Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@alisekR jsem stejneho nazoru. Ja byla treba s malym v 10 mesicich v nemocnici, mel noroviry (obdoba rotaviru) a uplne mu zakazali mleko a to i v noci. Takze tyden nemel v noci mleko, musela jsem ho vzdy nechat urvat, nic jineho nezbyvalo. A ani po tydnu si na mleko neodvykl. Po tydnu jsme prijeli z nemocnice a zase jsem mu davala v noci mleko. Tim si myslim, ze mi dokazal, ze se budi opravdu hlady a ne ze zvyku. Takze jsem ho nechala a davala mu mleko, az ho to ve 14m preslo samo.
@alisekR nemyslím, že by ji bolelo bříško.. Nebreci že jí něco bolí.. Jen se nají a spí dál.. Taky mě napadlo, jestli to není ten růstový spurt.. Za 14dni jdeme k doktorce na očkování, tak se jí zeptám..
@Nikolajka Spíte s miminkem v jedné místnosti nebo má svůj pokojíček? Možná se budí proto, že už nemá tak tvrdý spánek, jako malé miminko a prostě ho rušíte. U nás to bylo přesně to samé, akorát teda náš syn byl a je kojený. Ze začátku spal i 7 hodin v kuse, pak se intervaly začaly zkracovat. Kolem 5. měsíce se budil skoro co hodinu a půl. Začala jsem dávat kaši na večer, pomohlo to jen částečně, pořád se budil dost často. Pak mi kamarádka poradila odstěhovat se na zkoušku z ložnice. Tak jsme to udělali no a spal od půl deváté večer do 4h do rána, pak kojení a pak se ještě dospal. Postupně jsme odbourali i to kojení nad ránem a teď už spí sám celou noc. Výjimečně se nad ránem probudí, tak mu zajdu dát dudlík (jinak spí bez dudlíku), odejdu a on zase usne. Sice je mi to ještě pořád trochu líto, že spí v pokoji sám takový maličký, ale je to lepší než aby se pořád budil. Upozorńuji, že jsem nenechávala nikdy vyplakat, usíná sám v pohodě, bez pláče, občas v noci zapláče z polospánku, ale to netrvá víc jak minutu, spíš míň a usne zase sám.
Edit: když se budil po hodině a půl, taky poctivě pil a já měla dlouho za to, že má takový hlad. Neměl. Prostě když už byl vzbuzený, tak se napil. Jakmilebyl v pokoji sám, na mlíko si ani nevzpomněl.
@Hoa Mai zatím ještě spinká s námi.. Myslela jsem, že jí dáme spinkat samotnou do pokojíku až tak od roka..tak ještě chvíli počkame a zkusíme to…děkuji ![]()
@Nikolajka píše:
Ahoj holky.. Obnovuji diskuzi.. Už jsem tu jednou psala, ale nic se nezměnilo, naopak.. Máme 6měsíční holčičku.. Od 2mesice je plně na UM.. Od té doby krásně spinkala celou noc..ale teď už asi 3tydny se budí v noci co 2hodiny, někdy i co hodinu.. Vím, že je to normální, ale jde o to, že co jsem četla tady na diskuzích, tak většinou stačí dát mrňouskovi napít a dudel a spinká dal.. U nás je to tak, že jí dám napít a dudana a usne tak na 10min.to se opakuje tak dvakrát, třikrát a pak už nechce ani napít ani dudel a začne strašně vyvádět a brečet a chce mléko.. Sní tak 90-150ml, jak kdy a potom teda usne zas na ty dvě hoďky..jak ji mám toho mléka odnaučit? Přes den toho sní dost a večer dostává kaši a tak ji nechci přecpávat.. Navíc teď trpí na zácpy, tak by bylo lepší, kdyby se v noci tak necpala a spinkala..mám ji nechat vyřvat, aby pochopila, že mléko nedostane? Do toho se mi moc nechce..
