9 měsíců - co by měl jíst?

46
12.9.06 16:34

Ahoj holky,
asi to tu už bylo, ale nedaří se mi to najít - chtěla bych se zeptat co jí děti kolem devátého měsíce. Do Vaška se nám nedaří dostat ani kousek zeleniny, občas teda jo, a to jsem spokojená, ale je to tak jednou týdně, polévková lžíce. Mohly byste mi poradit co všechno dávate prckům, nechci aby to měl pořád stejné a ráda vyzkouším něco nového.
Moc děkuju.
 Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
472
12.9.06 17:34

Nějaké recepty najdeš na mém Blogu: http://blog.lide.cz/lamargarita/ a přidávám tam, jak postupně rosteme.

Teď papáme:
ráno 250ml Nutrilonu3

dopoledne - jogurt nebo rohlík s máslem nebo chleba s máslem …

poledne - zeleninomasový pyrénebo rýži se zeleninou, brambor s kapustou, zeleninu s jogurtem, skleničky HIPP či Sunárek ( hodně cestujem) …

odpoledne - ovocné přesnídávky, ovoce …

večer - kaše

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
12.9.06 17:52

A mohla bych se zeptat, jak mu na chleba to máslo dáš? Jestli má jeden krajíček, a na něm to je - u rohlíku mi to je jasný, to mažu do rozkrojeného. a Vašek to s radostí odlupuje, je na to nějaký fígl?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
130
12.9.06 17:56

Ahoj,
náš malý mšl včera přesně 9 měs. Jeho jídelníček je asi takovýto:

Ráno-200-250 Nutrilon 2

Dopoledne-kousek sladkého, normál rohlíku, pyškotky s čajem, pribnák, termix

Poledne-zeleninovo masové kaše /nejvíc zemáky, mrkev, hrášek,květák),kuřecí, krůtí, králičí maso, občas přidávám pohanku, žloutek. Rýže mu mos nejede. Vždycky mu k tomu uvačím kompotek z hrušky, jabka,švestky, broskve - trošu přisladím a o mu šmakuje.
Občas taky kupuju skleničky Hami - na cesty

Odpoledne - 200 Nutrilonu

Na večer - kašičky - jogurt,přenidávky, ovoce, instantní kaše

Večer - Nutrilon s krupicí

V noci - 1-2× kojím

V průběhu dne mu dám do ruky pyškot, dětské oplatky, bebečka.

Náš malý je dos velký jedlík a sní krom té rýže vše co zatím dostal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
183
12.9.06 20:03

Cpát tak do 9 měsíčního dítěte sladké,to bych si pořádně rozmyslela.(oplatky,termix atd.) :cry:

ahoj
vento

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3359
12.9.06 22:07

Ahojky, dala bych si pozor i na pribiňáček, a vše smetanové je tam velký obsah mléčných bílkovin a to zatěžuje ještě vyvýjející se ledvinky :wink: Obecně se doporučuje až po 1. roce. Dají se koupit i bezlepkové těstoviny(tedy pokud ještě lepek nedáváte :wink: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
12.9.06 22:10

Valkyro, my jsme v 9. mesici bastili takto:

rano kojo

kolem 10,00 ovoce (vetsinou jablicko, prip. banan)

na obed 250 g zelenina michana s pohankou, ryzi nebo jahlami (zvlast po pohance se muze umlatit :-), do toho trosku olivoveho oleje. Maso tehdy jeste nejedl, myslim jen zloutek tak 2× tydne. Z te zeleniny jsme davali - mrkev, cuketu, brokolici, sem tam porek, cervenou repu, brambory. Vzdycky jsem namichala tak max. 2 druhy zeleniny + k tomu ty jahly atd.

odpoledne 150-200g bileho jogurtu, nekdy s namackanym bananem, broskvi atd.

vecer kase - ryzova, pohankova nebo jahlova bez mlika + kojo

K tomu jsem ho jeste tak 3× pres den nakojila. Me to tehdy taky pripadal celkem nudny jidelnicek - vicemene se to porad dokola opakovalo, ale malej je docela jedlik, takze reklamace nebyly.

Ted v roce je to uz veselejsi, sem tam dostane nejaky to maso, ale moc to neprehanim, tak max. 1× tydne a nekdy ani to ne (kralik, kruti, ted jsme zkouseli pidikousek hoveziho), ze zeleniny pribyly rajcata a salatove okurky, zkousela jsem polivku z rajcat a paprik s ryzi, co varim normalne pro nas dospelaky, ale bez koreni a soli, bastil i kureci a hovezi vyvar, bezlepkove testoviny (ty mu teda moc nejely), na snidani krajicek chleba s trochou Luciny nebo rohlik, ovoce prakticky vsechno, krome jizniho. Kase jsem mu davala ted i instantni mlecne od Sunarky a ty mu taky celkem jely.

Rozhodne bych ale nedavala treba pribinaky a termixy, je to akorat plny ecek a decko pak tezko bude jist min chutove atraktivni bilej jogurt. Ani s tema piskotama bych to moc neprehanela. Malej sem tam dostane nejakou tu detskou susenku (ale to mam vetsinou v zaloze pro pripad krize - treba kdyz me zacne rvat v MHD :lol:), ale vystaci si v pohode i s kukuricnejma krupkama.

Tak at vam chutna.
JANDULKA

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
130
13.9.06 10:08

ahoj, čekala jsem že přijde kritika za slazení, pribináka atd.
Nicméně nikde jsem nenapsala, že to malému dávám denně a kromtoho si myslím, že trošku cukru mu neuškodí ba naopak.

Taky mám načteno a nastudováno spoustu rozumů o bezlepkových jídlech, cukrech apod. Nikomu nic nevnucuju, ale holky zamyslete se jak jste byly živeny vy ve věku vašich dítek. Rozhodně jste nebyly chráněny před lepkem a cukrem - dítka se cpaly v té době buchtama, kravským mlékem a vším možným. A jak krásně si prospívaly. Nebly žádné alergie apod.

Věřím tomu, že každé určitě občas dáváte skleničky s jídlem koupené v obchodech - nic proti nim nemám ba naopak taky občas využívám. A myslíte si, že jsou zdravé - vždyť už i ty pro mimina o 4 měs. jsou docela dost ochucované :( .

Náš malý je nedonošený a tím pádem měl nízkou porodní váhu. Jsem hrozně ráda za to že mu všecno tak chutná a že s jídlem nemáme problémy. Krásně všechno dohnal a nic mu nechybí.

Podle mě se nic nemá přehánět a hlavně každý at dělá jak uzná za vhodné.

Krýsné slunešné dny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3359
13.9.06 13:14

Lenka55 ,jasně jsou to jen naše názory a rady, já se tedy podle toho co jsem psala řídím, ale taky to nikomu nevnucuju a to čím byla „odkrmena“ naše generace ,to je snad úplně jedno ,o to tady nejde, doba se mění a je někde dál… mimochodem,já byla na tehdejší dobu dlouho kojená (8. měsíců a mám rozhodně méně zdravotních problému než má sestra,kojená „jen“ 6.týdnů) A alergie?! ty se vyvýjejí celý život, tak proč zvětšovat riziko? Každá máma si to musí nakonec udělat podle sebe . :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
648
13.9.06 16:20

Jasně že nebyly dřív žádné alergie, dřív totiž bylo vše bio, žádná chemie. S rozvojem chemického a jiného průmyslu je teď všude tolik chemie - ve vzduchu, v jídle, že prostě alergií přibývá. Takže řeči typu „dřív žádné alergie nebyly“ nemají žádnou logiku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
253
13.9.06 17:06

No to nevím jestli dřív bylo všechno bio. Silně o tom pochybuju. Práškovaný pole, používání antibiotik u chovů a čističek odpadních vod taky zrovna moc nebylo, takže spoustu chemikálií šlo do řek a spodních vod. A to všechno se nám dostávalo do základních potravin. Neříkám že dnes je 100% všechno čisté, ale myslím si a DOUFÁM že stav je dnes aspoň o něco lepší.Ale jsou zas jiné věci to je fakt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
648
13.9.06 17:16

Mám na mysli dobu před padesáti sto lety. Před objevem antibiotik, rozvojem chemie, automobilové dopravy atd. Takže dřív opravdu bylo vše bio. Té chemie je čímdál víc, i alergií. Před 20 lety byly alergie, ale ne tolik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
13.9.06 17:50

před padesáti, sto lety sice mohlo být všechno bio, ale myslím, že jídelníček nebyl zrovna nejpestřejší. Pokud beru průměrnou městskou nebo venkovsou rodinu. Je pravda, že těch 30-40 let zpátky, bylo všechno chemicky vyhnaný a donás cpali sunar horem dolem, do dětí taky všechno skoro stejný co jedli sami, u manželovy rodiny se traduje jak mu dali někdy v půl roce nebo tak řízek.
Jinak holky moc děkuju, kromě zeleniny a tu se pokouším propašovat do Vaška každý den, to máme podobně, tak jsem se uklidnila :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
472
13.9.06 20:28

Valkyra - já mu to zatím dávám sama, ulamuji kousky chleba namazaného máslem a strkám do pusiny, on by jinak byl schopný mi to nadrobit a nacpat do pusy celý, je to hodně velký jedlík a hltoun :roll: :D

Termixi a pribiňáčky mu zatím nedávám, dávám přednost Dobré mámě a Activii, namísto piškotů kupuji Nestle nebo Hero sušenky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
13.9.06 21:38

lamargita: děkuju, to mě nějak nenapadlo :-)
Já jinak dávám ještě kozí jogurt, ten podle všeho má moc rád, jede mu :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí