Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chci, aby se pětiletý synek tuto zimu pokusil naučit na lyžích. Má aspergerův syndrom, ale myslím, že to zvládne
Jsem úplný laik, jsem nelyžař, takže nemám tucha. Co vše mu mám pořídit?? Spíše asi půjčit, že? Mám známou, co vyučuje děti na lyžích, tak se s ní ještě musím domluvit.
@kochaa půjčit. Kupovat nemá moc smysl. V půjčovně Ti přesně řeknou, co třeba - lyže, hůlky, boty. Pro dítko helmu. Mmchdm, známá Ti řekne i velikost lyží atd ![]()
@martina.se píše:
@kochaa půjčit. Kupovat nemá moc smysl. V půjčovně Ti přesně řeknou, co třeba - lyže, hůlky, boty. Pro dítko helmu. Mmchdm, známá Ti řekne i velikost lyží atd
Mmam zkusenost Opacnou. Vsechno kupuji. Z druhe ruky. Po dvou detech prodam se ztratou tak dvoudenniho pujcovneho.
Co koupit- lyze, pro zacatecnika kratsi nez jsou bezne dooporuceni. Preskace, kupuji o cislo vetsi nez boty. Helmu, ta je treba vyzkouset. Sama kupuj na mimibazaru. Snazim se hkedat jezdene po jednom diteti. V bazarech jsou obvykpe veci z pujcove a jsou uz dost dorasovane.
Hupky netreba.
@Lama Lama já to brala na to vyzkoušení - my lyže půjčili a kluka to absolutně nebavilo
Jinak máš pravdu, mi nedošlo, pro mrňata bez hůlek ![]()
Ahojki, dcera se učila jako šestiletá. Měli jsme helmu, z půjčovny lyže a boty. Učil ji instuktor, 2×1 hodina, a stačilo. Neučil ji ale vůbec s hůlkama, prej tak malým dětem spíše překážejí. A je pravda, že na svahu děcka tak do cca 10 let s hůlkama vůbec nejezdili. lyže měla mít takové, aby ji sahaly těsně pod bradu, toť prý ideální délka. a bylo to vše ok.
Letos, po dvou letech, jedeme na hory zase, tak jsem připravená vyzkoušet i ty hůlky.
Nebo koupit z druhé ruky.
Hůlky nejspíš potřebovat nebude, nevím jak to učí v ofiko školách, u nás na sjezdovce byli prcci vždy bez hůlek a učili se s rukama na kolínkách, později spojené ruce před tělem (kam jdou ruce, tam se zatáčí).
Takže v pohodě stačí lyže, přeskáče a helmička.
Jinak pokud máš známou v lyžařské školičce, tak bych vše domluvila s ní. Poradí s velikostí, typem atd.
Půjčovné na víkend je okolo 300-400,– Já z druhé ruky sehnala výbavu komplet za 500,–
Hlavně doporučuju kvalitní kombinézu a rukavice, ať neprochladne a nepromokne, když se bude pořád někde povalovat…
Klukovi jsem vloni kupovala bazarové. Při dnešních cenách půjčovného se nám to vyplatilo. Kluk měl lyže (kratší naž se doporučuje), lyžáky, helmu. Letos jsme dokoupili ještě brýle, protože mu dost slzí očíčka. Brýle a helmu má teda nové, protože oboje bylo potřeba vyzkoušet a pár let to vydrží. A hůlky nemám v plánu pořizovat ještě pár let. Akorát by s nima dělal blbosti.
Jediný co bych koupila bez přemýšlení jsou přeskáče, každý má jinou nohu a musíš si jí vyšlápnout dle sebe, jinak tě v nich budou zbytečně bolet nohy. Jinak lyže klidně půjčit, ono napoprvé pokud nebudete na horách trávit x týdnů to nemá moc smysl kupovat. ![]()
Jen dodám, že my s malým jedeme prvně zkoušet lyže teď na silvestra, tak sem mooooc zvědavá, jestli mi ty lyže, co dostal od Ježíška a pětkrát denně mi v nich ťape po obýváku s řevem, že chce sníh, nehodí po pěti minutách na svahu na hlavu ![]()
@Mar__tanka1983 píše:
Jen dodám, že my s malým jedeme prvně zkoušet lyže teď na silvestra, tak sem mooooc zvědavá, jestli mi ty lyže, co dostal od Ježíška a pětkrát denně mi v nich ťape po obýváku s řevem, že chce sníh, nehodí po pěti minutách na svahu na hlavu
@lucenka jééžiš, taky doufám, že ho to bude bavit, máme chalupu za pár korun přímo u sjezdovky, pokud ho to bude bavit, tak tam můžem jezdit víceméně každý víkend (my jako děti sme tak jezdily), tak snad se chytne.
Já teda už nelyžuju, snad s ním budou mít chlapi trpělivost a neznechutí mu to ![]()
@Mar__tanka1983 když nebudou jeko ten debi. l v lyžařské školičce tak by to mohlo být OK. Ten totiž jel podle plánu… nejdřív plužení, než cokoliv jinýho. Vůbec nebral ohled na to, že kluk už celkem slušně zatáčel sám a na plužení neměl sílu ![]()
Jinka potom, co mi ujel z půlky dětský sjezdovky (jela jsem pozpátku před ním a měla ho mezi lyžema a on vzala přes moje lyže roha) jsem na něj pořídila vestičku s popruhy, aby měl volnost, ale já netrnula hrůzou, kdy se mi přizabije.
U nás na kopci jsou taky většinou děti na laně (co sem si všimla, tak na koženém pásku okolo pasu
)
Lyže - klidně půjčit, boty (doporučuji přeskáče) bych asi koupila nové, hůlky do začátku netřeba, helmu 100% + vytveplenou kuklu pod ní, páteřák dle uvážení (já bych dala), kombinézu nebo lyžařskou soupravu (ale kalohoty rozhodně vyvýšené na kšandy, né takové ty frajerské do pasu, kam si za 10 min naberou půl sjezdovky sněhu). Teplé rukavice s návleky k loktu, aby si do nich nenabral sníh. Lyžařské brýle, i když se bude jen učit, za dva dny může jezdit a když bude např. sněžit, rychle ho to odradí, protože nic neuvidí.
@Mar__tanka1983 píše:
@lucenka jééžiš, taky doufám, že ho to bude bavit, máme chalupu za pár korun přímo u sjezdovky, pokud ho to bude bavit, tak tam můžem jezdit víceméně každý víkend (my jako děti sme tak jezdily), tak snad se chytne.
Já teda už nelyžuju, snad s ním budou mít chlapi trpělivost a neznechutí mu to
to jste si koupily chalupu nebo pronajaly a můžu vědět kde?