7 let - samostatnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
678
2.9.21 09:44

6 a trictvrte, ted prvnacka. Skolu ma ve svem venkovnim povolenem radiusu pohybu, takze muze sama tam i zpet. Na primestaku byla letos prvne bez sourozencu. Pred barak na hriste muze sama od 4let, neni zdrhaci a tady to tak deti proste maji. Na nakup max k cinanovi o par vchodu vedle pro par veci, jinak je nejblizsi obchod sice blizko, ale pres velkou silnici, to jeste nemuze.
Doma je sama kazdou chvili, ale celkove se doma porad nejak stridame, tady se jedno dite vrati ze skoly, druhy odchazi na krouzek, treti beru nekam ja a tak, takze nebyva obbykle doma sama dele, nez hodku, ale ma kdyztak telefon a ji je to hlavne sumak, vydrzela by pul dne, je v tomhle hodne samostatna. Na druhou stranu samostatny vypravovani je nad jeji sily, je schopna si v pulce oblikani zacit hrat s konikem. Ne z trucu, proste zapomene, ze se vubec nekam jde :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
2.9.21 10:57

S tím vyzvedavanim, kdybych měla možnost, nejradši bych vyzvedavala u školy i ctvrtaka. Má jít ze školy na oběd a pak ke mně do práce, oběd zvládne a pak už ho jenom do večera nahanim po městě. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1615
2.9.21 13:18

@Renaku Dcera v 7 letech chodila z družiny sama domů, ráno jsem teda vodila. Protože to by se nevypravila nikdy :-D Jinak sama si zajde ke kamarádce přes ulici, sama si zajde koupit zmrzlinu do cukrárny. Ale jsme maloměsto.
Pokud tvoje dcera vyloženě chce sama, dala bych ji šanci a důvěru :kytka: Každé dítě je ale jiné, takže ty sama nejlíp víc jestli na to má, nebo nikoli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4155
5.9.21 17:50

Starší jezdila po měsíci v první třídě sama busem, cca 500m na zastávku přes louku,, 4km busem, vystupovala před školou. Zpět ji vyzvedával manžel v družině.
Vloni jsme jezdily busem já a obě dcery, tam i zpět. Mladší chtěla od začátku z družiny chodit sama k mé sestře. Ale je to daleko, takže to nedopadlo.
Letos ráno holky busem. Odpoledne chodí starší domů pěšky (5km). Mohla by busem, nechce. Mladší vyzvedávám v družině později. Letos už asi zkusíme, že by šla k tetě z družiny sama.
Venku obě holky lítaly samotné od cca třech let, jsme na samotě kus za městem. Mají tu stejně staré kamarády. Měly, a mladší stále má, určeno kam můžou. Je tu potok, les, louka, pole.
Aby přišly trochu „mezi lidi“, jezdí (teď už jen mladší) k mé sestře do města na sídliště. Tam má dané, kam může (hřiště, malý obchod, zmrzlina). Má tam kamarády, i starší a zatím jen jeden průšvih, kdy zvonili na cizí zvonky a zdrhli. Sama mi to vybreptala, jinak bych to ani nevěděla :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
5.9.21 20:46

U nás druhá třída, kluk bude mít na podzim 8 let,.. Loni teda nic, ale na konci roku jsme už chodil sám, ale bydlíme chůze asi tak do 1O min, ven chodí taky sám, s kamarádem a jsou před domem- máme kousek dětské hřiště.. Do obchodu co je kousek od domu chodí už také.. Všechno bez přechodu přes cestu.. jinak bych přemýšlela, kdyby šel uplně sám přes ulici..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.1.23 13:40

Jak to máte se samostatností u dětí, co mají nějaké diagnózy? ADHD, dysfazii…?
Svěříte je třeba staršímu sourozenci, když mají oba zájem? Třeba na přechod ze školy domů.
V jakém věku jste nechali takové dítě samotné chodit po městě? Bydlíme v městečku, co má pod 8000 obyvatel.
Měli jsme konflikt s tchyní, tak jestli jsem opravdu tak moc mimo, jak mi ona tvrdí.

• Citovat
  • Upravit
15995
14.1.23 14:01
@Anonymní píše:
Svěříte je třeba staršímu sourozenci, když mají oba zájem? Třeba na přechod ze školy domů.
V jakém věku jste nechali takové dítě samotné chodit po městě? Bydlíme v městečku, co má pod 8000 obyvatel.
Měli jsme konflikt s tchyní, tak jestli jsem opravdu tak moc mimo, jak mi ona tvrdí.

Strucne receno, naprd :mrgreen: Ale u me je to to starsi dite, takze to uplne relevantni neni. Ofiko diagnozu nema, ale (i dle posudku v SPC, ne jen me v hlave) vykazuje prvky ADHD, autismu a dysfazie (rec). On je teda pomerne „v pohode,“ problem ma hlavne v socialni urovni a v pozornosti, ale s ulevami 1. stupne funguje docela dobre v normalni skole. Rano ho vozim ke skolnimu busu, jinak bych si nemohla byt jista, ze do nej nastoupi a kdyz ji, ze si treba nezapomene tasku na zastavce. Odpo chodi ze zastavky domu sam, ale jsme na male vesnici, par stovek metru, nemusi pres velkou silnici…hrozne o to stal, ale obcas to byva zkouska nervu, jelikoz se zastavi a pozoruje kyticky a tak a trva mu to 20 minut misto 5 :mrgreen: Zvladne chvilku pohlidat mladsiho brachu…ale nesmim po nich nic chtit treba udelat, to zapomenou oba uz po vterine od pokynu :mrgreen: Nejake samostatne vychystavani se apod, to fakt nehrozi, v tom s tou samostatnosti bojujeme hodne…ale to nebyl uplne predmet tveho dotazu, ze…u nas je to tak, ze ven je vic v pohode, nez v beznych dennich cinnostech. Ale treba poslat ho samotneho na krouzek nebo neco, do toho bych jeste nesla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
14.1.23 14:20
@Anonymní píše:
Měli jsme konflikt s tchyní, tak jestli jsem opravdu tak moc mimo, jak mi ona tvrdí.

Syn má VD, u babičky na vesnici sám na nákup chodil někdy v těch osmi.
Ze/ do školy sám začal jezdit MHD na začátku třetí třídy, dojde na menší nákup, vyzvedne třeba balíček v Zasilkovne.
V tomhle je docela zodpovědný…
Ale bydlíme v Brně. Takže po městské části se pohybuje už tak nějak samovolně s tím, jak chodí s kamarádama ze školy. Ví kam jede který bus, tramvaj…na kroužek přes celé město s přestupem si netroufa…
Doma už tak ty dvě hodiny vydrží sám. Většinou má hotový úkol, nachystá si svačinu. Ráno by se vychytal, spíš uhlídat ten čas… pomáhá doma tak se vším…
Ono každé dítě je jiné, netlačíme ho nikam, kde se sám necítí ;)

• Citovat
  • Upravit
22554
14.1.23 14:23
@Anonymní píše:

Syn 7 let, ADHD, 1. trida-vodim do skoly a ze skoly. Sam se pohybuje jenom kolem bytovky. Jinak sam nikam nechodi, nic si sam nekoupi, nezaridi, do krouzku vodim, pripravuju do skoly s nim, ukoly taky pod dozorem. Starsiho sourozence nema.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
14.1.23 18:51

@Oriseka taky si říkám, jak dlouho se s ním budu muset učit. Už si opakuju třetí ročník ZŠ. To je asi to, co zabírá nejvíc času. Příprava do školy…

• Citovat
  • Upravit
6381
14.1.23 19:56

Mam syna 6,5 roku ADD. Skola u domu, ale vyzvedevame ho i vyprovazime. Chodi do pripravne tridy a mel relativne dlouho problem se. Te skole zorientovat, takze jsme chodili i primo doprovazet do tridy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22554
14.1.23 20:00
@Dollorres píše:
Mam syna 6,5 roku ADD. Skola u domu, ale vyzvedevame ho i vyprovazime. Chodi do pripravne tridy a mel relativne dlouho problem se. Te skole zorientovat, takze jsme chodili i primo doprovazet do tridy.

U nas je zakaz vstupu rodicu do skoly. Deti to musi zvladnout sami. Je to velka skola. Prvni tridy ve 2.patre.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
14.1.23 20:12
@Oriseka píše:
U nas je zakaz vstupu rodicu do skoly. Deti to musi zvladnout sami. Je to velka skola. Prvni tridy ve 2.patre.

U nas taky, ale legidlativne to zakazat nemohou. Dite ma pravo na osobu blizkou, dle zakona muze rodic i do vyuky. Nejsem ten typ, co se chce hadat, ale on se tam v ty budove dlouho bal, takze jsem nabriefovala manzela, dala mu diktafon a slo to jak po masle. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22554
14.1.23 20:31
@Dollorres píše:
U nas taky, ale legidlativne to zakazat nemohou. Dite ma pravo na osobu blizkou, dle zakona muze rodic i do vyuky. Nejsem ten typ, co se chce hadat, ale on se tam v ty budove dlouho bal, takze jsem nabriefovala manzela, dala mu diktafon a slo to jak po masle. :mrgreen:

Ja se bala prvni den, aby do te tridy trefil. Taky jsem mela blby pocit, ze si to dite nikdo neprebira. Je to velky skok oproti skolce. Co kdyby se proste otocil a sel nekam pryc. Ted jsme nedavno nestihli ranni druzinu a musel cekat sam pred budovou nez otevrou skolu. Nastesti to zvladl. Ja uz musela jit, abych neprisla pozde do prace. Uz musi byt urcita samostatnost, ale u nej si nejsem. jista, ze vzdy vse bude ok. Taky jsem ho v 6,5 nechala cekat pred budovou, ze budu za chvili zpet, ale zdrzela jsem se a on uz tam brecel. Pricemz driv uz takto zvladal cekat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí