Jak vám doma pomáhají předškoláčci?

20518
20.8.10 21:32

Jak vám doma pomáhají předškoláčci?

Zdravím,

nevím, kam přesně toto téma zařadit, tak kdyžtak prosím adminy, ať mne opraví …

K věci. Mám synka 2,5 roku, který je velmi šikovný, zdá se i pořádkumilovný a nechá si domluvit, aby pomáhal a sám po sobě uklízel (přiměřeně věku, samozřejmě).

Tak se chci zeptat maminek starších dítek, kdy se asi tak tahle touha pomáhat láme, protože je mi jasné, že do puberty toho šikulku doma mít určitě nebudu … :dance: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3999
20.8.10 21:34

Tak to je zajímavé téma, sama zatím kvůli věku dcery nepomůžu, ale ráda si přečtu zážitky ostatních :wink: naše Lucinka strašně ráda pomáhá s „dospělými“ věcmi - dávat prádlo do pračky, podávat kolíky a podobně…tak jsem taky zvědavá, jak dlouho jí to vydrží :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21625
20.8.10 21:36

klárka má na podzim 4 a tyhle nálady má stále. jen hračky musíme uklízet společně, sama nechce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3337
20.8.10 21:39

Tak Kubíkovi budou 4 za 14 dní a pomáhat chce, ale už je vybíravý :mrgreen:
Třeba prádlo jo, ale hračky uklidit? Ani za nic :pankac: to po dobrým prostě nejde. Pomáhá mi i vařit, krájí příborovým nožem salám, loupe vajíčka natvrdo a tak, to ho moc baví, ale jak se mu něco nechce, tak s ním nic nepohne. Dřív stačilo hezky poprosit a šel, teď můžu prosit jak chci :lol: - hold chlap :roll: 8-)

Příspěvek upraven 20.08.10 v 21:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
xzuzkax
20.8.10 21:40
nozu píše:
klárka má na podzim 4 a tyhle nálady má stále. jen hračky musíme uklízet společně, sama nechce.

To znám, dcera bude mít v listopadu 5. Nejradši se mnou vaří (obalovat filé, nebo při pečení sypat ingredience do mísy…) ale jakmile přijde na úklid hraček, tak to je boj… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
12154
20.8.10 21:40

Emilie, to je asi na tom každém dítku, si myslím. Třeba moje starší dcerka chce pomáhat neustále. Pořád má ten pocit, že všechno má být uklizené, neustále mi chce umývat nádobí (ale to ji v 15-ti přejde :mrgreen: :mrgreen: ), pořád si rovná oblečení. U mladší je to zatím veliká švanda, jak se snaží být užitečná - vynáší aspoň po sobě plíny (18 měs.), sbírá na zemi drobky a vynáší do koše, ale u ní je to o zábavě spíš. Já sama třeba jsem prý byla veeeeeeeeeeeelmi pořádkumilovná jako malá, ale časem (cca kolem 6. roku) se to prý zlomilo, a byla jsem bordelář na „entou“. Nedjezené svačiny pod postelí prý nebyl problém… :oops: :oops: :andel: .

Tak uvidíme, kdy ta láska k pořádku ty moje princezny přejde...... :lol: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
20.8.10 21:42

Nomrálně holky, jak jsme zvyklý každý ráno dělat čaj a kafe, tak to musí připravovat sám, i ten logr nandat do hrnků. Samozřejmě půlka je venku na lince. Nekomentuju to, utřu. A tuhle s hrůzou zjistil, že opět vybryndal, slezl ze židle, kterou už má standardně u linky, letěl do koueplny pro hadr a jal se sám čistit desku!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3960
20.8.10 21:54

Tak já mám 3.5 letou cácorku a pomáhá mi doma hodně. Dává prádlo do pračky, nalévá aviváž, zapíná pračku :lol: Pak mi prádlo nosí po troškách v malém lavorku a podává a já věším. Když je suché, všechno ho ze sušáku posbírá. V zimě dávám ponožky na topení, tak to taky dělá zásadně Emi.U našich, když nás je hodně k obědu a jíme organizovaně, tak Emi prostírá. Krásně prostřela letos na Vánoce. To jsme zasedli a začalo.„Vyměním lžičku za vidličku…já mám dva nože…a já mám 3 lžičky“ :lol:

Hračky si začala Emi uklízet sama, když jsem byla těhotná a už jsem se s břichem těžko předkláněla. Když to nešlo po dobrém, vyhrožovala jsem vysavačem. že hračky, které budou na zemi, vysaju. Docela vydírání, já vím, ale někdy jsem z toho byla fakt na nervy :oops:

No a nejraději Emi pomáhá manželovi. Takže montuje, vrtá, šroubuje :lol:

U našich na domečku zalévá zahrádku, myje auto :lol: a teď s dědečkem i betonovala (to berte s rezervou :wink: )

A zapomněla jsem napsat, že ze všeho nejraději Emi se mnou peče. Válí, vykrajuje, potírá vajíčkem. To jsme v zimě, když se nedalo chodit ven, dělaly ob den.

Je toho dost a děti to fakt zatím baví. Tak je třeba toho využít :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
20.8.10 22:03
dagmar10 píše:
Krásně prostřela letos na Vánoce. To jsme zasedli a začalo.„Vyměním lžičku za vidličku…já mám dva nože…a já mám 3 lžičky“ :lol:

Tak tos mě fakt pobavila!!!!! To si dovedu představit!!!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jjelena
20.8.10 22:09

Ahoj, u nás je to podobný jako jinde, krom hraček se holky zapojujou skoro ve všem. Starší mi loupe česnek a obaluje řízky nbeo sýr, myje brambory nebo květák, brokolici. V domácnosti vytírá, myje nádobí, dává a vyndavá do/z myčky, prádlo a prášek do pračky. Ted se naučila skládat prádlo… ponožky zvládá výborně, trička má trochu nakřivo :-D . Mladší se opičí, ale tý to ještě moc nejde. Taky jsem zvědavá, jak dlouho to ještě vydrží.

Ještě jsem si uvědomila, že starší mi dokáže připravit kafe, ví přesně kolik, vodu samozřejmě liju já.

Je taky zvyklá po sobě uklidit a utřít stůl - to si přinesla ze školky :palec:

• Citovat
  • Upravit
9867
20.8.10 22:28

Kdy je to přestane bavit? V okamžiku, kdy budou mít první povinnost :)

Naše starší holky mají za úkol vyklízení myčky, je to fakt velká pomoc a mám pocit, že jim to taky jde docela k duhu :) Ale brblají, to zas ano :) Jenže mám pocit, že když zjistily, že není výjimka, že opravdu je to jejich povinnost, brblání skoro ustalo. Samo někdy vyklízíme my, ale většinou, vlastně vždy, když je domyto odpoledne a jsou doma, vyklízí ony.

Samo si uklízí hračky a uklízí si po sobě stůl… Ale nejsou to žádné vzorné princezny, ať je nepřechválím :)

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
20.8.10 23:18
Lesina píše:
Kdy je to přestane bavit? V okamžiku, kdy budou mít první povinnost :)

Samo si uklízí hračky a uklízí si po sobě stůl… Ale nejsou to žádné vzorné princezny, ať je nepřechválím :)

L.

no presne, navic pres ty prazdniny nam ted uz druhacka nejak zvlcila a tuhle nad jejim psacim stolem rval manzel jak pavian, jestli to jako mysli vazne.

Jinak dvouleta sama od sebe pomaha daleko vic :potlesk: ale tam je ta pomoc spis roztomila nez produktivni (kdyz mi nekolikrat preprogramuje mycku nebo zastavi pracku tak v duchu penim)

• Citovat
  • Upravit
7782
20.8.10 23:41

Malému je 5 a půl.Musí si uklízet sám,hračky,po sobě jídlo od stolu,kelímek od jogurtu,skleničku na pití když jde spát,třídí si prádlo-co je čisté ještě na zítra a co je špinavé,srovnat boty nebo dát do botníku,srovnat prádlo (do skříně vracím naštěstí já)
Pomáhá mi s vařením,dělá si sám kakao a maže dětským nožem na mazání chleba nebo housku,vyndavá prádlo z pračky,podává nádobí z myčky,prostírá.Kolíčky ho už neberou.Je toho dost co rád dělá ale ty výše jmenované si dělat musí,to je jeho povinnost.
Jako správný kluk ale nejvíce miluje pomáhat manželovi s nářadím,betonování už taky proběhlo :wink: ,sekají spolu trávu a zrovna včera si vzal dětský hrablo na sníh a šel s manželem přehazovat písek :mrgreen: .Je to šikulka ale není den co bych mu něco nepřipoměla.Tu skleničku,co to prádlo atd.Někdy má dny,že si vezme houbičku z nádobí a šúruje celý byt,pak chodím zaním když se nedívá a otírám to znovu,ale snaha se cení nejvíce.
Přehazování příborů na štědrý den,mě mooc pobavil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102677
21.8.10 06:46

ahojky, mám sedmiletého klučíka, jako malý byl tak strašně pořádkumilovný, vše muselo být na svém místě, jak se něco uklidilo jinam, přendaval, dokonce v krámu nechtěl nic kupovat, protože to prostě patřilo do regálu ne do vozíčku, doma se hrnul ke každé práci, tak jsem si tak říkala, jak dlouho mu tohle vydrží :nevim:
no samozřejmě musím říct, že teď v sedmi letech mu pořádek nic neříká, přesně jak říkáte, je to o povinnosti, co ho tedy baví a dělá rád, je příprava jídla, udělat si sám kakao a podobně, rád jde nakoupit, to ho baví, ale jinak nic moc.tím nechci říct, že pomáhat nebo po sobě uklízet nemusí, musí, ale brblá a nehrne se do toho :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27009
21.8.10 08:25

to je hezký:))můj syn taky pomáhá ALE se vším jen ne s uklízením svých hraček to už musí být aby si po sobě uklidil…máme novou rpačku tkaže můj prdola jí normálně obsluhuje 8-o dá tma prádlo,nasype prášek,zapne s vybráním progrmau mu pomáhám teda:))pak kdžy to dopere prádlo vyndá a v lavoru mi ho přinese k sušáku…když žehlím tka mi prádlo podává a nosí si ho ho skříně…na tohle on je a moc běda jak třeba pračku zapnu sama to je řevu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí