Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Kluci 9let třetí trida a 7let druhá třída. Bydime v okrajové části Brna. Starší syn od poloviny první třídy jezdí ze školy sám. Škola je asi pět zastávek autobusem MHD. Na zastávku ze skoly/domu asi 5min chůze. Mladší syn loni v první třídě začal hned v září s ním jezdit domu. Starší ho vyzvedaval. Od druhého pololetí jezdil pak každý po vlastní ose podle kroužkou, rozvrhu, někdy spolu. Ráno vozil manžel do školy autem. Letos už budou jezdit ráno MHD se mnou, kdyz jedu do práce. Je to pro mne velká pomoc, že nemusím zajizdet ke skole, protože vyzvedávám nejmladšího ze školky, která je v jiné městské části. Oba starší kluci mají gps hodinky, můžou zavolat a my zkontrolovat kde jsou. Ven na hřiště, po okolí chodi sami taky, berou s sebou i nejmladsiho skoro 5let.
Doma je občas necháváme samotné, když jedeme třeba nakoupit, něco vyřídit a oni nechtějí jít s námi. Teď zrovna zítra když starší kluci mají ve stejný den a čas třídní schůzky a musíme oba dva s manželem. Víme ze 2-3hod zvládnou.
Kluci teda miluji když můžou být doma sami. ![]()
Na tábory jezdí od 6let. Ale jezdí společně ti dva starší a pořád na stejně, tábor.
Ale pokud by dítě nechtělo nenutila bych.
Od 5ti let do malého obchodu za rohem. Od šesti okolo bytovky s kamarády. V sedmi sám do školy přes rusnou silnici ( ale ráno tam stojí dospelak s plácačkou a převádí. Třetí třída bez družiny sám domu a čekat cca 2 hodiny. Na tábor nechce, starší ségra jezdí od druhé třídy na pobytový. Jo třetí třída ségra sama MHD na kroužky syn po domluvě MHD za kamarádem.
@Renaku píše:
Já bych ji právě ráda do té školy vodila. Není to pro mě těch 5 minut rozhodujících. Ale ona je pak vyloženě na mě hnusná. Co jsem zpozorovala tak i z družiny z její třídy chodí dost dětí samo - viděla jsem párkrát jak se v hloučku loučili. Ale jak říkám, dost lidí na mě zas pak hledí. Jsem z toho rozpolcená, co je vlastně dobře.
Dobře je jen to, co vám vyhovuje a v jakém režimu je vám všem dobře. Pokud víš, že cestu zvládne a ty nesedíš doma a netrneš hrůzou, tak je to ok.
Tak naše děti pouštím ven s kamarády už cca od 5ti let. Museli být tedy jen okolo domu (jsme na kraji města, žádná velká silnice) a ze všech oken jsem na ně viděla. Také mohly po domluvě samy dojít k babičce (která bydlí asi 200m od nás) Teď dcera (6let) začala občas se starší kamarádkou chodit do obchodu pro nějaké laskominy.Mame vše kousek.
Do školy a školky děti vozím, protože ty už jsou trochu z ruky a stejně mám ráno cestu kolem.
V 7 letech dcera chodila do školy sama nebo s 9letým bráchou, doma jsem ji nechala chvilku od cca 5 let a v 7 byla na 3týdennim skautském táboře (příměšťáky od 4 let). Takže mi to u tvé dcery přijde naprosto ok
Ale taky děti mají spolužáky, které rodiče vodili do školy i v 5. třídě.
Dcera čerstvě 7 let, 2. třída, malé město, do školy chodí se sestrou 4. třída, ze školy sama, je to 10-15 min. Letos byla podruhé na příměstském táboře. Když jedeme nakoupit, klidně počká doma. Ven si chodí hrát s dětmi z ulice, někdy jdou se staršími kousek dál po domluvě.
Určitě bylo řečeno, záleží kde a jak bydlíte. My jsme kraj Prahy, slepá ulice jen s rodinnými domy, zvýšený vjezd do ulice, par aut za den a všichni jedou opravdu krokem. Takže všechny děti z ulice chodí ven před barák samy skoro odjakživa. Naopak do školy musí busem, tři zastávky. Chodník je az letos, predtim to bylo docela dobrodružný. Takže sama na kroužek a ze skoly az loni, ve třetí třídě. Chtěla dřív
jinak do školy pořad sama nejezdi, ale to je tím, ze je sova a je ráno naprosto neschopna
![]()
Čerstvě sedmilety prvnak bude chodit do školy buď se starším bratrem ode mě z práce (cca 2 minuty cesty), nebo ho budu vodit a obchod budu otevírat o 10 minut později. Uvidíme, jak to bude fungovat. Ven sám nechodí, nemá s kým a ani nechce. Doma sám nebývá, jen občas jsem je nechala večer o prázdninách, když jsem šla se psem běhat, ale to byli oba na mobilu a tabletu. Tam mám jistotu, že se ani nehnou a starší by mi v případě nouze zavolal. Jinak nevidím důvod je nechávat samotné, nechodím nikam, kam by nesměli. ![]()
Syn začínal druhou třídu skoro v osmi a od listopadu, kdy jsme se odstěhovali od ex musel fungovat samostatněji. Takže býval doma sám dvě i tři hodiny, měl telefon, kdyby něco, většinou sedel u pohádek a těžká pohoda…
ráno sem ho vzbudila, udělala mu snídani a odjela do práce. Syn byl doma hodinu sám, převlékl se, zuby,…a sám odešel do školy. Hlídala sem odchod po telefonu. Stejně tak i návrat ze školy a cca hodinu sám doma, úkoly, převléct a ven. Chodil že začátku jen k mojí kamosce za barák s jejími dětmi. Během cca tři čtyř měsíců se naučil fungovat v pohodě a od necelých devíti už chodili sami všude, na kola, venku do sedmi večer, pohoda.
To musíš vědět ty, co zvládne a nezvládne. Já si pamatuju, že ve třetí už sem měla na krku i ségru, svačiny, úklid doma atd atd atd.
Mám čerstvou prvňáčky, byla na příměstské i spacím táboře. Že školy mi sám začal chodit v půlce roku druhák (takže necelý osm), máme to ale víc jak kilak pěšky. Bydlet blíž a nemít tu hlavní meziměstský tah, chodil by už v první třídě.
Teď bude jednou týdně vyzvedávat i ségru z družiny s půjdou domu samy nebo pojedou jednu stanici busem.
Chodí si oba nakoupit k Vietnamcum, dojdou za kamarády v blízkém okolí bydliště, s zrušeným odpadem do kontejneru.
Doma vydrží samy, když potřebuju něco zařídit (starší teda dýl, ideálně s kámoškou televizi nebo počítačem).
Syn nyní 8 let, 2.trida. Chodila jsem s ním do a ze školy tak týden, pak už chodil sám nebo s kamarády. Má mobil, takže po škole zavolá, když se loudaji s kamarádem. Když si ho zapomene nebo je vybity, jde hned domů. Bydlíme na malomeste, přechází jednu silnici. Celé odpoledne lítá po lese a venku s kamarádem, už jsme ho pustili i na kole na opačný konec města. Příští rok bude sám jezdit busem na kroužek cca půl hodiny bez přestupu. Jsem pro pěstování samostatnosti, u nás matky vodí za ruku všude snad i páťáky.
Doma bývá sám max půl hodinky, někdy ani to ne, protože se bojí. Příští týden půjde sám ke kadeřnici, když byla pouť, šli s kamarádem sami na kolotoče.
Dcera je 7 leta druhacka, sama domu chodi od druhe pulky 1 tridy. Venku lita s holkama taky od konce 1 tridy. Jezdi nakupovat na kole do obchodu. Ma hodinky s GPS. Doma obcas je, kdyz se ji nechce semnou jet nakoupit, ma u sebe mobil a pohodicku.
Bydlime na vesnici. Na primestkem tabore byla letos poprve, na normalni tabor zatim nechce. Umi si nachystat jidlo( houska se sunkou, salat, ovoce nakrajet). Verim ji, je to chytra holka.
Kdyz to takhle chce a zvlada to, tak je uplne super, kdyz ji nechas. Taky bych byla hnusna, kdyby me chtela mamka ve 26 vodit do práce, kdyz to zvladnu sama.
Zni to asi divne, ale to dite to presne takhle vnima, ja si to pamatuju u sebe, mamka byla hrozne vopatrna na nas, coz ale bylo silene protivny. Z tohoto pohledu nastesti byla hodne zamestnana a nemohla nas furt dozorovat, takže ji nezbylo, nez nas naucit, jak se samy obstarat, vcetne dochazky do skoly. Ja bych na ni byla akorat pysna, jak je sikovna! ![]()
Jinak tábor poprvé ve druhé třídě, posílala hrozné dopisy, i jsem tam volala, ale nakonec se ji to líbilo a letos tam byla znovu a byla už naprosto nadšena, pro změnu nepsala vůbec
Je to klasicky tábor, 14 dni ve stanu, skupinky děti se střídají a vari pro zbytek tábora na ohni na dřevě co si nasbiraji, hlídají přes noc po jednom bez dozoru vlajku, přijedou ve strašnem stavu, ale je jim to samozřejmě úplně jedno
Myslím, ze kdyby tam jela po první třídě, už ji tam nikdy nedostanu. Ted naopak příměstské tábory a jiný tábor v chatickach vehementne odmítá.
Dcera 6 a tri ctvrte chodi s kamarady ven po mestysu uz tak pul roku, zajdou si do obchodu, na hriste, k potoku (melkemu), kamaradi jsou o 3 az 5 let starsi a je to tu jak na vesnici. Kdyby tu chodila do skoly, tak by chodila sama, ale dojizdime do mesta. Samotnou doma, kdyz jsem jela treba jen na postu nebo pro manzela na vlak, tak jo, to uz asi od 5 let. Ve meste na sidlisti by to bylo asi pomalejsi, samotnou bych ji asi nepustila, ale mozna s nekym, kdyz bych vedela, kde konkretne je a mela u sebe mobil..mozna, tezko rict.