To buzení cca od 6. měsíce je v druhé části noci normální (souvisí to s REM fázemi spánku, viz něco, co jsem sepsala do jiné diskuze: https://www.emimino.cz/…inek-199293/ ). Problém nastává u maminek, které ale dítě naučily na nějaký návyk na usínání (usínání s dudlíkem, usínání u prsa, usínání v náručí).
To, že to předtím bylo „v pohodě“ a dítě předtím i přes návyky spalo celou noc je taky normální, protože kolem 4. měsíce se spánek více prohluboval.
co jsem četla tady na diskuzích, tak většinou stačí dát mrňouskovi napít a dudel a spinká dal..
Je to jednoduché řešení, proto maminkami často zmiňované, ale v podstatě „hloupé“ a v tom problému často ani nepomůže a situaci akorát třeba zhorší.
Dítě za nějakých specifických podmínek usne a když se v noci probudí mezi těmi fázemi (celkem často), tak na usnutí potřebuje stejné podmínky. A když je nemá, tak pláče.
Jsou samozřejmě i děti, které v noci potřebují pít ještě i v roce věku, ale určitě ne co dvě hodiny. To je opravdu spíš špatný návyk při usínání.
Řešením je obvykle odvyknutí toho návyku, což rozhodně není jednoduché. Nějaké dobré postupy se dají najít třeba v knize „Klidné spaní a ukládání“, ty jsou takové jemné. Jinými postupy jsou různá řízená vyřvávání, což je dost stresující pro dítě i matku.
Máte možnost se někde dostat k té knize „Klidné spaní a ukládání“ od Elisabeth Pantley? Pokud ne, zkusila bych Vám v případě zájmu vypsat nějaké stěžejní tipy a nápady, jak Váš problém řešit, ale nějakou chvíli mi to zabere, než se k tomu dostanu.
@Jitka-DD moc vám děkuji za příspěvek.. Možnost dostat se k této knize mám, když si ji zajdu koupit.. Jinak teda abych pravdu řekla, tak netuším zda je to hladem, respektive růstovým spurtem, nebo jak říkáte, jen špatným navykem u usínání.. Nevím jestli to chápu dobře, ale co se týče ukládání, tak to máme každý den stejné.. Okolo sedmé koupání, kaše, chvilku pomazlit a pak do postýlky spinkat.. Někdy usne sama, někdy vyžaduje naší pozornost.. A co se týče růstového spurtu, tak si o tom asi budu muset taky něco přečíst..jedna maminka mi tu psala, že to dohání hlavně v noci..tak nevím no.. Každopádně když nad tím teď přemýšlím, tak si myslím, že to není o tom, že v tomhle věku má dítě nárok pít v noci mléko, ale že to bude buď jedno nebo druhé.. Špatný návyk, nebo spurt.. Kdyby to bylo o tom, že má nárok, tak by jí to přetrvávalo od narození.. Kojené děti to tak mají, že se budí ještě v noci na jídlo, ale když je od druhého měsíce na Um a od té doby spinkala celou noc jakou dobu, tak proč najednou ne.. Nebo jsem vedle?
@Nikolajka No to jsem si taky myslela, že ho dáme do vlastního pokoje až tak od roka, ale nakonec se to vyvrbilo takhle, ke spokojenosti nás všech. Zkuste se hned nestěhovat, ale zkusit to, třeba dvě tři noci spát s manželem v pokoji na gauči nebo tak, abyste věděli, jestli to pomůže. Mě se zdá, že některé děti prostě potřebují na spaní klid. Jak dítě roste, tak už nespí tak tvrdě jako novorozeně. Náš syn třeba první měsíce spal před den jen na procházce v kočárku a neprobudilo ho ani, když jsme šli kolem staveniště nebo vedle nás zatúrovala motorka. Teď spí v kočárku krátce a velmi špatně, naopak když ho uložím do postýlky, má klid, ticho, nic se nehýbe, tak chrní jak dudek. Jak tu někdo výše psal o spánkových fázích, tak si taky myslím, že to je ono. Dítě se ve fázi lehčího spánku trochu probere a když cítí, že máma je nablízku, začne ji vyvolávat, nebo ona hned přiběhne, když ho slyší zaplakat a tím ho úplně vzbudí. Mnohdy si to pak mylně vykládá jako že má dítě hlad. Neříkám, že žádné dítě nemá hlad, ale často je to právě mylný dojem, tak jako u nás. Jednu dobu se syn napájel v noci téměř nepřetržitě, opravdu vydatně pil, já měla za to, že má hlad, ale když byl v pokoji sám, tak najednou „hlad neměl“, i když přes den jedl pořád stejně.
@Nikolajka píše:
@Jitka-DD moc vám děkuji za příspěvek.. Možnost dostat se k této knize mám, když si ji zajdu koupit.. Jinak teda abych pravdu řekla, tak netuším zda je to hladem, respektive růstovým spurtem, nebo jak říkáte, jen špatným navykem u usínání.. Nevím jestli to chápu dobře, ale co se týče ukládání, tak to máme každý den stejné.. Okolo sedmé koupání, kaše, chvilku pomazlit a pak do postýlky spinkat.. Někdy usne sama, někdy vyžaduje naší
Usíná tedy večer bez dudlíku či lahve?
pozornost.. A co se týče růstového spurtu, tak si o tom asi budu muset taky něco přečíst..jedna maminka mi tu psala, že to dohání hlavně v noci..tak nevím no..
O růstovém spurtu toho moc nevím, v podstatě moje laktační poradkyně mi říkala, že něco jako „růstový spurt“ spíš neexistuje, jen se v určitém období u kojených dětí objeví dočasné problémy s tvorbou mléka (dítě spí více v noci, takže se dočasně tvoří méně mléka, maminky začnou brát horm. antikoncepci nebo jsou přetažené či ve 3. měsíci je mléka dočasně méně z nejasných příčin). Zajímavý text o tom je zde: http://kojim.webnode.cz/…m-pribyvani/
Ale na diskuzích je růstový spurt hodně zmiňován, tak nevím. Z vlastní zkušenosti jsem nic takového nepozorovala proto, že kojím i dokrmuji umělým mlékem zároveň a syn si říkal o více jídla v podstatě postupně při denním kojení, takže o žádný skok u nás nešlo. V knihách o spánku jsem nic o tom, že by dítě potřebovalo dočasně najednou více v noci pít, když předtím nepotřebovalo, nenašla.
Každopádně když nad tím teď přemýšlím, tak si myslím, že to není o tom, že v tomhle věku má dítě nárok pít v noci mléko, ale že to bude buď jedno nebo druhé.. Špatný návyk, nebo spurt.. Kdyby to bylo o tom, že má nárok, tak by jí to přetrvávalo od narození.. Kojené děti to tak mají, že se budí ještě v noci na jídlo, ale když je od druhého měsíce na Um a od té doby spinkala celou noc jakou dobu, tak proč najednou ne.. Nebo jsem vedle?
S tím spánkem je to trochu složitější. Cca od prvního měsíce někdy až do 6. měsíce se spánek postupně prohlubuje, dítě se nebudí tak často mezi jednotlivými fázemi spánku, obvykle je dobré jej nechat „naučit se propojovat si jednotlivé spánkové fáze“. V této době si maminky děti naučí často usínat se špatnými spánkovými návyky a kvůli hlubšímu spánku se ty problémy ještě nemusí tolik projevit.
Pak ale přijde doba cca od 6. měsíce, kdy už dětí spí trochu jinak. První část noci spí převážně hlubokým NREM spánkem, vystřídá se několik fází, mezi kterými se dítě může napůl vzbudit, nebo se obvykle vrtí a tak. Jinak by se ale budit nemělo, pokud se v této době dítě budí často, bývá to spíš kvůli bolesti (zuby, bříško, nemoc, vracení potravy do jícnu, uši) a nebo maminky pozorují tzv. noční děsy.
Druhá část noci cca od půlnoci je potom vyhrazena především REM spánku, kdy se dětem zdají sny. Od šestého měsíce je velmi přirozené, že se děti v této době často budí právě mezi těmi fázemi. Je to přirozené pro všechny děti, kojené i nekojené. Kolem 7-8. měsíce mohou v postýlce být v noci vzhůru i docela dlouho a třeba jen ležet nebo si hrát s rukama. Budí se takto v podstatě všechny děti, jen o tom rodiče těch, které nemají špatné návyky při usínání, vlastně ani neví.
Snad jsem trochu lépe vysvětlila, jak je možné, že dříve dítě spalo a teď se budí.
A ještě se zeptám, jak vlastně usíná přes den?
@Jitka-DD moc vám děkuji.. Nejspíš máte pravdu, že to bude spíš špatným navykem u usínání..Myslela jsem si to..proto jsem se zde psala o radu..je fakt, že když jí dáváme v noci to mlíčko, tak si někdy jen cucne a spí dál.. A někdy toho vypije víc.. O růstovým spurtu toho taky moc nevím.. Jen jsem o něm slyšela ještě v době, když jsem kojila..a teď jsem se k tomu přikláněla jako k jedné z možností.. Jinak usíná s dudlíkem.. Většinou si ho podudlá a vyplivne a spí.. Teď jak se budí v noci tak usíná u láhve s mlékem.. A přes den spí taky jak kdy..normálně tak 30-40min.po každém jídle.. Sem tam zabere na 2-3hodky.. Někdy si povídá a usne sama, jindy brečí, když uděláme krok od postýlky jakože jdeme pryč..
@Jitka-DD máte nějakou radu co tedy dělat, když se v nocí vzbudí a bude plakat, že chce mléko? Nechci jí trápit, ale pokud je to jen tím navykem, tak bych jí to ráda odnaučila
odnaučila nějakým šetrným způsobem..
@Hoa Mai děkuji vám..nám teda spí v kočárku pořád stejně. když se jede tak spí, jakmile zastavíme, tak je vzhůru. Zkusíme tedy s manželem spat vedle.. Uvidíme co to udělá
taky zastávám názoru, že by máma neměla hned při prvním zavejsknuti letět k dítěti.. Ale chvilku počkat.
A právě v noci jsem asi udělala tu chybu, protože jsem nechtěla aby se příliš rozrusila a probudila se.. Teď už vím, že jsem to udělala právě naopak..
Tak snad to u nás bude podobné jako u vás..
@Nikolajka píše:
@Jitka-DD máte nějakou radu co tedy dělat, když se v nocí vzbudí a bude plakat, že chce mléko? Nechci jí trápit, ale pokud je to jen tím navykem, tak bych jí to ráda odnaučila
odnaučila nějakým šetrným způsobem..
Zkusím popsat/vykopírovat něco ve stručnosti, co doporučuje paní Pantley ve své knize.
Doporučuje nejprve se ujistit, že dostává dítě přes den dostatek jídla, což je u Vás snadnější, protože při umělém mléku víte, kolik jí dáváte a není takový problém udělat mléka více a nechat ji, ať si vezme na krmení, kolik potřebuje.
Večer by měl být klidný a základem dobrého usínání jsou pravidelné rituály, což máte: „koupání, kaše, chvilku pomazlit a pak do postýlky spinkat“. Usínat by dítě nemělo ani s lahvičkou, ani s dudlíkem. Důležité je, aby maminka vystihla ten okamžik, kdy už je dítě ospalé, ale ne ještě přetažené, a dala jej zavčas spát.
