klíd ![]()
Ahoj,
a nedostala jsi MS? Někdy při mS dětičky zlobí a mlíčko od mamči odmítají.
Pokud se rozhodneš dokrmovat, tak jak radila Gladys nejdřív bych se poradila s doktorkou, jestli třeba nemůže jít o nějaký reflux, když takhle zvrací.
A co se týče lahviček, tak od firmy Medela existuje láhev Calma, která se chová jako prso a neměla by kojení narušit. Mám jí doma a spokojenost.