Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Proste posloucha, kafra do toho, milion dotazu a pak si chce povidat. A to trva klidne az 2 hodiny.
V tom je ten problém - naše děti už potom mají zakázáno mluvit, blbnout, jakkoliv rušit toho druhého. Žádný „chce si povídat“ jim netrpím, to nejde. Ale nebylo to v některých obdobích jednoduché, to je fakt, navíc dřív takhle usínali všichni tři najednou. Občas to bylo jako udržet v klidu pytel blech. ![]()
Dneska už je to jednodušší, jednak jsou rozumní, jednak dostávají kapesné. A když jim řeknu, že za každé slovo a za každé vyrušení jim z kapesného strhnu pět korun, to je rázem tichoučko! ![]()
Máme syna 3,5 a na říjen očekáváme přírůstek. Neumím si představit, jak bychom to pytlikovali s kdoví jakým uspáváním. Proto hned jak jsme zjistili, že jsem těhotná nastaly změny. Malej už dlouho spí v pokojíčku, ale dřív jsme si k němu lehali do postele a čekali až usne. Pak jsme přečetli pohádku a seděli vedle postele než usne. Pak mi ho jednou hlídala sestra, která ma 2 malé děti, dala je spát najednou a malej snad hodinu brečel…tak jsem si řekla, že toho využiju že to má za sebou a budu praktikovat i doma. Úplně bez problémů. Nejdřív to bylo samozřejmě za odměnu… kinder vajíčko když bude hodný…pak za pohádku a teď už nic… Zvlada to skvěle. Podle mě ty dětské řevy nejsou že strachu, ale spíš je to prostředek jak manipulovat s rodiči. Já to hlavně nechtěla udělat až bude mimino, aby si nemyslel, že ho odstrkuji. Prostě jsme se dohodli, že už je velikej…což podle mě je ![]()
@Titty přesně, malému dovolím vzít si s sebou hračku, ale když si náhodou vybere nějakou co hraje nebo bliká, má zakázáno to v posteli pouštět.
@Anonymní píše:
Tak problem…pohadku ctu v devet…ale rozhodne ji to neuspava, proste to bere jako program. Ani jako malou ji to nikdy neuspalo. A to si davam zalezet na tonu a skoro to septam. Proste posloucha, kafra do toho, milion dotazu a pak si chce povidat. A to trva klidne az 2 hodiny. Takze vylezu v 23hod, minu manzela na ceste spat, jdu uklidit kuchyn atd.
A kde je nejakej cas pro me?? Kdy si muzu precist knizku nebo pustit film, dat si vanu? A kdyz si to dopreju, jdu spat ve 3 rano a jsem pak uplne rozbita…
A proč jsi u ní v posteli? Proč na ní reaguješ?
Já děti uložím, přečtu 3 pohádky - každé jednu.
A pak si vytáhnu a čtečku a čtu si svoje. Sedím celou dobu u zdi vedle dveří. Světlo co svítí je na chodbě. Po přečtení pohádky si s nimi už nepovídám, s nikým neležím v posteli.
A nebo když se mi nechce sedět u zdi. Tak si je vezmu k nám do postele. To už, ale nečtu pohádky. Čtu si jen pro sebe svojí knížku.
Potom co u nás usnou je odneseme.
Tak rady typu „prectu pohadku a odchazim“ proste u nas fungujou tak, ze ona za mnou bude klidne do pulnoci chodit po baraku a jecet. „Vratim do pokoje“ je taky nerealizovatelne, pokud to nebude po zlem, nasilim a nebudu muset drzet hodinu kliku. Ma strasnou silu a rozhodne nefunguje na slovo. Plus vzbudi celej barak. A kdyz na to i tak nebudu reagovat, po vytrvale hodine prejde na nestastny plac Maminkooooo. No a to zjihnu i ja.
Vcera jsem to nakonec vyresila tak, ze jsem sedela za dvermi pokojicku na zemi a cekala az usne. Asi 10× se ujistovala, ze tam fakt jsem 🙄. Takze stejne jsem travila vecer jinak nez jsem chtela ale doufam, ze se to postupne zlepsi az uz nebudu muset drepet ani za dverma…
@Anonymní píše:
Tak rady typu „prectu pohadku a odchazim“ proste u nas fungujou tak, ze ona za mnou bude klidne do pulnoci chodit po baraku a jecet. „Vratim do pokoje“ je taky nerealizovatelne, pokud to nebude po zlem, nasilim a nebudu muset drzet hodinu kliku. Ma strasnou silu a rozhodne nefunguje na slovo. Plus vzbudi celej barak. A kdyz na to i tak nebudu reagovat, po vytrvale hodine prejde na nestastny plac Maminkooooo. No a to zjihnu i ja.
Vcera jsem to nakonec vyresila tak, ze jsem sedela za dvermi pokojicku na zemi a cekala az usne. Asi 10× se ujistovala, ze tam fakt jsem 🙄. Takze stejne jsem travila vecer jinak nez jsem chtela ale doufam, ze se to postupne zlepsi az uz nebudu muset drepet ani za dverma…
Tak jak vypadá situace? ![]()
Dcerka s námi spala do 4,5 pak jsme se přestěhovali do většího a dostala svůj pokojíček. Pořídila jsem ji tam tv, takže před spaním pouštím pohádku a usne v pohodě. Jinak to také delala, hlavně co se narodila druhá dcera. Tu jsem nechala u nás do 2 let a kousek a s ukončením kojení šla do své postýlky, asi 4mesice to byl horor, ale už spí dobře.
Většinou jim přečtu pohádku, když ještě nechtějí spat buď pusti pohadku v TV a nebo na CD, podle domluvy. Holky miluji Hurvínka a ten má super CD.
Bez téhle pomocníků by mi tu běhaly do padnutí ![]()
@Anonymní píše:
Mava s tebou a kontrolu nad tim ma ona, ne ty jako rodic. Proste pritvrdit a vysvetlit (v 7 letech to musi pochopit), ze si potrebujes taky vecer odpocinout. Musi byt v posteli, vracet ji tam zpatky a holt byt tvrda, pokud nechces, aby za vami porad lozila. ![]()
@Majsina no tak po narozeni miminka se to vse muze pak stejne zmenit, i u nas byly zmeny s usinanim, to bych nejasala predcasne. Ale za par mesicu se to srovnalo.
@blumen ano, to může, proto jsme pravidla změnili 8 měsíců před narozením - aby to necítil jako trest a nežárlil na minino. Ale já nejsem z těch, které sebou nechají moc mávat. A dítě prostě dělá to, co mu člověk dovolí…toť můj názor
. Kdybych netrvala na svém a nebyla v tom důsledná, dělal by to samé jak píše zakladatelka. A že má velkou tendenci zkoušet kde jsou hranice
. Ale mě pláč pro nic za nic, který mám jen za cíl dostat mě tak kam potřebuje, nerozhodí
. Budu si trvat na svém a uvidíme co nastane
. Samozřejmě, když se v noci vzbudí a jde se vyčůrat, pak zaleze k nám pod peřinu a nevyhodím ho ![]()
@lucynka25 Hurvinek ma dobre CD? Mrknu. U nas frci Pejsek a kocicka, to zna nazpamet ![]()
@blumen jj je to namluvené stejně jako v Tv, takže je to super a někdy i vtipné
a ještě dcerku baví Honzíkova cesta, jen chudák vždycky vytuhne, sotva dojede k babičce ![]()