Při vzbuzení v noci Pantley doporučuje: „Když se dítě probudí, jděte k němu, dejte mu do úst dudlík či lahvičku nebo ho nakojte. Ale místo toho, abyste ho tam nechali a šli si zpátky lehnout nebo abyste nechali dítě usnout u prsu, nechte ho několik minut sát, doku se sání nezpomalí a dítě není uvolněné a ospalé. Potom zavřete uzávěr prstem a dudlík nebo bradavku dejte jemně stranou. Často, zvláště zpočátku, bude dítě polekané a bude hledat bradavku. Pokuste se mu velmi jemně držet pusinku zavřenou tak, že mu dáte prst pod bradu, nebo vyvíjejte tlak na jeho bradu, těsně pod rtem, a zároveň ho houpejte nebo jím kolébejte. Brání-li se proti tomu a usiluje o vás, dudlík nebo lahvičku, nebo pokud začne být neklidné, dejte mu bradavku, lahvičku nebo dudlík a opakujte proces odstavení tak dlouho, dokud při něm dítě neusne. Jak dlouho mezi jednotlivými odstaveními? Každé dítě je jiné, ale obvykle funguje asi deset až šedesát vteřin času mezi nimi. Měli byste také pozorovat průběh sání u svého dítěte. Saje-li silně nebo pravidelně polyká při krmení, počkejte několik minut, až trochu zpomalí tempo. Prostřednictvím pozorování polykání dítěte dokážete také určit, kdy jste měli vypuzovací reflex. V tu chvíli můžete zkusit dítě přimět k uvolnění stisku, ale musíte rukou zastavit tok mléka, nebo počkejte minutku, než tok ustane. Obvykle po počáteční vlně aktivity dítě zpomalí do uvolněnějšího tempa; to je dobrá chvíle na zahájení vašich pokusů o odstavení. Může to vyžadovat dva až pět (někdy i více) pokusů, ale nakonec vaše dítě usne bez dudlíku či bradavky v ústech. Když to pak udělá několikrát v řádu několika dnů, všimnete si, že odebrání dudlíku je mnohem snazší a probuzení dítěte nejsou tak častá.“
Na to spaní s dudlíkem a odvykání dudlíku Pantley píše: „Pokud dítě pokaždé usíná tímto způsobem, naučí se asociovat si sání s usínáním; po nějakém čase nebude schopné usnout nijak jinak. Velké procento rodičů potýkajících se se staršími dětmi, které nemohou usnout nebo spát, bojuje právě s touto přirozenou
a mocnou asociací sání-spánek. Proto, chcete-li, aby vaše dítě bylo schopné usnout bez vaší pomoci, je nezbytné, abyste někdy nechali své novorozené miminko pít, dokud nebude ospalé, ale ne zcela spící. Co nejčastěji ho odkládejte od prsu, lahvičky nebo dudlíku a nechte ho, aby dokončilo své usínání s prázdnou pusou. Když to uděláte, dítě se může bránit, zmítat sebou a dělat povyk, aby znovu získalo svůj dudlík. Je zcela v pořádku dát mu znova k dispozici prs, lahvičku nebo dudlík a začít znovu o pár minut později. Opakujte. Opakujte. Opakujte. Budete-li to dělat dostatečně často, dítě se nakonec naučí, jak
usnout bez sání.“
Tedy principem je naučit dítě šetrně po několik dní a nocí usínat bez dudlíku či lahve neustálými „simulacemi vypadávání dudlíku“ a „vyndávání lahvičky“. Platí to i pro večerní usínání, noční probouzení i den - i před denním spánkem by přímo nemělo dítě něco sát nebo cumlat.
Pomohlo Vám to nějak? Kdyžtak se ptejte, zkusím ještě něco dohledat, poradit.
@Jitka-DD strašně moc Vám děkuji za rady..určitě to pomohlo..vyzkoušíme ještě dnes..snad jsem to správně pochopila a pomůže to maličké k lepšímu spánku..Jste velice ochotná.. Děkuji Vám..