Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pár známých mne požádalo o takový „výcuc“ ze všech knih, které jsem o spánku četla - hlavní zákonitosti a poznání spánku dětí do cca 1 roku a hlavní zásady (aneb, jak to „nezvorat“). Třeba se bude hodit i dalším maminkám.
Je mi jasné, že spousta maminek s tím textem nebude souhlasit. Ale pokud to pomůže alespoň jedné mamince, tak to splnilo svůj účel. Klidně si pište o podrobnější informace, nalistuju v knížce a pokud bude čas, dám to sem. Ale nic víc než papouškování knih tady nečekejte. Mám načteny především věci související se spánkem do 1 roku věku dítěte, víc ne. A nejsem žádný odborník, jen ráda čtu.
Při porodu obvykle dítě spí a probudí jej až velmi silné kontrakce a vypuzení z dělohy. Hned po porodu následují 2 hodiny mimořádné bdělosti (zajistí je hormony vylučované nadledvinkami) a to je ideální doba pro bonding. Poté si novorozenec obvykle kompenzuje tuhle dobu bdělosti a spí (může se stát, že i docela dlouho). Jeho následné spánkové cykly trvají cca 40-50 minut a novorozenec zvládne obvykle 3-4 cykly v kuse spát, proto se budí cca každé 3-4 hodiny. Budí se nezávisle na hladu, po této době se budí i děti vyživované nitrožilně. „Hladový“ je především po přítomnosti matky (a jíst samozřejmě potřebuje).
Všechny děti nespí často zmiňovaných 20 hodin denně, mnohé spí jen cca 14 hodin denně a zbytek prořvou. Tohla počáteční malá potřeba spánku ale ještě nic neurčuje do budoucna. Děti se také ve spánku mohou lekat vlastních rukou. Pro 3.-4. týden je potom typická perioda bdění mezi 17-20 hodinou, kdy dítě často pláče - tzv. večerní pláč (večerní dysrytmie), často bývá mylně zaměňován s hladem nebo kolikami, nebo koliky i doprovází.
Hlavní zásady pro toto období:
Po prvním měsíci už je (zdravé) dítě (s normální hmotností) schopno spát v kuse 6 hodin v noci (ne každé to ale dělá). Po prvním měsíci už také začíná rozeznávat den a noc a noční spánek se prohlubuje, tudíž se (až do cca čtvrtého měsíce) v noci dítě tolik nebudí.
Velmi často se (už ve druhém měsíci) stává, že dítě ihned po usnutí přejde do REM fáze spánku, uvolní se svalové napětí, „padá hlavička“, mohou být oči pootevřené a hýbou se oči a celé to doprovází na toto období bohatá mimika obličeje - stane se vám to například po kojení nebo při dlouhém chování. Pozor, v tuto dobu dítě spí, bylo by chybou je budit, nejde ani o žádné „volání o pomoc“. Vzbuzení v této části spánku „rozbije“ správné navázání REM na NREM spánek a máte zaděláno na potíže kvůli tzv. chybnému zřetězení, buzením by se dítě jen příliš unavilo a více plakalo.
V tomto období se mohou vytvářet (nežádoucí) spánkové návyky, stručně řečeno „v jakých podmínkách dítě večer usíná, takové podmínky očekává i při malých vzbuzeních mezi spánkovými fázemi“. Pokud dítě usne v náručí a vzbudí se v noci v postýlce, nastává problém, obvykle dítě křičí. Obdobně pokud usne při tzv. bílém šumu a v noci se vzbudí do ticha. A další. Toto je většinou takový aha-okamžik rodičů, kteří mají později problém s tím, že dítě špatně spí. Obvykle v tomto období vytvoří dítěti špatný návyk, jehož důsledky se mohou, ale nemusí ještě projevit, v tomto období se totiž dítě tolik nebudí.
Kvalitní denní spánek znamená i kvalitnější noční spánek. (Zdravé) dítě (s normální hmotností) je ve třech měsících schopno spát v kuse až 9 hodin (ale ne všechny to dělají). Pravidelná večerní hodina uléhání mu pomáhá synchronizovat jeho biorytmy.
(Zdravé) dítě (s normální hmnotností) už je od šestého měsíce schopno spát až 12 hodin v kuse. Obvykle se v tomto období projevují problémy s usínáním, protože si už dítě uvědomuje svoje okolí, má obavy z odloučení, nebo také testuje reakce a „vůli“ rodičů.
V první části noci spí dítě hlubokým NREM spánkem. Po cca 90 minutách spánku bývá časté takové poloviční probuzení, kdy se dítě zavrtí, něco zamumlá a dále spí NREM spánkem. Pokud se v této první části noci vzbudí s pláčem/řevem (nemělo by), velmi často je to příznak nemoci/problému, z hlubokého spánku je dokáží vzbudit především bolesti (zuby, bolest břicha, nemoc). Pokud se dítě vzbudí a pláče krátce po usnutí (do 20-30 minut), prakticky to znamená, že ještě pořádně neusnulo NREM spánkem a má potíže opravdu usnout.
Naopak charakteristická a normální jsou opakovaná probouzení v druhé části noci (po půlnoci), kdy se dětem zdají sny a mají REM fáze spánku. V 7.-8. měsíci může dítě v druhé části noci bdít i docela dlouho (klidně si hrát v postýlce, koukat), je to normální. Ráno mohou rodiče postupně vypozorovat pravidelnou hodinu probouzení nezávislou na hladu.
