Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky, uklidnite me? Od 23.1. Kdy jsem mela prvni kontrolu v porodnici jsem nic nenabrala na vaze. Jela jsem se 75 kg a dodnes totez. Vratili me terminu k me dr, coz je dnes standard asi, ale moje dr je nemocna a vcera me videl jiny lekar. Neresil nic, monitor nedeĺal, na mimi nekoukal, jen na delozni hrdlo a to bylo cele. On rekl, ze v 9.mesici je mimi hotove a uz je to jedno, ale ja doted pribirala tabulkove 0,5 kg tydne a ted 10 dni ani gram navic
v porodnici bylo vse ok minule pondeli, monitor delali, sice mela mala vyssi ozvy na zacatku, ale to se pak uklidnilo. U me dr kontrolovali moc a tlak a to hrdlo, ale to bylo cele. Na vse mi dr rekl; ze v 9.mesici uz je vse jedno, ze je mimco dopecene. Znervoznila by vas ta vaha? Nechci byt hysterka a volat tam; co bych rekla; ze doktorovi neverim?
@CrewGirl píše:
Holky, uklidnite me? Od 23.1. Kdy jsem mela prvni kontrolu v porodnici jsem nic nenabrala na vaze. Jela jsem se 75 kg a dodnes totez. Vratili me terminu k me dr, coz je dnes standard asi, ale moje dr je nemocna a vcera me videl jiny lekar. Neresil nic, monitor nedeĺal, na mimi nekoukal, jen na delozni hrdlo a to bylo cele. On rekl, ze v 9.mesici je mimi hotove a uz je to jedno, ale ja doted pribirala tabulkove 0,5 kg tydne a ted 10 dni ani gram navicv porodnici bylo vse ok minule pondeli, monitor delali, sice mela mala vyssi ozvy na zacatku, ale to se pak uklidnilo. U me dr kontrolovali moc a tlak a to hrdlo, ale to bylo cele. Na vse mi dr rekl; ze v 9.mesici uz je vse jedno, ze je mimco dopecene. Znervoznila by vas ta vaha? Nechci byt hysterka a volat tam; co bych rekla; ze doktorovi neverim?
Jestli nedrzis hladovku tak se není čeho bát a i kdyby tak si plod vezme ze zásob co potřebuje. Takže klid.
Taky jsem měla tři týdny, kdy jsem měla stejnou váhu a pak prásk, na další kontrole hned tři kila.
Tabulkové přírůstky (moje) jsem nikdy neřešila. Třeba teď prostě jen víc spaluješ, nebo ses odvodnila a „vyrovnalo“ to ten nárůst mimča.
Takže ne, neznervóznila ani trochu.
Znervoznil by mě prudký nárůst váhy, protože to svědčí o zadržování vody. Ale to, že se váha nehne je v pohodě. Já jsem u prvního dítěte od 28. týdne, kdy jsem začala držet dietu přibrala až do porodu 1 kilo.
Me naposled vazili nekdy na zacatku 38tt, pak uz ne, ze prej je to stejne jedno. Za me se stresujes zbytecne.
@CrewGirl já za celé těhotenství přibrala 9 kg, co měsíc to kilo… Z porodnice mi zůstaly myslím tak 3 kg navíc, syn měl 3,5 kg…
Jde především o to, jak se stravujes, aby ta strava byla pestrá a plnohodnotná do skladby živin…
Vážila jsem se tak orientačně.
Spousta žen je konci těhotenství hodně přibere a je to spíše zadržování vody a to dobré není.
Chce vzít v úvahu původní váhu před těhotenstvím a celkově kolik jsi přibrala… Myslím, že se zbytečně stresujes
Ja se na konci ani nevazila, by me teda ani nenapadlo tim padem tohle resit ![]()
Já poslední měsíc před porodem hubla. Maximum v těhotenství bylo 76 kg a šla jsem rodit se 74 kg. Moje běžná váha je 72 kg. Trpěla jsem nechutenstvím a skoro nic jsem nejedla.
Nikdo mi na to nic neřekl.
Doktor to komentoval, že dítě si vezme, co potřebuje.
Moc vam vsem dekuju, zacinala jsem 63 a ted jsem 37tt a nabrala jsem 12, s prvnim synem to bylo celkove 16, ale ted litam za starsim, takze nizsi prirustek nez minule pricitam tomu. Jim normalne, jen mala mi utlacuje hodne zaludek a urcite nesnim tolik, co treba v prosinci, dela se mi pak uz nevolno, takze jim vickrat a mensi porce, rekl bych, ze zdrave, minimalne 2 litry vody take vypiju. Moc vam dekuju za uklidneni a ze jste me zadna nenazvala hysterkou ![]()
V jednom tehotenstvi jsem přibrala 8, v druhem 7… takže jsem často měla kontroly, kdy jsem nepribrala nic, asi dvakrát se mi stalo, ze jsem třeba i kilo zhubla. Nikdo nic nerikal, pro mě bylo vždy důležité, ze holky rostou a vyvíjí se jak mají
a já se cítila taky dobře ![]()
@CrewGirl proč potřebuješ nabírat? Buď ráda, že nekynes, nenatekas ![]()
@martina.se ja nabirat nepotrebuju, ale myslela jsem, ze mala by si jeste treba chtela trochu obalit kosti
nicmene treba to dela i tak, samozrejme je lepsi, ze nezadrzuju vodu a nebudu shazovat hromadu kil, ale mala na prvnim miste a i kdyz si to nepamatuju presne, s prvnim synem jsem nabirala kontinualne az do porodu. No nervy trochu pracuji ke konci, tak asi zbytecne plasim ![]()
Ja v tuhle dobu dokonce dvakrat za sebou zhubla 0,5 kg tydne. Doktorka v porodnici se tehdy smala, ze jsem ten den uz treti hubnouci. A to jsem zacinala tehotenstvi s 59 kg na 174 cm, rodila jsem s 65 kg. Jedla jsem normalne, tak nebyl problem.
@CrewGirl neboj, ona si vezme, co potřebuje. Tvoje váha s tím vůbec nesouvisí. Já nabrala 2× přes 25 kg, vesměs jen voda a šílený, pak u třetího 11 kgy pohoda, z toho poslední čtvrt rok vůbec nic. Teď mám nahoře 15 kg a jsem jak tank. Zase asi voda, protože mi všechno jde jen na břicho, obleču staré kalhoty atd.. ale to vůbec nesouvisí s tím, jak velké mrne bude. Kámoška zhubla 15 kg, dítě mělo 4 kg. Druhá přibrala 20 a mrňous měl 2,5 kg ![]()
@CrewGirl píše:
@martina.se ja nabirat nepotrebuju, ale myslela jsem, ze mala by si jeste treba chtela trochu obalit kostinicmene treba to dela i tak, samozrejme je lepsi, ze nezadrzuju vodu a nebudu shazovat hromadu kil, ale mala na prvnim miste a i kdyz si to nepamatuju presne, s prvnim synem jsem nabirala kontinualne az do porodu. No nervy trochu pracuji ke konci, tak asi zbytecne plasim
Jo jasne miminko pribira bez ohledu na to, jestli ty pribiras, stagnujes nebo hubnes.