Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
asi to tu už bylo, ale nedaří se mi to najít - chtěla bych se zeptat co jí děti kolem devátého měsíce. Do Vaška se nám nedaří dostat ani kousek zeleniny, občas teda jo, a to jsem spokojená, ale je to tak jednou týdně, polévková lžíce. Mohly byste mi poradit co všechno dávate prckům, nechci aby to měl pořád stejné a ráda vyzkouším něco nového.
Moc děkuju.
Eva
Nějaké recepty najdeš na mém Blogu: http://blog.lide.cz/lamargarita/ a přidávám tam, jak postupně rosteme.
Teď papáme:
ráno 250ml Nutrilonu3
dopoledne - jogurt nebo rohlík s máslem nebo chleba s máslem …
poledne - zeleninomasový pyrénebo rýži se zeleninou, brambor s kapustou, zeleninu s jogurtem, skleničky HIPP či Sunárek ( hodně cestujem) …
odpoledne - ovocné přesnídávky, ovoce …
večer - kaše
A mohla bych se zeptat, jak mu na chleba to máslo dáš? Jestli má jeden krajíček, a na něm to je - u rohlíku mi to je jasný, to mažu do rozkrojeného. a Vašek to s radostí odlupuje, je na to nějaký fígl?
Ahoj,
náš malý mšl včera přesně 9 měs. Jeho jídelníček je asi takovýto:
Ráno-200-250 Nutrilon 2
Dopoledne-kousek sladkého, normál rohlíku, pyškotky s čajem, pribnák, termix
Poledne-zeleninovo masové kaše /nejvíc zemáky, mrkev, hrášek,květák),kuřecí, krůtí, králičí maso, občas přidávám pohanku, žloutek. Rýže mu mos nejede. Vždycky mu k tomu uvačím kompotek z hrušky, jabka,švestky, broskve - trošu přisladím a o mu šmakuje.
Občas taky kupuju skleničky Hami - na cesty
Odpoledne - 200 Nutrilonu
Na večer - kašičky - jogurt,přenidávky, ovoce, instantní kaše
Večer - Nutrilon s krupicí
V noci - 1-2× kojím
V průběhu dne mu dám do ruky pyškot, dětské oplatky, bebečka.
Náš malý je dos velký jedlík a sní krom té rýže vše co zatím dostal.
Cpát tak do 9 měsíčního dítěte sladké,to bych si pořádně rozmyslela.(oplatky,termix atd.) ![]()
ahoj
vento
Ahojky, dala bych si pozor i na pribiňáček, a vše smetanové je tam velký obsah mléčných bílkovin a to zatěžuje ještě vyvýjející se ledvinky
Obecně se doporučuje až po 1. roce. Dají se koupit i bezlepkové těstoviny(tedy pokud ještě lepek nedáváte
)
Valkyro, my jsme v 9. mesici bastili takto:
rano kojo
kolem 10,00 ovoce (vetsinou jablicko, prip. banan)
na obed 250 g zelenina michana s pohankou, ryzi nebo jahlami (zvlast po pohance se muze umlatit
, do toho trosku olivoveho oleje. Maso tehdy jeste nejedl, myslim jen zloutek tak 2× tydne. Z te zeleniny jsme davali - mrkev, cuketu, brokolici, sem tam porek, cervenou repu, brambory. Vzdycky jsem namichala tak max. 2 druhy zeleniny + k tomu ty jahly atd.
odpoledne 150-200g bileho jogurtu, nekdy s namackanym bananem, broskvi atd.
vecer kase - ryzova, pohankova nebo jahlova bez mlika + kojo
K tomu jsem ho jeste tak 3× pres den nakojila. Me to tehdy taky pripadal celkem nudny jidelnicek - vicemene se to porad dokola opakovalo, ale malej je docela jedlik, takze reklamace nebyly.
Ted v roce je to uz veselejsi, sem tam dostane nejaky to maso, ale moc to neprehanim, tak max. 1× tydne a nekdy ani to ne (kralik, kruti, ted jsme zkouseli pidikousek hoveziho), ze zeleniny pribyly rajcata a salatove okurky, zkousela jsem polivku z rajcat a paprik s ryzi, co varim normalne pro nas dospelaky, ale bez koreni a soli, bastil i kureci a hovezi vyvar, bezlepkove testoviny (ty mu teda moc nejely), na snidani krajicek chleba s trochou Luciny nebo rohlik, ovoce prakticky vsechno, krome jizniho. Kase jsem mu davala ted i instantni mlecne od Sunarky a ty mu taky celkem jely.
