Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
chtěla bych se zeptat jak je s trvalým pobytem u miminka po narození??
Má po narození automatický stejný jako matka, nebo ho můžu změnit???
Děkuji za odpovědi
Po narození má automaticky stejné jako matka, já kvůli tomu měnila trv. bydliště před porodem.
Mě by se právě hodilo, aby jsme miminko přihlásili k manželovi na adresu trvalého bydliště. Já jí mám na obecním úřadě. Jsme v podnájmu a dát si sem trvalé bydliště nám nechtějí dovolit
@nevernamrcha Pak zajít s manželem (nebo vlastně vlastníkem nemovitosti, kde bydlí manžel) na místní úřad a vyplnit papír o trvalém pobytu dítěte. Ale je potřeba rodné číslo, takže před narozením to asi možné nebude. Jedině, že by sis sama dala trvalé bydliště k manželovi ![]()
@nevernamrcha zkus zajít na úřad zda by se to nedalo změnit ještě před narozením, aby jsi zbytečně nemusela měnit po narození.
To bych ráda si dala k němu trvalé bydliště, ale jeho rodina to bere poněkud blbě. Takže by mi stačilo kdyby jsme tak přihlasili jen miminko. Aby zase nevznikli hádky v rodině…
Bohužel to nejde. Dítě se automaticky hlásí na trvalou adresu matky (matka je jistá, otec být nemusí). Taky bydlím (papírově) jinde než manžel a mám tam hlášené obě děti (mladší je 5 tydnů, tak je to čerstvé). Manžel v bytě bydlí papírově sám
Po nařezení se to dá změnit.
A nevite jak to je, kdyz si v CR zrusim trvaly pobyt? Chtela bych mit jen pas. Ziji v cizine. Jedna se mi o adresu miminka.
Příspěvek upraven 08.08.14 v 13:47
Tak to jste mě docela zklamali. To jsem zvědavá jak nám jí vezmou v Boleslavi do školky, když bude mít trvalý pobyt v libereckým kraji.
Manželova rodina je trochu víc složitá na pochopení, ty bojkotujou naprosto vše..
@nevernamrcha ale po porodu neni problem zmenit adresu miminka - po 14 dnech uz myslim muzes. Myslim ze to neni vazane potom na tvou adresu.
@nevernamrcha Kdo ti nechce dovolit dát si trvalé bydliště do pronájmu? Pokud máte nájemní smlouvu, tak s ní stačí zajít na úřad a bydliště vám přepíšou. Pokud jste manželé, tak stačí, aby smlouvu měl manžel, tebe tam přihlásí taky. Zrovna v pondělí jsem si to zařizovala ![]()
To sice máš pravdu, ale i v té smlouvě máme v odstavci poznámku, že majitel výslovně nepřeje aby jsme tu měli trvalé bydliště.
Bydlí nás tu 7 rodin, a ani jedna tu nemá trvalé bydliště, protože díky smlouvě ani nemůže
@nevernamrcha aha, tak v tom případě asi neporadím. A nešlo by se s majitelem domluvit? Uvést jako důvod pediatra, školku apod.