Problémy s usínáním můžete zaznamenat v době, kdy dítě začne lézt, protože je přesyceno podněty a dojmy.
Dítě by již nemělo v noci potřebovat příliš jídla. Jsou děti, které noční kojení potřebují ještě i v roce, ale pokud matka kojí co hodinu či co dve hodiny, jedná se v tomto období o spánkový problém.
Samozřejmě, toto neplatí plně pro:
Jinak je to v době nemoci či růstu zubů.
Hitparáda obvyklých špatných spacích návyků:
Usínání v náručí, u prsa, v kočárku při jízdě. Usínání s dudlíkem. Usínání u bílého šumu, hudby či televize či naopak v přílišném „hrobovém“ tichu. Usínání při rozsvícené lampičce. Usínání s držením se za ruce. Usínání v těsném zabalení. Uspávání za chůze či v jízdě autem.
Metody na zbavení se špatných spacích návyků:
Text čerpán z knih:
Ano, dělam to špatně…dítě usíná u prsu, pak ho přenášíme do postýlky…
Ale zajímavý počtení ![]()
@Jitka-DD
Já myslím, že spánek je naprosto individuální záležitost u dospělého, novorozeněte, kojence, batolete… u každého jedince, takže nějaké zásady
Jsou to všechno jen teorie, ale když ráda tuto literaturu čteš
Já nikdy nic podobného nečetla, ničím podobným se tím pádem ani neřidila a mám 2 zdravé děti, které od narození až doteď po uložení do postelí spí jak zabití až do rána ![]()
@Jitka-DD kéž by se v porodnicích řídili tím, že dítě se nemá budit.. staršího mi doslova týrali - pokaždé, jak zabral, tak ho budili ![]()
Jj, porodnice, nutny zlo. Budit dite po trech hodinach. Malej nechtel jist, vecne u toho usinal, nepribiral. Jakmile jsme prijeli dom, zapomnela jsem na doporuceni sester na novoroz.,malej si rekne, kdyz chce on, cely noci prospi a pribira ukazkove (ted 6.5 kg-dva a půl měs.)
Hmm já teda nevim, kde jste rodili, ale mě v porodnici nikdo dítě po třech hodinách nebudil a kojila jsem si je jak oni chtěli, x-krát usínali se mnou atd…mmch kam mám jako to dítě dát, když usne u prsa nebo v náručí, prej nepřenášejte do postýlky…to ho mám jako nechat celou noc v tý náruči jo…to je rada jak stehno teda ![]()
žádnou knížku sem nikdy nepřečetla a ani nebudu…upřímně přijde mi to zbytečný, jelikož každej píše něco jinýho a realita je uplně někde jinde… a oba moji kluci až na to, že se jim večer nechce do postýlek…komu by se taky chtělo, když je tolik věcií k objevování
spí jak když je do vody hodí a sami ![]()
@brumdinka já v Karlových Varech…a to buzení tam řešili hrozně… takže u druhýho jim asi řeknu že ho nehodlam budit, anebo půjdu rodit jinam…tady sevto ale řeší ve všech porodnicích v KV kraji tušim…chjo ![]()
@brumdinka já v roce 06 v Novém Jičíně a díky, nikdy víc.. chodili měřit, vážit, koupat atd.. a vždy jim bylo šumák, že dítko usnulo atd.. na kojení nás taky mordovali v určitém intervalu, když mimina řvaly mimo termín, tak prý nechat vyřvat atd.. ![]()
@martina.se ježiš,nechat vyřvat „mimo termín“? no tak to muselo být něco…Už jen to, když malej venku začne řvát hlady a já jsem zrovna na blbym místě, že ho nemůžu nakojit, tak ta cesta domů je srdcervoucí ![]()
Tak řádky to jsou sice pěkné, nicméně vždycky to takhle taky nejde. Navíc co literatura, to jiná rada. Zastávám názor, že je nejlepší dát na svůj rozum a intuici a tím se řídit. Dělat to tak, jak to vyhovuje mě a né tak, jak radí tchýně nebo knížka. Zkrátka žádné násilí, nic nelámat přes koleno jen proto, že by „se to mělo“. Protože to určuje kdo?
Jinak k těm porodnicím: U nás se též doporučovalo kojit po 3 hodinách, ale rozhodně jsem se tím neřídila.
Dělala jsem to zkrátka podle sebe, jak to vyhovovalo mě a dítěti, řídila jsem se potřebami dětí a né nějakými místními směrnicemi.
A já teda myslim, že nebudu jediná, ale absolutně nesouhlasim s názorem „nechat vyřvat“…to musel vymyslet expert, fakt ![]()
@Fima no..já jako prvorodička jsem si myslela, že holt ty sestry vědí, co říkají…ale brzo jsem pochopila, že nemá smysl to hrotit a dát opravdu na intuici…
@Jitka-DD usínání s dudlíkem je od 6 měsíců špatný návyk?? No, je to možný, ale pokud se tím maminky začnou řídit, tři čtvrtiny jich skončí ve cvokhauzu. Já plánuju dudlík na usínání nechat, dokud ho bude chtít, klidně do 3 let.