Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
mate nekdo zkusenosti s patou nemoci v tehotenstvi?
Ja jsem aktualne v 23.tydnu a od zari mam dcerku (v unoru 5let) na hromadce, skonci jedno, zacne druhe…ted jsme zase resili vyskyt nestovic ve skolce, nastesti mam zjistene sve protilatky, takze jsem si oddychla.
Ale co mne nenechava spat, je pata nemoc… parvovirus, ktery je pro tehotnou zenu, pro plod udajne strasne nebezpecny… premyslim, ze si zajdu na protilatky, zdali jsem prodelala, jsem rocnik 89. a moje mamka o nejake pate nemoci v zivote neslysela, takze buh vi, zdali jsem ji v detstvi prodelala, anebo ne…bojim se, ze ne.
Nevim co delat, prepada mne hruza, ze az dam malou do skolky (momentalne je tyden doma), tak prinese patou nemoc…izolovat ji do kvetna asi nemohu:-(
Jsem z toho opravdu nesva a nevim jak z tehle situace ven…
Tohle jsi pravděpodobně neprodělala, za nás to nebylo, devadesatkove děti to neznají. To je stejné jako 6. a 7. nemoc. Neznám nikoho z naší a starší generace, kdo by to prodělal.
@Kriss Tina a nemuze to byt tim, ze to jeste tenkrat nebylo v takove podvedomi? ![]()
No, opravdu nevim co delat… mam z toho hruzu, kvuli tomu covidu mne prijde, ze vsechny nemoci jsou xy castejsi, nestovice mame ve skolce vyskyt od dubna jiz po treti… coz take neni uplne normalni…
Opravdu mam hruzu ![]()
Nedivím se, na neměla neštovice, zázrak, ze jsem je během tři těhotenství nechytla, ale taky sem byla mrtvá strachy, ze to třeba syn donese ze školky. Jenže s tím nic neudelas, nechytnes tohle, chytnes třeba něco jiného, to bys musela s celou rodinou sedět jen doma, syn treba šedou nemoc chytil někde v obchodě, jinam v te době nechodil ![]()
@Kriss Tina je pravda, jak pises, malou zavru doma na mesic (nez budu aspon v tretim trimestru) a ona pak vyjde z domu a chytne to od ditete, ktere potkame pred barakem
![]()
Procetla jsem vse mozne i nemozne jsem z toho spatna, nejhorsi, ze vsude se pise neco jineho… nekde, ze nejhorsi do 20.tydne, jinde zase opak, druhy trimestr je nejhorsi… tak opravdu nevim, prijde mne to takove, ze sami lekari nevi… na poradne psal mudr. Koucky, ze se za 16let setkal 2× s timto pripadem…a zrovna on u Apolinare, tak bych mu asi mela verit ![]()
Nejhorsi je, ze od sebe zacinam odhanet dcerku, protoze mne zacne blikat v mozku nejaka kontrolka, ze prave ona muze pro mimi predstavovat nebezpeci
o to je to horsi…
Neboj se, pravděpodobně jsi jí jako dítě prodělala, akorát za nás to byla prostě vyrážka s horečkou a ne očíslované nemoci
řešila jsem nedávno něco podobného, měla jsem nahnáno, že jsem přišla s pátou nemocí do styku a máma nevěděla, jestli jsem jí měla nebo ne. Tak jsem si zašla na protilátky a mám je. Pro klid duše si tam můžeš zajít taky, dcerku od sebe neodháněj, ta za to nemůže.
@Mishelina moc dekuji, asi si rano skocim do synlabu a budu se modlit
![]()
Ahoj, kde mi udělají test na protilátky. Jsem v prvním trimestru a synovci mají pátou nemoc. Jsme vyděšená strachy. Díky