Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Čičorečka píše:
Už nečtu diskuzi, tak se omlouvám, ale ona je to nějaká překážka, zaplatit si genetické vyšetření?
A neriskuješ tím prosperitu těch embrií? Není vyšetření invazivní?
@zrcadlo píše:
Tohle fakt naráží na lékařskou etiku. Říká se, že spermie nesoucí holku déle vydrží, takže když dojde ke styku před ovulací, je větší šance na holku než na kluka.
Jinak znám rodinu, kde zase měli 5 kluků, přáli si holčičku, a to poslední byla dvojčata, kluk a holka. Takže se té holčičky dočkali, ale jednoho kluka navíc k ní stejně vyfasovali
@Russet píše:
A neriskuješ tím prosperitu těch embrií? Není vyšetření invazivní?
Ale já nemyslím genetické vyšetření embryí. Myslím genetiku rodiče z krve. My jsme ji taky podstoupili, abychom věděli, jestli nejsme přenašeči dědičných chorob.
@Čičorečka
Není, ale stoprocentně se to dá ovlivnit jen při umělém oplodnění genetickým vyšetřením embryí, které by se tedy zaplatit dalo, ale museli by si platit celý proces ivf, není u nich důvod k jeho schválení podle mě, když tam opravdu nejde o neplodnost. Je otázka, jestli by jim ivf vůbec udělali, kromě neplodnosti se děl jen u těch genetických vad, kde je příliš velké riziko jejich přenosu přirozeně. Standardně to pohlaví v CAR ale neříkají, my jsme tam stálí hosté a embrya nám vyšetřovali, neřekli ale nic o pohlaví, jen že jsou zdravá, a při zavádění netuším, co mi dávají, i když oni to musí vědět. Selekce z důvodu pohlaví opravdu dovolená není a etická určitě ne. Je otázka, jestli jsou někde takoví doktoři, se kterými by se to dalo domluvit, těžko ale říct, jak je najít, jedině že by dal tip někdo, kdo má zkušenost. Je tam malé riziko poškození embrya při vyšetření, a pak samozřejmě větší riziko, že se žádné správného pohlaví neuchytí, s tím se nic udělat nedá. Jo jo, takové starosti bych chtěla mít, kdybych měla dítě aspoň jedno…
@Kriss Tina píše:
Rozhoduje o tom jakože geneticky, ne že si otec vyberepohlaví prostě určuje spermie.
Takže muž nerozhoduje nic. Rozhoduje se vono samo bez jeho vědomí.
@Čičorečka píše:
Ale já nemyslím genetické vyšetření embryí. Myslím genetiku rodiče z krve. My jsme ji taky podstoupili, abychom věděli, jestli nejsme přenašeči dědičných chorob.
Ale tady jde o vyšetření přímo toho, jestli je to holka nebo kluk. To je neetické, pokud to nemá zdravotní důvod.
@Russet píše:
Ale tady jde o vyšetření přímo toho, jestli je to holka nebo kluk. To je neetické, pokud to nemá zdravotní důvod.
Ale ona myslela, že by se mohlo zjistit, že kluka mít nemůžou, protože by měl nějakou vážnou chorobu, kterou po nich dědí.
@Russet píše:
No ale já o tom nemluvím. Mluvím o vyšetření rodičů. Do debaty o tom, zda je etické, nebo povolené vybírat si embrya kvůli pohlaví se nehodlám pouštět. Zakladatelka (či její kamarádka) se na umělé oplodnění nechystá, takže by to ani nebylo proveditelné.
Šest dětí stačí. Už bych to nepokoušela.
Je to nějakých 17r., kdy jsem byla u švagrové v UK prvně a oni to tam tehdy řešili nějakým vyšetřením. Protože mají dva kluky a on v prvním manželství holku. Do třetího společného dítěte by šla pouze pokud by se konala holka. Jim tehdy řekli, že by bylo dalších pár kluků, že holka je v nedohlednu. Takže řekla, že další dítě nebude. Jestli tohle jde podstoupit i u nás podobné vyšetření nevím. V naší rodině se narodil po 50r. kluk. Poslední byl můj otec. Pak od sestřenice syn. Jinak samé holky v mezidobí.
@ffan23 píše:
No v prvni rade at si nastudujou biologii ze zakladky…Za pohlavi ditete odpovida otec a jenom otec. Jestli ta spermie nese X nebo Y chromozom je jedine na nem resp na jeho spermatu
Nositelem pohlaví je spermie, ale já jsem četla odborné články o feromonech a principu chemotaxe. Určitá teorie připouští, že vnitřní prostředí v pohlavních orgánech ženy určuje, které spermie přežijí.
Spermie vyživuje hlen z vejcovodu, bez něj by zemřely. A hodně je jich zničeno hned ze začátku imunitními buňkami v děložním čípku.
Smysl to dává.
Je to náhoda a při každém dalším početí je to opět jen 50 na 50, jestli to bude holka nebo kluk.
A ne, není nemoc, ne nedá se to ovlinit.
@Russet píše:
Máš na to důkaz?
Já do toho nechci šťourat. Ale ti mí známí by do kluka prostě znova nešli. Stačí, když řekneš, že se dva roky snažíte a nic, tím pádem cesta na kliniku otevřená.
A jak je to dál ví jen ti, co tam jsou. Jinak vymyslet si nějakou těžko overitelnou genovou zátěž vůbec není těžké. Teď budu hodně
fantazirovat o tom, že všechny ženy z linie manžela zemřely na rakovinu prsa. Nikdo nebude zkoumat, jak moc je to pravda. Když pohřbim opravdu všechny ženy ze strany manžela (co na tom, že to není pravda) tak tam nějakou otevrenou cestu k jednání vidím. Třeba jen naťuknout…
U nás v širší rodině se posledních tak deset let narodily až na jednoho kluka samé holky, celkem také šest. Poslední dobou jsem si všimla, že třeba, když jdu po ulici, tak na jednu maminku, která veze v kočárku nebo vede kluka, vidím tři další, které vedou holky. Prý ty holčičí spermie jsou odolnější, takže při všeobecném snižování plodnosti mužů začínají být klučičí spermie asi vzácnější. Manžel tomuto mému „objevu“ nechtěl věřit, tak jsme nedávno na výletě v cizím městě to schválně počítali, a skutečně, holek bylo tak dvakrát víc, než kluků.
@Anonymní píše:
Já do toho nechci šťourat. Ale ti mí známí by do kluka prostě znova nešli. Stačí, když řekneš, že se dva roky snažíte a nic, tím pádem cesta na kliniku otevřená.
A jak je to dál ví jen ti, co tam jsou. Jinak vymyslet si nějakou těžko overitelnou genovou zátěž vůbec není těžké. Teď budu hodněfantazirovat o tom, že všechny ženy z linie manžela zemřely na rakovinu prsa. Nikdo nebude zkoumat, jak moc je to pravda. Když pohřbim opravdu všechny ženy ze strany manžela (co na tom, že to není pravda) tak tam nějakou otevrenou cestu k jednání vidím. Třeba jen naťuknout…
Tak pak ale doufam, že si ty svoje lži a rozmary budou platit sami a ne ze zdravotního pojištění, kde potom nebudou peníze na opravdovou léčbu těch, co to potřebuji.