Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Máte zkušenost s Lucka Bohemia A dost! Francouzské děti nedělají scény?
Přidejte zkušenost s Lucka Bohemia A d...Tak jsem si také udělala rezervaci v knihovně… ![]()
I když mě prcek taklé spí celou noc od porodnice a sní všechno, ale není na škodu si něco přečíst ![]()
Dají se tipy z této knížky praktikovat i u dětí starších 2 let nebo už je pozdě?
Dcera začíná být dost rozmazlená a umíněná a mé to začíná dost štvát. Je to benjamínek rozmazlovaný ze všech stran. Jen já tvořím pomyslné mantinely, i když mám pocit že marně.
![]()
Jsme čistokrevná rodina Čechů. Syn pórek jí, když ho do jídla dám. Jako malý byl na umělém mléku, já neměla skoro nic. Část mimiňáckého života prožil po nemocnicích. Přesto mimiňák byl nebrečící, stále dobře naladěn. Stereotip u nás zaveden spíš nebyl, vždy usnul, když potřeboval. O půlnoci jsem mu dala lahev s mlékem, ať si o něj řekl nebo né. Do půl roku..vstával ráno v 6.30,dostal mléko a ještě spal do 9 hod. Od půl roku spal celou noc do 8.30 hod, večer usínal až okolo 22 hod. tím, že lezl po bytě, na zemi měl polštáře různých velikostí a pak na nějaký padl a usnul a já ho přenesla do postýlky. Ráno mě nebudil hladovec, ale melodie z hracího sluníčka pověšeného na postýlce. Později, když jsem připravovala snídani, si vzal pastelky a maloval u stolečku. U něho neznám co je to ukničené dítě.
@Lenka512 zavidim, ze to u vas maji. Ja to u nas v Ostrave nemuzu v zadne pobocce najit ![]()
@Taminka píše:
@Lenka512 zavidim, ze to u vas maji. Ja to u nas v Ostrave nemuzu v zadne pobocce najit
Fakt ne?? ![]()
To bych čekala, že v takovém velkém městě to bude. My jsme jen město s 15.tis. obyvateli a jednou knihovnou ![]()
@berusa.m Holky jsou více umíněné, vzpouzející se, ukničené…Syn ani nevím, že mi vyrostl, s dcerou si to teprve ted užívám a myslím, že mi žádná kniha nepomůže. Musím jen přežít
její některé nálady.
@Lenka512 no ja to nemuzu najit…asi tam rano zajdu osobne…vubec mi to totiz tu spisovatelku nevyhledalo
@Taminka píše:
@Lenka512 no ja to nemuzu najit…asi tam rano zajdu osobne…vubec mi to totiz tu spisovatelku nevyhledalo
a podle názvu???
@Taminka v O-vě zkus vědeckou knihovnu - tam mají všechno - jsem tam pubertální dceři půjčovala i Stmívání ![]()
Díky za tip, kniha vypadá slibně, jen s těmi francouzskými dětmi si nejsem tak jistá.. Sestřenice učí na francouzském lyceu… ani v těch restauracích to nebývá až taková pohoda ![]()
@Taminka píše:
@Lindusa toto je onahttp://www.pameladruckerman.com/…-throw-food/
Prevelike diky
, L.
Tak uz se tesim, az z te knihy nekdo udelal vycuc na jednu obrazovku, jak se to s podobnymi knihami plnymi omacky a nekolika dobrymi radami stava (nejstastnejsi miminko v okoli a pod).
No nevím, vzhledem k tomu, že se ve Francii mluví o dítěti jako o „zapomenutém občanovi“, tak jsem poměrně skeptická k tomu, co může francozská výchova nabídnout.
Už jen v té anotaci, francouzské děti spějí od 2-3měsíců celou noc - no jo, protože matky v tuto dobu odcházejí do práce a pokud vůbec kojí, tak většinou přecházejí na UM. Určitě tam bude pár výchovných fíglů, ale taky spousta omáčky a hlavně vždycky když cizinec sleduje nějakou jinou kulturu, kterou obdivuje, tak myslím, že to nedokáže úplně správně vstřebat - zářným příkladem je Jean Liedloff a její slvný Koncept kontinua, působivá knížka, kde ale zkrátka člověk při čtení má občas dojem, že některé věci úplně nepochopila.
Večer založím diskusi a ráno tu najdu tři stránky ![]()
Jse ráda, že jsme vás potěšila, už mi došla SMS, že knížka bude doručena v úterý, moc se těším.
@Gladys Na koncept kontinua mám podobný názor - především mi vadí „vědecký přístup“, kdy je z jedné empirické zkušenosti (sledování jednoho kmenu) udělaný obecně platný a univerzální závěr. Nicméně téhle knížce chci dát šanci, protože věřím v pevný řád u dětí a svobodu uvnitř daných mantinelů. Podle mě se děti tak cítí bezpečněji a chtějí to tak podvědomě, než prostředí, kde mohou cokoliv a pak tápou. Takže i když nevěřím, že to bude mustr pro výchovu, tak to bude knížka, která bude inspirovat.
@jessikka víš co, já třeba mám KK ráda, beru ho jako artefakt své doby, jako zajímavý cestopis z trochu jiného úhlu a myslím, že se mi daří celkem odfiltrovávat věci, které ne tak úplně pochopila, víc než to nošení mě zaujal celkový způsob výchovy.
Ale když jsem kdysi dávno byla na peďáku, tak jsme se tam právě v rámci psychologie o Francii bavili a že na to, co dala světu za pedagogické šperky tam jsou děti teď celkem chudáci. Já už teď si v sobě vytvořila předsudek, že to bude knížka o tom, jak se rodiče nemají nechat dítětem ovlivňovat a „ničit“ si život a jak se dítě musí plně přizpůsobit rodiči. Takže si to budu muset přečíst, abych si tu hypotézu buď potvrdila či vyvrátila ![]()