Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky.. Obnovuji diskuzi.. Už jsem tu jednou psala, ale nic se nezměnilo, naopak.. Máme 6měsíční holčičku.. Od 2mesice je plně na UM.. Od té doby krásně spinkala celou noc..ale teď už asi 3tydny se budí v noci co 2hodiny, někdy i co hodinu.. Vím, že je to normální, ale jde o to, že co jsem četla tady na diskuzích, tak většinou stačí dát mrňouskovi napít a dudel a spinká dal.. U nás je to tak, že jí dám napít a dudana a usne tak na 10min.to se opakuje tak dvakrát, třikrát a pak už nechce ani napít ani dudel a začne strašně vyvádět a brečet a chce mléko.. Sní tak 90-150ml, jak kdy a potom teda usne zas na ty dvě hoďky..jak ji mám toho mléka odnaučit? Přes den toho sní dost a večer dostává kaši a tak ji nechci přecpávat.. Navíc teď trpí na zácpy, tak by bylo lepší, kdyby se v noci tak necpala a spinkala..mám ji nechat vyřvat, aby pochopila, že mléko nedostane? Do toho se mi moc nechce.. ![]()
Tak to si počkám na odpovědi
… U nás je to dost podobný, večer dostane kaši, ale po 4 hodinkách je vzhůru a chce mlíko a pak už co 2-3 hodinky znova. Dudel teda nemáme- nechce ho od malička ale když mu dám jen čaj, tak usne na chviličku a pak to začne nanovo
… Je mu skoro 8. měsíců a ne a ne se to odnaučit ![]()
@Balina94 a zkoušela jsi něco aby se to odnaučil? Já zatím jen doufám v lepší zítřky
přemýšlela jsem, že bych ji zkusila uhoupat, ale zase nechci aby si na to zvykla..
Holky podle me je to celkem normalni
u nas to bylo tak, ze do 10 mesicu jsme v 8 vecer dali kasi, kolem 1 v noci mleko, pak kolem 4 mleko a pak uz se vstavalo. Pak od tech asi 10 mesicu do 14 uz mel mleko jen ve 4 rano a od 14 mesicu uz je bez mleka. V tech 10 mesicich jsem ho to jedno nocni mleko odnaucila cajem. Misto mleka dostal caj, asi 3 noci rval, ale zvykl si. No a pak v tech 14 mesicich to ranni mleko tak nejak sam vynechal. Nechte tomu cas, v 6 mesicich si myslim, ze jeste maji pravo na nocni mleko. To ze jste nevyspane chapu, my trpeli do 6 mesicu na prdiky a kazdou noc jsme byli uz od 1 vzhuru a do rana nosili na rukach jak rval. Od pul roku do roku se zas co hodinu budil. No a od roku uz sice spava cele noci (pomohl nam samostatny pokoj) ale vstava kazde rano v 5. Takze ja uz treba 18 mesicu neznam, co je to byt vyspana ![]()
Mohla mu prestat vyhovovat ta kase na noc. Mozna bych zkusila ji dat v podvecer a na noc v postylce pred spanim jen mleko. Nebo ja to delam tak, ze davam normalni UM Sunar a misto jedne odmerky sunaru dam dve odmerky kase bananove sunarky, takze to trochu zahusti a ochuti. No a samostatny pokoj, ten vlastni klid a tma delaji hodne.
Nas 8.mesicni dostane pred osmou vecer kasi, pak jeste ho nakojim. Usina tak okolo devate.Pak je vzhuru v pulnoci, okolo treti a okolo seste. Vzdycky chce nakojit. Rikam si, jestli by se taky uz pomalu nemohl naucit spat dele bez jidla…
@Nikolajka : Nezkoušela, akorát místo mlíčka ten čajík ale to nějak nepomohlo a uhoupat si myslim že by mělo stejnej účinek jako ten čajík- za 10 minut znova řev
… Jen ať si dá, zkouším obměňovat ty kaše na noc a doufám, že už konečně narazím na nějakou, po které vydrží spinkat aspoň do těch 4
. @marfra : Taky mi to nepřijde nějak moc zvláštní, že se takhle budí, každé dítě je jiné a má jiné potřeby
… Zajímavý je, že Mudra mi když mu bylo asi 5. měsíců řikala, že se nemůže budit hlady ať mu prostě to mlíčko nedávám
… Jen ať si dá, přeci ho nebudu trápit hlady ![]()
@Balina94 ono to fakt prejde samo. Jak rikam, naseho maleho to preslo v 14 mesicich, kamaradky maleho to preslo v 16 mesicich. A ted v 18 mesicich, co jsem i tady ve skupine s maminkama stejne starych deti, tak uz nikdo v noci mleko nedava. Kazdeho to tak nejak opustilo samo a kazdeho v jinou dobu. Ale v 6 mesicich si myslim, ze jeste klidne hlad muze mit. Ja jsem v 6 mesicich jeste davala normalne 2× za noc a az v 10 mesicich se mne podarilo to jedno mleko odstranit.
@Levandulina ja teda nekojila, ale kojene deti jsou hodne velci zavislaci, co tak vidima a slysim. Co jsem mela a mam kolem sebe kojene deti, tak vetsina mamin kolem 10 mesice az roku nespi a co hodinu v noci koji. Taky to spousta maminek kolem roku vzdala, protoze byly nevyspale a uz to nezvladaly. Takze ty 3 hodiny jsou jeste krasne, priprav se, ze muze byt jeste hur. Kor jestli je prcek zvykly usinat u kojeni.
Holky taky ji nechci trápit hlady, to je jasný.. Jen nevím, proč když už takhle krásně spinkala, se jí to najednou rozhodilo.. Přes den toho zbaští dost..pořád by jedla..A těm zacpam to noční jídlo moc nepřidává.. Když to na ni přijde, tak je v křeči a pláče jak ji to bolí.. Byla bych radši kdyby se jen napila a spinkala dál.. Jinak kaši taky měníme a zkoušíme.. Dáváme ji do toho ještě přesnídávku..
@JayLee no to u nás právě nezabírá to
když ji dam muchláčka nebo plinku, tak macha ručičkami a je ještě víc naštvaná.. Brečí dokud ji nedám mlíčko.. Kdyby ji bolelo bříško tak si myslím, že by nechtěla jist.. Už jsem zkoušela ji dát do postýlky moje nošené tričko, aby mě jakoby cítila a to taky nefunguje.. Do postele si ji beru už od narození vždycky k ránu kolem 4,5..
@JayLee to jsem taky zkoušela
dávám ji 160ml kaše a skoro celou přesnídávku.. Ke konci už funí, že má dost..
@marfra Tak to mam ja se synkem 8mesicnim.Budi se co 2 hodiny, nekdy co hodinu a pul a kojim. Takze misto spanku kojim.Po koupani davam kasi a pred spankem kojim, usne u prsa.
@superma no to je bohuzel ono. A dudlik predpokladam nema??? Protoze mne se tak maly taky budil, nekojila jsem, ale dala jsem dudlik a spalo se dalsi hodku. V roce jsem se uz nastvala, dala do sveho pokojiku a byl klid. Od te doby spal cele noci. Kamaradka co kojila, tak te taky pomohl samostatny pokojik. Ale druhe kamaradce, co taky kojila, nepomohlo nic. Ta proste musela v roce kojeni ukoncit, protoze uz byla vyrizena.
Nic proti, ale 6 měsíční dítě má naprosto nárok se v noci budit na mlíko. Hlavně v tomhle věku může mít růstový spurt a to to dohání právě v noci. Rozhodně bych se na to zeptala doktora a né mimiku cpala místo mlíka jalovej čaj. Tohle, kdyby slyšel švagr pediatr, tak by ho asi kleplo
Jiná věc je, když větší míminko, pít nechce, ale jen vyžaduje pozornost, taky ho může bolet v noci břiško, to to totiž se zaváděním nemléčných příkrmů bývá a trápí je to nejvíc v noci, než si střeva zvyknou. A zanedbatelné není, ani to, že mozek miminka má v tuto dobu hodně vjemů a ty o pak v noci nenechají spát.