Rozhodne bych ale nedavala treba pribinaky a termixy, je to akorat plny ecek a decko pak tezko bude jist min chutove atraktivni bilej jogurt. Ani s tema piskotama bych to moc neprehanela. Malej sem tam dostane nejakou tu detskou susenku (ale to mam vetsinou v zaloze pro pripad krize - treba kdyz me zacne rvat v MHD
), ale vystaci si v pohode i s kukuricnejma krupkama.
Tak at vam chutna.
JANDULKA
ahoj, čekala jsem že přijde kritika za slazení, pribináka atd.
Nicméně nikde jsem nenapsala, že to malému dávám denně a kromtoho si myslím, že trošku cukru mu neuškodí ba naopak.
Taky mám načteno a nastudováno spoustu rozumů o bezlepkových jídlech, cukrech apod. Nikomu nic nevnucuju, ale holky zamyslete se jak jste byly živeny vy ve věku vašich dítek. Rozhodně jste nebyly chráněny před lepkem a cukrem - dítka se cpaly v té době buchtama, kravským mlékem a vším možným. A jak krásně si prospívaly. Nebly žádné alergie apod.
Věřím tomu, že každé určitě občas dáváte skleničky s jídlem koupené v obchodech - nic proti nim nemám ba naopak taky občas využívám. A myslíte si, že jsou zdravé - vždyť už i ty pro mimina o 4 měs. jsou docela dost ochucované
.
Náš malý je nedonošený a tím pádem měl nízkou porodní váhu. Jsem hrozně ráda za to že mu všecno tak chutná a že s jídlem nemáme problémy. Krásně všechno dohnal a nic mu nechybí.
Podle mě se nic nemá přehánět a hlavně každý at dělá jak uzná za vhodné.
Krýsné slunešné dny
Lenka55 ,jasně jsou to jen naše názory a rady, já se tedy podle toho co jsem psala řídím, ale taky to nikomu nevnucuju a to čím byla „odkrmena“ naše generace ,to je snad úplně jedno ,o to tady nejde, doba se mění a je někde dál… mimochodem,já byla na tehdejší dobu dlouho kojená (8. měsíců a mám rozhodně méně zdravotních problému než má sestra,kojená „jen“ 6.týdnů) A alergie?! ty se vyvýjejí celý život, tak proč zvětšovat riziko? Každá máma si to musí nakonec udělat podle sebe . ![]()
Jasně že nebyly dřív žádné alergie, dřív totiž bylo vše bio, žádná chemie. S rozvojem chemického a jiného průmyslu je teď všude tolik chemie - ve vzduchu, v jídle, že prostě alergií přibývá. Takže řeči typu „dřív žádné alergie nebyly“ nemají žádnou logiku.
No to nevím jestli dřív bylo všechno bio. Silně o tom pochybuju. Práškovaný pole, používání antibiotik u chovů a čističek odpadních vod taky zrovna moc nebylo, takže spoustu chemikálií šlo do řek a spodních vod. A to všechno se nám dostávalo do základních potravin. Neříkám že dnes je 100% všechno čisté, ale myslím si a DOUFÁM že stav je dnes aspoň o něco lepší.Ale jsou zas jiné věci to je fakt.
Mám na mysli dobu před padesáti sto lety. Před objevem antibiotik, rozvojem chemie, automobilové dopravy atd. Takže dřív opravdu bylo vše bio. Té chemie je čímdál víc, i alergií. Před 20 lety byly alergie, ale ne tolik.
před padesáti, sto lety sice mohlo být všechno bio, ale myslím, že jídelníček nebyl zrovna nejpestřejší. Pokud beru průměrnou městskou nebo venkovsou rodinu. Je pravda, že těch 30-40 let zpátky, bylo všechno chemicky vyhnaný a donás cpali sunar horem dolem, do dětí taky všechno skoro stejný co jedli sami, u manželovy rodiny se traduje jak mu dali někdy v půl roce nebo tak řízek.
Jinak holky moc děkuju, kromě zeleniny a tu se pokouším propašovat do Vaška každý den, to máme podobně, tak jsem se uklidnila ![]()
Valkyra - já mu to zatím dávám sama, ulamuji kousky chleba namazaného máslem a strkám do pusiny, on by jinak byl schopný mi to nadrobit a nacpat do pusy celý, je to hodně velký jedlík a hltoun
![]()
Termixi a pribiňáčky mu zatím nedávám, dávám přednost Dobré mámě a Activii, namísto piškotů kupuji Nestle nebo Hero sušenky.
lamargita: děkuju, to mě nějak nenapadlo ![]()
Já jinak dávám ještě kozí jogurt, ten podle všeho má moc rád, jede mu ![]()