5leté dítě a škola?

21
31.8.10 14:30

5-leté dítě a škola?

Dobrý den, včera nám ve školce řekli, že můžeme dát dceru (narozenou 2.polovině 09/2005) příští rok do školy. Manžel by dceru do školy dal, babička ne. Já jsem na vážkách :-?. Dcera pěkně mluví, umí vyslovovat „ř i r“, je inteligetní. Prosím o váš názor? děkuji Stelaa :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6419
31.8.10 14:35

Chce to určitě posudek pedagogicko psychologické poradny. Myslím, že školka o tom těžko může rozhodnout. Osobně bych to ale asi nedělala, škoda dítěti krátit bezstarostné dětství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3112
31.8.10 14:37

Stelaa - rozhodně bych nespěchala,v dnešní době,kdy má každé třetí dítě odklad by se ve třídě setkala s dětmi,které jsou i o dva roky starší.Takže i když je tvoje dcera šikovná a inteligentní tak takový věkový rozdíl by byl hodně znát.není kam spěchat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58833
31.8.10 14:39

Určitě navštívit psychologickopedagogickou poradnu. Ono to totiž není jenom o tom jestli dítě umí mluvit a je inteligentní :nevim:
Taky jsme o tom u dcery uvažovali, je narozená na začátku října. Nakonec jsme se rozhodli že ne, po psychické stránce si myslím, že na školu ještě zralá není a rok ve školce ji určitě neublíží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
31.8.10 14:41

Pokud nemáš problém v hlídání, tak bych ji ještě nechala doma, přeci jen je to o celý rok dřív, v některých případech o 2 jak je zmíněno o příspěvky výš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
cher
31.8.10 14:44

Můj syn je narozený v květnu, do školy šel v 6-ti letech a je nejmladší ve třídě. Být váma, tak počkám.

• Citovat
  • Upravit
10351
31.8.10 14:50

Bohužel si nevzpomínám dobře na obsah té reportáže, nicméně mluvila pro to, že když na to dítě má, není důvod školu odkládat. Nech si udělat ten psych posudek a budeš o něco moudřejší. Myslím, že škola dětství nesebere, vždyť dneska učební den prvňáků vypadá úplně jinak než dřív..Vím také, jaká nuda je nastoupit do školy s tím, že už umím číst, psát i počítat, pokud je tvoje dcerka šikula a tohle se naučí před školou, bude se pak víc nudit. Tím neříkám, že jsem jednoznačně pro to, dát dítě „dřív“ do školy, ale rozhodně bych se nenechala odradit jenom tím, že „má ještě dost času“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1966
31.8.10 14:59

Starší syn je narozený v červnu, jde zítra do školy ;) myslím, že bude taky mezi nejmladšími…a navíc i nejmenšími. Mladší je narozený 20.9. a do školy půjde určitě v necelých 7. Rok udělá v tomhle věku opravdu hodně. Mladší děti, paradoxně i ty, které jdou do školy „podle plánu“, jsou podle mě hlavně ze začátku dost v nevýhodě. Rok se na celkové vyspělosti dítěte hodně pozná :S

Takže já bych byla pro prodloužení dětství ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
31.8.10 15:01

Ahoj, jsem maminkou holčičky, která nastoupila do školy v pěti letech, přesněji v necelých šesti letech. Je narozená na začátku října. Mé rozhodování, zda ji poslat do školy nebo ne, nebylo jednoduché S manželem jsme o tom přemýšleli skoro celý rok. Nakonec jsme se poradili. Nejdříve jsme zašli do školky, myslím, že paní učitelky znají tvé dítě velmi dobře. Jak je šikovné, jak se adaptuje v kolektivu, jak přijímá výzvy, konformitu apod. Tam nám bylo řečeno, že dcera je dostatečně šikovná, ať jde. Ještě jsem dceru nechala „proklepnout“kamarádkami na 1. stupni ZŠ. No a nakonec jsme nemuseli ani do PPP, protože paní ředitelka ZŠ dceru přijala bez zprávy z PPP. Za což jsem ráda, protože vesměs ti PPP navrhne raději počkat. Je takový trend. A taky upozorňuji, že PPP ti dítě proklepne až mezi květnem a srpnem. A jak to zatím vypadá. Dcera je úplně v pohodě. Pořád má pěkné známky, na vysvědčení měla samé jedničky. Ve třídě je skoro největší a celkově je spokojená. Když jsem si minulý rok prohlížela prvňáčky, tak by dcera byla mezi nimi obřík, byli to ještě i vizuálně miminka. Takže u nás dobrý. Chce to tedy zvážit pro a proti. Já jsem taky narozená na konci července a šla jsem normálně. Kdyby se vaše dcerka narodila o 2 týdny dříve, vůbec byste to neřešila. Takže pokud ji ve školce říkají, ať jde, tak bych ji nechala. Snad jsem vám trochu poradila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9943
31.8.10 15:07

tak mě osobně chtěli tehdy vzít taky v 5letech do školy (já jsem narozená v lednu), ale mamka mě nedala, že mi nebude ubírat dětství a já myslím, že to byla dobrá volba. Sice jsem pak byla první ročník, kdy zase zavedli 9-tiletou školní docházku, z čehož jsem samozřejmě nadšená nebyla :-) ale jinak bych to asi taky nedělala. Pokud teda není až natolik nadaná, že by ji už školka vyloženě nudila a vidělas na ní, že by opravdu ta škola byla dobrá volba. Já už uměla i číst při nástupu do školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
31.8.10 15:14

U kluků je situace trochu jiná. Školní zralost je u nich posunuta až na 6,5 roku. Holky to mají nějak kolem 6 let. Je pravda, že když má dcera nastupovala do druhé třídy a já si představila, že v tuto dobu by šla do první a v matematice by měla kreslit krtkovi jednu nebo tři čepičky, tak mi to přišlo úsměvné. Nejde jen o to, zda zvládne učení, ale jak se adaptuje v kolektivu a jak bude přijímat konformitu školního prostředí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
31.8.10 15:35

To je diskuse přímo pro mně :) Ada je narozená v září 2003 a tento rok půjde už do druhé třídy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11332
31.8.10 15:38

V mém okolí jsou dvě maminky dětí narozených v 9/04, které zvažovaly, jestli děti do školy poslat (klasická škola na menším městě, učitelský sbor nic moc, nejméně 25 dětí ve třídě (i v první)). Chlapeček nakonec do školy jde, holčička ne. Obě maminky absolvovaly s dětmi během roku nejméně 2 návštěvy v PPP, jedna byla, tuším, i u dětského psychologa.

Závěr je takový, že holčička do školy nejde. Rozhodli se až v červnu. Hlavní důvod mě celkem dostal: je malá a drobná. Kromě toho má prý grafomotoriku odpovídající věku, takže by mohl být problém ve škole s psaním. Prý mají raději zvážit za rok nějakou výběrovou školu.

Chlapeček do školy jde, maminku potkávám ve školce, v průběhu roku se určitě chci zeptat, jak to zvládají. Maminka teď má měsíční miminko, prostřední syn chodí do školky k jiném městě, než bydlí, takže si myslím, že to bude dost náročné pro všechny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17026
31.8.10 15:39

Ja to resila cely tento pul rok,i kdyz mam dite „uz“ v pulce srpna(takze i narozene o 14dni driv-spravne v terminu skolniho nastupu a presto jsme resili).
Bylo to fakt tezke rozhodovani,protoze kluk je opravdu sikovny co se tyce inteligentni a emocni vyspelosti,ale ouha fyzicky je na tom prachbidne(a jeste kulhala grafomotorika-tedy nekulhala-mel ji proste na svuj vek a v poradne nam rekli,ze srpnoveho kluka jedine kdyz bude ve vsem tak minimalne o pul roku napred.(a napr.tkanicku se naucil az ted o prazdninach)
Sami v poradne rekli,ze je to tezke rozhodovani,pac je v urcitem smeru nadane dite.(je zarazen do programu nadanych deti,a presto do skoly nejde)
Presto nejde rict,ze dite co cte a pise uz musi byt ve skole,kdyz by se neubranil(a nestacil) fyzicky starsim.
Rozhodli jsme se pro odklad,takze pujde presne v cerstvych sedmi,mozna kdyby to byla holka bylo by to zase jine.Taky je pravda,ze v PPP jsme byli v breznu,ted je na tom zase uplne jinak,prijde mi tak vyspely,ze skolu by zvladl urcite,ale ta jeho bidna vaha cca ctyrleteho ditete.. :nevim:
Zapsala jsem mu vice krouzku,zmenili jsme skolku(jakoze pro vetsi,kde bude jen mezi velkyma),procvicime tu grafomotoriku a trochu fyzicky posili a pristi rok pujde.
Za sest let me to ceka zas(mame opet prazdninoveho kluka)..

Abych konecne odpovedela na puvodni dostaz :lol: .Urcite zalezi na konkretnim diteti,zasla bych do PPP,konzultovala to treba i s jinou psychlozkou.Na nazor reditelu skol a skolek bych byla opatrna,tam jde i o to,kdo jak kolik potrebuje deti(nas do skoly primo lakali,ve skolce zase chteli,at zustanem(meli jsme placenou).Urcite to neni jen o tom,jestli dite umi Ř nebo umi cist..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
31.8.10 15:43

No, Ada nevyslovovala ani R ani Ř, o školu se nezajímala, písmena sama aktivně nepsala a nečetla. Není to vzorná holčička a nástup nám nedoporučila ani PPP ani škola a školka. Přesto jsem ráda, že jsme ji do školy dali, je velmi šikovná, nadšená a měla samé jedničky.

A nebude základní školu končit skoro v šestnácti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí