Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojky, dneska jsme první den doma z porodnice. už v porodnici bylo kojení porblém. malej se mi vzteká u prsa, nechce se přisát, když se přisaje, většinou jen na chvíli a pak brečí a brečí..dokrmovali ho stříkačkou, tak to dělám i ted doma. v porodnici mu dávali 20ml, ale nevím, jeslti už by nepotřeboval víc..mlíko se snad tvoří, zatím tam nic moc nemám, ale něco z prsu teče. nejhorší je, že jak se vzteká, tak pak jsem z toho na nervy i já a přemýšlím o UM..neumíte někdo poradit, co s tím? laktační poradkyně v porodnici mi jen řekla, at zkouším prso a dokrmuju tou stříkačkou, ale nevím no..flašku mu dát nechci, to bychom definitivně na UM skončili a přijde mi to škoda, pokud se mi mlíko vytvoří..
Mozna mu to tece moc a to ho stve? Nebo treba spatna poloha?
Zkontaktuj laktacni poradkyni, urcite ti pomuze, skoncit na flasce by nebylo dobre ![]()
A s tou laktační jsem mluvila dneska, takže mi asi nic novýho neřekne
chjo..
@Bauerkaa měla jsem to podobně…nevytvořílo se mi mlíko po císaři.. Všichni pořád říkali počkej ono to přijde, tak jsem kojila, no spíš přikládala…malej řval a já nevěděla proč..Pak už ani neřval a jen hubnul..neměl sílu brečet a já si myslela, že se napil.. Výsledkem bylo 0,5 kila úbytek u malýho a deprese a vyčerpání a rozkousané ploché bradavky u mě… Po třech týdnech jsme skončili na UM, s kterým šel už vlastně z porodnice. Taky jsem ze začátku dávala stříkačkou přes prst, pak jsem ale dala flašku, protože už jsem neměla sílu. Takže radím, přikládej, odsávej, pokud se ti prostě mlíčko neudělá, nebo tak žalostně málo jako mě, nic si z toho nedělej. Nelámej to přes koleno. Některý holky nebo i doktorky tvrdí že kojení je nejlepší, ať se snažíš, ať v žádném případě nedáváš UM z lahve a podobný rady…To jsou ale vesměs lidi, který tohle nezažili…Hele lepší spokojená máma a dítě na UM z flašky od prvního týdne po porodu, než vyšťavená vystresovaná máma s bolavejma prsama, s kterých nic neteče a hladové řvoucí dítě! My od tý doby co jsme přešli na flašku jsme naprosto spokojení oba dva, malej krásně spinká od prvního měsíce i v noci, já můžu jíst co chci a jsme oba naprosto vyklidnění
Moc držím palce ![]()
Stejnou věc mi udělal v 16 dnech, skončil na lahví, kterou vzal a vysosal naex, jak měl chudák hlad.on neuměl z prsu sat, i v porodnici mi ho dokrmovali mým mlikem.(v. 5Dnech asi 35ml) dopadlo to tak, že jsem 4m odsavala mléko a krmila z láhve, ve 4m jsme přešli na UM.
Byla jsem v porodnici 8 dní, sestry (dětské a laktacni )se u nás střídaly a žádná nevěděla, vyzkousely jsme všechno, co znaly, on to proste neuměl.
tím nechci strašit, ale spíš může být chyba v něm, že to neumí.
zkus nějakou laktacni poradkyni, přímo návštěvu, měnit polohy, zkusit odstriknout z prsa - dělala jsem to tak, u staršího. že jsem nechala mléko roztect, pač když hnedka neteklo, byl průšvih a vztekal se. No a on pak vypil, co teklo a skončil.
Bauerko, hlavně nestresuj, nebo přijdeš i to málo mlíčka které se ti začíná tvořit. Já to sama zažila, v porodnici jsem ležela se zkušenou maminkou, která si v klidu četla knížku a malého u toho kojila a já se stresovala, mimčo řvalo a byla to bída. Mám ploché bradavky, takže o to horší, s kloboučky to bylo lepší ale složitější. A pak jsem začala odsávat a problém vyřešen - nevím prostě proč, z prsa malá nechtěla, ale odsávané mlíčko ji šmakovalo. U druhého se situace opakovala, ale to už jsem měla v porodní tašce odsávačku a takto jsem „kojila“ obě dět 6měsíců. Někdo si řekne není to výhra, ale kojení s mašinkou v ruce není jednoduché
.
Takže radím odsávej, zkoušej přikládat - hlavně hooooodně pít, to je nejdůležitější, hodně vody, dobrá je také melta s mlékem, povzbudí tě, je zdravá. U druhého mi pak také řekli, že když je miminko řvoucí, nemá smysl s ním válčit aby se přisálo - když mu to nejde, bude řvát ještě více, ale zkoušet přikládat když je klidné a jen prso hledá.
Držím moc pěstičky, a nevěš hlavu!
Taky musím dodat, že masáž na kojení je obrovská, ale mě sé tak neskutečně ulevilo, když přestal plakát a najedl sé a usnul. a z láhve pil tak krásně.
i když jsme odsavala 4m, sé starším ditetm za zadkem, bylo to daleko lepší, než sé stresovat..
krásně spal, pribiral, a byli jsme spokojeni.
Spíš ted nevím, kolik mám dokrmovat, aby vypil tolik, co má..když jsme vážili v porodnici, vždycky přibral jen 5, maximálně 10 gramů..ale domá váhu nemám.
Stejně v ml jak v gramech. jé to hrozně malinko.
v 5dnech pily děti kolem 30ml minimálně.5-10 ve 2-3dnech, postupně více. mne pil v 5 dnech 15 na dávku a byl grogy, sestra mu pak dala 35 odstrikaneho a on se úplně odboural na celé 3hodiny.
Můj sé takhle doslova vzteknul v 16 dnech, za týden přibral jen 50g na váze, měl chudák hlad.tak mi tímhle vztekem dál jasné najevo, že má hlad. dostal laheva od té doby to bylo. Zlaticko největší.
radim odstriknout. Když nebude mít dost, koupit UM, nakrmit, a pak se tulit, klokankovat, nechat ho i prso cucat, a hlavně hodně pít a pořád odstrikavat. mě to hrozně pomohlo, měla jsem malého 72hod na fototerapii a to mliku moc neprospívá. A pak sjem tulenim a odsavackou mléko udržela..
@Bauerkaa píše:
Ahojky, dneska jsme první den doma z porodnice. už v porodnici bylo kojení porblém. malej se mi vzteká u prsa, nechce se přisát, když se přisaje, většinou jen na chvíli a pak brečí a brečí..dokrmovali ho stříkačkou, tak to dělám i ted doma. v porodnici mu dávali 20ml, ale nevím, jeslti už by nepotřeboval víc..mlíko se snad tvoří, zatím tam nic moc nemám, ale něco z prsu teče. nejhorší je, že jak se vzteká, tak pak jsem z toho na nervy i já a přemýšlím o UM..neumíte někdo poradit, co s tím? laktační poradkyně v porodnici mi jen řekla, at zkouším prso a dokrmuju tou stříkačkou, ale nevím no..flašku mu dát nechci, to bychom definitivně na UM skončili a přijde mi to škoda, pokud se mi mlíko vytvoří..
Pozvi si laktační poradkyni domů.
http://www.kojeni.cz/poradci.php
např. si najdi kontakt na tomto webu dle bydliště. Jsou to profesionálky a pokud se ti mléko tvoří, tak ti pomůžou, poradí na místě s technikou, zkontrolují, zda dítě skutečně saje nebo proč se vzteká. Na 99% to vyřeší a budeš kojit. Kontaktuj ji hned dnes, jde o každý den. Kojení je prospěšné asi nejvíc. Pokud bys však zkusila vše a přesto to nešlo, tak samozřejmě díky za dokrmy, že jo. Jistě to vyjde. Možná ti poradí v mezičase odsávat a krmit i odsátým speciální lahvičkou, která nenaruší sací instinkt. Uvidíš. Hodně štěstí!
@slunicko83 píše:
@Bauerkaa měla jsem to podobně…nevytvořílo se mi mlíko po císaři.. Všichni pořád říkali počkej ono to přijde, tak jsem kojila, no spíš přikládala…malej řval a já nevěděla proč..Pak už ani neřval a jen hubnul..neměl sílu brečet a já si myslela, že se napil.. Výsledkem bylo 0,5 kila úbytek u malýho a deprese a vyčerpání a rozkousané ploché bradavky u mě… Po třech týdnech jsme skončili na UM, s kterým šel už vlastně z porodnice. Taky jsem ze začátku dávala stříkačkou přes prst, pak jsem ale dala flašku, protože už jsem neměla sílu. Takže radím, přikládej, odsávej, pokud se ti prostě mlíčko neudělá, nebo tak žalostně málo jako mě, nic si z toho nedělej. Nelámej to přes koleno. Některý holky nebo i doktorky tvrdí že kojení je nejlepší, ať se snažíš, ať v žádném případě nedáváš UM z lahve a podobný rady…To jsou ale vesměs lidi, který tohle nezažili…Hele lepší spokojená máma a dítě na UM z flašky od prvního týdne po porodu, než vyšťavená vystresovaná máma s bolavejma prsama, s kterých nic neteče a hladové řvoucí dítě! My od tý doby co jsme přešli na flašku jsme naprosto spokojení oba dva, malej krásně spinká od prvního měsíce i v noci, já můžu jíst co chci a jsme oba naprosto vyklidněníMoc držím palce
tak tohle je jak kdybych to napsala já
stejný případ, už z porodnice jsem přišla s bolavýma, rozdudlanyma bradavkama, mám je ploche a asi jsem špatně přikládala. Každý kojení byl pro obě boj, malá se nemohla chytit, já doslova brečela bolesti, ona pak neustále hlady. Když už se chytla, tak tahala i hodinu a půl, protože nebylo co, neměla sílu, nebo co já vím
kojení je pro mě dodnes španělska vesnice, jen při vysloveni toho slova je mi zle. Obdivuju mamky šikulky, co nakoji kdekoliv.
Já po 14dnech, kdy malá byla neustále hladova, plakala, nebo odpadala vysílením a já totálne vynervena, navíc doma stres z chlapa, rekla dost, koupila Nutrilon, udělala 30ml, malá stáhla a tak spokojenou jsem ji do té doby neviděla. Usnula na 3hodiny, pak se jen napapala té dobroty a zase spokojená. Od té doby nejhodnejsi a hlavne nejklidnejsi mimco. Nikdy bych si nepomyslela, ze kojení je taková věda ![]()
proto zastávám stejný názor, lepší spokojené dítě na umělém, než hladove radoby kojene a matka s nervama v kýblu.
Ty se hlavne musíš uklidnit, jinak přijdeš o tu trochu co máš. Zkus dát 20 stříkačkou, přikladej, dokrmuj, jak se zklidnite oba, bude to lepší. Mě se pak mlíko začalo dělat, ale měla jsem z toho takovou hrůzu ze jsem už Nechtěla, koza no
zkoušej to, buď to půjde, když ne, nebudete první ani poslední. Hlavne když budete spokojeni a napapani.
Hlavne nepodlehat panice
držím palecky.
Ahoj, jak radí holky, buď kontaktuj laktační poradkyni a nebo (mě to teda hodně pomohlo) homeopatika, kojící čaj a malý se sice uměl přisát, ale dlouho tam nevydržel a pouštěl se a stále dokola, takže to odnesly moje bradavky. Sestry mi daly klobouček, jaká to byla spása!!! Už je mu 5 měsíců pryč a stále kojím přes kloboučky, sice si sem tam občas vezme i bez, ale to mě potom kouše. Takže bych ti poradila vyzkoušet ty kloboučky a přikládat a přikládat dokud se mlíko nezačne tvořit. Můžeš vyzkoušet i ty homea, ale pomohou jak komu, takže na tebe nemusí fungovat. Pokud nebude přibírat, tak se na to vyflákni a dej UM.