Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Krásný den maminky.
Prosím o radu, páč začínám panikařit. Máme doma 5-týdenní miminko a já jsem strašně nastydla-bolest v krku, že se nemůžu ani smát, o polykání ani nemluvě, hnusnej dráždivej kašel, rýma jak blázen a chraptím, že nemůžu ani mluvit. Přítel to samé v lehčí formě. Přičítám to stálému přechodu z vedra co je venku do klimatizovaných místností, auta… Ale to už je teď fuk
Jde o to, že mám strašnej strach o mláďátko, aby to ode mě nechytlo. Od včerejška má rýmečku-dávám mořskou vodu a sem tam odsaju obyč odsávačkou soplíky, ale do toho má suchý kašel. Vůbec nevím, až jak to může být vážné… V noci i přes den mu to nedá spát, otravuje ho to, je unavený…no peklo.
Nevím, jestli mu neškodí i kojení. Já jen kloktám Vincentku, cucám Septisan-nic jiného mi v lékárně nedovolili
. Může ode mě maličkej chytit nachlazení se všema příznakama? To by se totiž utrápil bolestí a já asi taky!!! Už teď se s ním nemazlím, zblízka na něj nemluvím, ale někdo se o něho musí starat… ![]()
Prosím, máte nějaký typ jak tuhle situaci ustát? Děkujem moc
Ja nevim,ale mleko neskodi,naopak chrani ho.Na ostatni se budes muset zeptat jeho doktorky,ale z mimcem byt musis tomu se nevyhnes ![]()
Já při nemoci (nechlazení) naopak kojila jako o život, tvoje tělo s nemocí bojuje a protilátky jdou i do mléka, takže se neboj kontaktu se svým miminkem.
Bývala jsem nemocná často, ale moje dítě to ode mě ani jendou nechytilo a to jsem s ním bývala celé dny.
Tak, kojení ho ochrání. Já když jsem měla takové šílené nachlazení, tak Majda sice byla nemocná taky, ale jen lehkou rýmu… Nejvíc mi vadilo, že jsem nedokázala to ovládnout a dusila se kašláním u kojení, ona si tak spokojeně pila a já jí to pokazila chrchláním=/
Jako jasně na něho zbytečně neplivej a nepusinkuj, ale mělo by to být v pohodě…
Hodně doma zvlhčujte vzduch ještě.
Přesně tak, při nemoci mlékem dostává dítě protilátky, takže se nemusíš bát. Ode mě malej nikdy nic nechytnul, ale když byl přítel nemocný tak to zase jo.
Jestli nemůžeš polykat, tak já bych teda být tebou zašla za svým obvoďákem. Mohla by to být angína (ta z klimošek bývá dost často) a u té se bez AB neobejdeš. Jinak kojit určitě nepřestávej.
Já byla hodně nastydlá už při porodu a malá měla naštěstí jen trošku rýmu.
Mě když bylo špatně (rýma, nachlazení, průjem … cokoliv), o to víc jsem kojila. Jsem přesvědčená, že veškeré protilátky, které si tvé tělo vytvoří, jdou prvně do mlíka. Někde jsem to vyčetla, nevím, jak moc je to pravda, ale Maty ode mě nic nikdy nechytil, kromě rýmy. Navíc mě tahle informace pomohla udržet nervy nad vodou.
Ale opravdu si dej pozor na léky, který bereš. Poraď se s lékárníkem nebo i pediatrem.
Já bych šupajdila k obvoďákovi a k pediatrovi. Ty ti nejlíp poradí a napíšou léky. Nám mořská voda vůbec na rýmu nepomohla
V kojení bych určitě pokračovala, dáváš tím miminku protilátky, které by ho měly chránit.
Já jsem dostala rýmu taky když byl malý malé miminko a nenakazil se. Nedýchala jsem na něj zblízka, žádné pusinky, po každém smrkání jsem si pořádně umyla ruce, než jsem vzala malého..
A proč si teda nenastavíš lepší (vyšší) teplotu klimy? S prťousem jsi doma, ne? Dítě se nemá vystavovat teplotním šokům, klima má mít jen tak o 5 stupňů míň, než je venku…