7 let - samostatnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
35805
1.9.21 20:19

Holce je čerstvě v srpnu 8, je teda už ve třetí, ale je tam nejmladší. Od pulky druhé chodí domů sama, do školy ne, to by nestíhala. Teď jezdí ze školy na kole, je to asi 1 km a přejde dvakrát silnici, jednou se semaforem. Chodí si sama nakupovat vedle v domě máme malý obchod, vedle o dvě ulice máme papírnictví, tam by nejradši chodila denně :mrgreen: sama doma nebývá, protože muž má HO a já jsem s mladší doma, takže je tu pořád někdo. Nemá mobil, ale telefonovací hodinky. Bydlíme ve velkém městě.

Kamarádky holka od první třídy chodila domu sama, od druhé i sama vstávala a vypravila se, musela protože to jinak nešlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3871
1.9.21 20:30

Detem bychom meli dat důvěru a dovolit jim dospět. Pokud samy chtějí a cítí se na to, ať jdou. My teda bydlime vedle školy na vsi. Syn-prvnak bude chodit sám a příští leto chce jet na klasicky tabor to mu bude 7,5 roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25187
1.9.21 20:31

Sama doma chvilku ano, sama do školy před jednu silnici bych pustila (co bych za to dala). S kamarády ven ano. Ale máme holky 3, tak soudím trochu jinak. Je jí čerstvě 6 a budou jezdit že vsi do školy busem - 10, 8 a 6 let.
Na příměstském taky byla, bylo to před 6 narozeninami. Loni i týden pod podsadovým stanem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4760
1.9.21 20:31

@Renaku jsme z menšího města, do školy to máme cca 10 minut.
Začal chodit sám do školy ve druhé třídě, ve třetí už i domů sám.
Ven chodí sám od 5. To mohl jen kolem baráku s dětmi. Cca od třetí třídy už chodí i na hřiště a různě s klukama nebo na fotbal sám…
Některé děti z okolních vesnic od první třídy jezdí samý busem :nevim:
Takze já myslím, že jsi v pohodě :lol:
Ségry holka byla teď v necelých 5 na týden na táboře. To mi přišlo trochu brzo. Ale dala to a hlavně chtěla. Mela tam ještě 2 starší ségry.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2235
1.9.21 20:42

No trochu jsem se uklidnila :lol: někdy mám fakt pocit, že jsme jediní, co mají pracující prarodiče, co nemůžou mít vnoučata u sebe celé prázdniny, nemáme homeoffice ani zkrácený úvazek atd. Uf :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2235
1.9.21 20:46

A teda i koukám jak jsou některé děti šikovné, samy na kole, do obchodu, atd :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15284
1.9.21 20:48

Dceři bude teď 7let, je v první třídě, sama do školy určitě chodit nebude. Vychovatelka v družině říkala, že nepředpokládá, že by někdo odcházel sám že školy. Do obchodu taky sama nechodí ani sama ven. Bydlíme ve městě, všude auta silnice. Nikdo z našich známých nepouste v tomto veku děti samotné. Co se týká příměstské tábora, tak na tom nevidím nic divného, kdo jiný než prvnak, druhak by tam měl být. Dcera byla tohle léto na soustředění s tancováním, 5dnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1113
1.9.21 20:49

Mě teda přijde divné že na tebe valí rodiče oči. V tomhle věku je nějaká samostatnost už snad normální a taky žádaná. Syn má teď čerstvě 8. Je ve 3. třídě. V 1. a 2. třídě jsem ho vozila jelikož to bylo přes celé město. Teď přestoupil do školy 5 minut od baráku. Ráno jsem ho zavedla řekla mi že pro něj přijdu a když jsem vyšla z baráku už byl skoro doma - šel mi naproti, zítra chce u jít sám i do školy. Přechází 1 cestu, spíš parkoviště (jednosměrka). Ven chodí s kamarády od 5 let sám. Samozřejmě jsem na něj měla dohled a mohl být jen před barákem. My teda máme výhodu, že hřiště máme přímo za barákem kde je hřiště na fotbal, prolézačky atd… Teď v létě už jsem ho sem tam pustila s kamarády na hřiště jinam, kousek dál od baráku kde jsem u neviděla, ale je třeba těm dětem trochu věřit. Na táboře byl letos sám poprvé, nebyl to příměstský ale klasický tábor na 10 dní. Vše v pohodě zvládl. Když potřebuji něco zařídit tak je schopen doma počkat i hodinu výjimečně o něco déle ale to se stalo snad jen 2×. Vždy ví kde má nachystané jídlo, pití, něco sladkého kdyby chtěl. Může si něco zahrát, koukat na TV. Sám si nachystá svačinu, snídani, rozkrojí chleba, rohlíky atd…do obchodu ho pošlu pro věci když něco zapomenu, buď ví kde má hledat nebo se zeptá, on je držka tak mu to nedělá problém. :mrgreen: Fakt by mi přišlo divné kdyby v 7 nebo 8 letech dítě “nic” nemohlo. Jo a bydlíme ve městě s cca. 80.000 obyvateli takže žádná vesnice. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2235
1.9.21 20:54

S tím táborem- kolegyně měly třeba děti celé prázdniny u babiček apod. Kromě svoji dovolené samozřejmě. Ale já tuto možnost neměla, proto jsem ji dala na ten tábor a myslím, že se jí tam líbilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
1.9.21 20:57

K táborům, kluk byl v 5 letech prvně se školkou na pobytovém lyžařském kurzu (5 dnů), v létě pak na táboře pořádaným opět školkou. Takže v 7 letech už bych normálně posílala na tábory.

• Citovat
  • Upravit
4215
1.9.21 20:58

Bydlíme na vesnici, takže dcera by musela do školy dojíždět autobusem. Chodí do 3. třídy. Mám to cestou do práce, tak jí vozím. Máme ještě kluka, předškoláka, a ten by jí asi v autobuse neposlechl, aby vozila i jeho.Ona by moc chtěla jezdit autobusem, ale dokud chodí kluk do školky, tak zatím ji nenechám. MOžná, až bude syn v 1.,nebo v 2. třídě. Jinak na táboře už byla, poprvé vloni, to jí bylo 7,5 roku. Když pro ni přijde o rok starší kamarádka, tak jde s ní sama na hřiště, je to tady ve vsi přes jednu silnici, tak si dává pozor. Jinak máme babičku v druhé půlce baráku, takže sama doma nebývá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1113
1.9.21 20:59

@Renaku

T
@Renaku píše:
S tím táborem- kolegyně měly třeba děti celé prázdniny u babiček apod. Kromě svoji dovolené samozřejmě. Ale já tuto možnost neměla, proto jsem ji dala na ten tábor a myslím, že se jí tam líbilo.

Tábor bych teda vůbec neřešila. Však to je super, dostane se do jiného kolektivu. Takové vytržení z každodenního stereotypu prázdnin. Nemáš si co vyčítat. Byla pod dozorem? Žije? Líbilo se ji to? Tak potom je to v pořádku. :mrgreen: Hele jak jsem psala, syn byl letos poprvé sám na táboře, hned na 10 dní v kuse. Z tábora chodili fotky a za 10 dní si vyměnil oblečení na ven je 2×, vykoupal se 3× a poslední 3 dny měl na sobě stejné ponožky. Měl plnou tašku čistého oblečení, poskládaného tak jak jsem mu to tam dala já když odjížděl. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Přežil, nezabilo ho to, přijel nadšený, není co řešit. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2235
1.9.21 20:59

U nás školka ani škola v přírodě nebyla zatím žádná. Už druhým rokem se táhne Covid takže za poslední rok a půl byla v rámci školy na 1 výletě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2235
1.9.21 21:02
@Le_lenaz píše:
@Renaku

T

Tábor bych teda vůbec neřešila. Však to je super, dostane se do jiného kolektivu. Takové vytržení z každodenního stereotypu prázdnin. Nemáš si co vyčítat. Byla pod dozorem? Žije? Líbilo se ji to? Tak potom je to v pořádku. :mrgreen: Hele jak jsem psala, syn byl letos poprvé sám na táboře, hned na 10 dní v kuse. Z tábora chodili fotky a za 10 dní si vyměnil oblečení na ven je 2×, vykoupal se 3× a poslední 3 dny měl na sobě stejné ponožky. Měl plnou tašku čistého oblečení, poskládaného tak jak jsem mu to tam dala já když odjížděl. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Přežil, nezabilo ho to, přijel nadšený, není co řešit. :mrgreen:

To stejné jsem udělala já ve škole v přírodě v 2.tride. přivezla jsem plný kufr čistého oblečení :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1113
1.9.21 21:04
@Renaku píše:
To stejné jsem udělala já ve škole v přírodě v 2.tride. přivezla jsem plný kufr čistého oblečení :lol: :lol:

No vidíš, taky žiješ. Moc se některé věci bohužel řeší. :mrgreen: Fakt si nemáš co vyčítat. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí