Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím vás o radu, neboť začínám být opravdu zoufalá. Moje dcera má 8 měsíců a už asi měsíc dělá to, že cca 4 - 6 krát týdně se v noci vzbudí a je vzhůru až 3 hodiny. Prostě nebere v úvahu, že je noc. Nepomáhá ani přebalit, nakrmit, pochovat, zazpívat, nic. Prostě chce lézt a hrát si. Pokusy o uspávání akorát způsobují řev.
Sice jí rostou zuby, ale nemyslím si, že by to bylo (jen) tím, protože když má zábavu, je naprosto v pohodě. Je na ní vidět, že je unavená, oči se jí lesknou, ale spát, to ne.
Přes den spí různě, občas 2× půlhodinku, občas zalehne i na dvě hodiny, nedaří se nám najít pravidelný režim, protože i večer není možné ji uspat, pokud ještě není dost unavená, což je dost různé. Takže občas ulehne v 8, někdy až po 10. Pak ráno v různou dobu vstává atd. Dnes šla spát v 9, usnula u mlíka, o půlnoci se probudila a dosud je vzhůru. Já tu padám na hubu a ona si chce hrát!!!
![]()
Co s ní? děkuji
Háhá, tak to máme doma i my, už měsíc se budí každý den, začne řvát, posadí se, a trhá hračky z kolotoče a řve, dám mu 150ml mléka a spí, pak se vzbudí v pět, dám mu 150mléka a v šest vstane. Nevím proč, když vypije 250ml kaše ve 20hod. Bohužel neporadím, ale soucítím. já jsem taky zničená za ten měsíc, už jsem na ten jeho hladový pláč alergická ![]()
Asi bych poradila nastavit režim. Prostě týden to bude boj, ale vyplatí se. Dávat spát dvakrát denně s tím že max na hodinku a půl a odpolední spánek nedávat později jak ve čtyři hodiny. Za zkoušku nic nedáš. ![]()
@honeymoney Nevím, jak běžně uspáváte, ale nás zachránila Estivillova metoda, je to metoda cíléno vyřvání. Dítko řve jen prvních pár dní a pak se naučí usínat samo.
Měli jsme to úplně stejné jako ty. Teď, když se malá občas v noci vzbudí - přebalit, mlíčko, pusinku a do postýlky. Ona si chvilku povídá, mazlí se s usínáčkem a za 5 minut je tuhá.
Když jsme tuhle metodu ještě neznali, tak jsem ji vzala do pokojíčku na koberec, obsypala hračkama, zapla lampičku, lehla si na postel a usla. Malá se neměl o co zranit, hrála si, usla u toho, já jsem ji pak jen přikryla a bylo.
Teď máme 9měsíců.
Kuba mel taky takovy obdobi - ze proste byl vzhuru mezi 2-4h rano a pres to vlak nejel, chtel si hrat, byl cilej jako nikdy, je teda pravda, ze to bylo obcas, ale zase se mi do 11 mesicu budil asi 6× za noc - pritom rezim pres den mel skoro porad stejnej, takze ja myslim, ze si tim musi kazdy dite projit, ty vyuzij kazde volno a odpocin si a snad bude lip.. nam je ted neco pres rok a pres noc uz se budi 1-2×, ale taky zadna slava:DDD snad az pujde do skoly, se to zlepsi:D jsem naka optimisticka dneska, ale vim presne, co zazivas, jak rikam taky jsme si hravali v noci..jo a s jidlem, moje dr. rika, ze by kuba uz jist nemel, ale on ma fakt hlad, vecer sni 200 kase a jeste 150 UM a o pulnoci mu davam 180ku… takze asi tak
@honeymoney a s usinanim to mame jako vy, kdyz neni kuba unavenej, tak neusne a kdyz ho dam do postylky, hysterak, metodu vyrvat jsme zkouseli, ale ja ji neuznavam a nenecham ho hyxstercit dve hodiny, padat mi na sprucle a bouchat se do zubu a ztracet skoro vedomi jak je malatnej z toho revu… takze se musi pockat, az je unavenej, vezmeme ho a usne u nas do peti minut - a jak pises, vetsinou teda usne kolem osmy, ale kdyz ma narusenej rezim pres den, jede v aute nebo tak, tak se hold ceka, az milostpan usne.. a muze mi tu nekdo psat neco ze to je o rezimu, kazdy dite je proste jiny, nekoho to naucis, nekoho ne.. proste my mame takovyhle dite a ja jsem si dite porizovala z urcityho duvodu a ne ze ho necham histercit v postylce, vse ma svuj cas - doufam.. ze se to jednou nauci, ale fakt jsme zkouseli hodnekrat a nejde to, takze proc to lamat pres koleno..
Jo a jeste k tomu probudit dite kdyz spi, to jsem parkrat taky zkousela, ale je to jeste horsi, je nesvuj a potvrdilo se mi, ze nezalezi na tom, jak dlouho pres den spi (ne vzdy) ale kolikrat spi malo a vydrzi vecer dlouho, z toho mi spi 4 hodiny denne a usne v sedm vecer, takze je to fakt pokazdy jinak..a myslim, ze mame doma deti a ne pocitace, kt. lze presne naprogramovat jak se to hodi nam
@Chocolate ty jo, kuba mi nikdy jinak nez v kocaru ci naruci neusnul a vim, ze v postylce neusne, jo usne, kdyz bude dve hodiny lapat po dechu a hystericky rvat, ale na to nemam - ono je brecet a brecet, nekdo ma stesti, ze ditko pofnukava nebo krici chvili, ale dve hodky jesti nekdo da, tak klobouk dolu, jak rikam, my to zkusily a on pak padnul, tekla mu krev z pusy, jak se bouchnul od zubu, pak se bouchnul do hlavicky a lapal po dechu, no hrozny!
@Chocolate a jak dlouho ti rvala a kolik dni? jsi fakt silna, ze si to dala, oni rikaj, ze na tuto metodu musi byt silni hlavne rodice, ja teda silna dost nejsem…
@Cosmic Neboj, naše malá byla, je a bude hysterka pořád ![]()
První den řvala 45minut a manžel mě násilím drže v obýváku, druhý den 15 minut, třetí den asi 4minuty a od té doby je klid. Normální je, když dítko pláče první týden.
Ale ta metoda má svoje pravidla, není to jen položit a nechat vyřvat. Za tím miminkem se chodí v určitých intervalech atd.
http://vitek-pisar.webnode.cz/…lova-metoda/
Tak ja mam dcerku 10,5 mesice a ta slavna metoda u nas nezabrala. Mala proste spi pres den, kdyz je unavena, zalezi, jak se vyspi v noci-pokud spatne, spi 1,5 hod dopoledne a odpoledne min 1,5. Kdyz spi v noci dobre, vynechava dopoledni spanel. Je zvyklausinat sama. Pokud neni unavena a dam ji do postylky, je schopna tam i hodinu divocit-yhazuje hracky, leze po postylce…V noci se budi min 2, nekdy mezi 3-4 je vzhuru, vstava mezi 6-8…jak kdy. Nechala jsem ji vyrvat, vytrval jsem, ze proste v noci mliko nedostala-byla vzdy 3 noci vzhuru, pak 1 noc spala a pak zase…takze edekt nula, spis k horsimu…po mliku hned usla, kdyz ho nedostane nebo dostane vodu, zacne vyrval a pul noci nespi.
Takze jsem se na metodu vykaslala, rikam si, ze se to srovna samo. Dcera nebyla nikdy zadny prsomilec, proste ji, kdyz ma hlad-treba jeden den sni na co prijde, druhy den jen par lzicek…spi, kdyz je unavena…tak co vlastne po ni bych jeste chtela…a rezim se casem upravi sam..
My máme taky noční ptáče, zkoušeli jsme kde co a výsledek je jedno nespavé dítěa dva rodiče padající na hubu. ještě musím napsat, že usne jen u prsa nebo v šátku ![]()
Kolem 8.m. jsme měly to samé, trvalo to asi 4 týdny, pak to samo od sebe přešlo.
Dcera měla tyto noční mejdany do 11m, kdy jsem přestala v noci kojit. ona paradoxně začala takle bláznit po kojení, plná energie. Musím říct, že mi to přivádělo k šílenství. Bylo to tak 1-3× týdně, 1-2 hodiny vzhůru. Já tedy zábavu neprovozovala, byla u nás v posteli. Obvykle neječela, ale lezla, povídala si. Nejlepší řešení pro mě bylo zdrhnout, manžel spal v klídku i s dítětem skákajícím mu po zádech.
@Lama Lama nebála ses, že spadne z postele? my malou do postele nebereme, ale když ji nedávno bolely zoubky, tak jsem ji vzala k nám. Sice spala, ale pořád rotovala, píďalila se a co chvilku byla odhodlaná skočit z postele, takže jsem se vůbec nevyspala. Jak to děláte?