Praktiky podnikatelů

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
20.3.13 13:08

Praktiky podnikatelů

Ahoj holky,
Jsem čím dál víc zhnusená některýma praktikami podnikatelů a nedávný Mládkův, možná nešťastný, ale bohužel ne úplně nepravdivý, výrok o parazitujících živnostnících mě v tom ještě utvrdil. Především - opravdu, ale opravdu si nemyslím, že co podnikatel, to zloděj. Věřím, že je mezi námi plno poctivých lidí, kteří dřou do úmoru, jsou slušní a čestní. Bohužel jsem ale přesvědčená, že opak je mnohem častější. Sama jsem zaměstnanec jednoho menšího podnikatele. Činností této firmy je prodej určitých produktů a služby s tím spojené. Jedná se o činnost ve stavebnictví. Takže předně – obcházení DPH, a to je to hlavní, oč tu běží. Je to tak 50 na 50, něco se přeci jen přiznat musí, i když i finančák je úplatnej…s touto firmou, jejíž jsem zaměstnanec spolupracuje několik desítek dalších firem, kde je situace obdobná. Vyslechnu to množství rozhovorů na tohle téma, je to prostě standart. Že jsou zaměstnanci placení v minimální mzdě a zbytek mají načerno je další způsob okrádání státu a taky si troufám tvrdit, že celkem běžný. Mě to bylo též naznačeno při přijímacím pohovoru, striktně jsem odmítla, takže jako jediná z 10ti zaměstnanců mám zdaněný plat. I když taky ne úplně. Když mi šéf po letech přidal, tak jen pod podmínkou, že mimo výplatnici. Ber nebo nech být. Co byste dělali vy…? Strašně mě štve, čeho jsem součástí, ale práci potřebuju a tak prostě držím pusu a krok. Ano, jsem přesvědčena, že plno podnikatelů parazituje na zaměstnancích a ne vždy je to z důvodu platební neschopnosti. Vím, že pro některé podnikatele jsou podmínky tristní, ale doprdele, co to je za stát, že na úkor padouchů odpadají poctiví lidé…Omlouvám se za výlev a prosím o zachování anonymity. Bohužel :?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1157
20.3.13 13:12

Minimální mzda a obcházení daní je snad dnes už běžná věc a myslím, že těch podnikatelů je většina. I já jsem před mateřskou pracovala za minimální mzdu a zbytek jsem měla na ruku a i s vystavováním faktur to bylo po domluvě s klientem. Takže většina fakturu nechtěla - kvůli daním. Ber to tak, každý si pomáhá jak umí i když to je nemorální a někdy i nezákonné, ale někomu ani nic jiného nezbývá. Ale souhlasím s tebou, že existují i poctiví podnikatelé, kteří jsou bohužel házení do jednoho pytle a na vše doplácí.

Příspěvek upraven 20.03.13 v 13:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
20.3.13 13:13

Neboj, jednou bude líp :hug: Holt je to tak, jak píšeš. Práci potřebuješ, tak prostě musíš tu hubu a krok držet, jinak samozřejmě tě tam nikdo nedrží a máš možnost jít jinam…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
20.3.13 13:16

Nechápu, jak by mohl zaměstnavatel parazitovat na zaměstnancích, to mě fakt pobavilo. Otec a bratr soukromě hospodaří a zaměstnance si teda reálně ani jednoho nemůžou dovolit. Hledí, aby uživili sebe. Zaměstnanec v práci plní pokyny, dostává plat, ale zaměstnavatel musí hledět, aby je všechny uživil. Já osobně bych byla radši zaměstnancem než podnikatelem, rozhodně je to jednodušší život.
Kromě toho nerozumím tomu, proč si nestojíš za svým názorem veřejně. Co je na tomto tak strašně osobního? Přijde mi to jako provokace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.3.13 13:18

Bohužel tak to prostě je
manžel to taky tak mě psaných 8000 ale bral 21000
chceš ber nechceš neber je to tvůj problém na tvé místo je fronta on to někdo jiný vezme a rád
bohužel je to tak a ty jako s tím nic neuděláš
dokud taky bude minimální mzda 8000 a tím pádem skoro žádné daně tak se to prostě dít bude
navíc co si budem povídat znelíbíš se šefofi dostaneš opravdu jen těch 8000 a je to v pořádku máš to psané přece
jedinné řešení teda aspon já vidím v tom že se zvedne minimální mzda třeba na 13 000 proč ne stát by jen vydělal
raději taky anonym ono lidi jsou zlí

• Citovat
  • Upravit
288
20.3.13 13:20

Ahoj,
na jednu stranu chápu tvé rozhořčení i když další otázkou je, zda je to vyloženě vina podnikatelů a nebo spíše nastaveným systémem..
Jednak je špatně, že i státní úředníci jsou úplatní. Problémem například je i to, že místo toho aby se stát snažil ekonomiku rozhýbat například udržováním sazeb daní na původních hodnotách, různých daňových úlevách a tomu podobné tak to bohužel řeší opakem. Lidé nemají na utrácení neb jim stát utahuje opasky a díky tomu ekonomika stagnuje. Je více nezaměstnaných protože lidé neutrácejí, tím pádem i více lidí, kteří kývnou na práci na černo. Upřímně se jim ani nedivím. Odvody zaměstnavatel platí z minima, ale já dostanu víc. Sociální mě netrápí, protože jsem věková kategorie která na důchod nedosáhne, nemocenská také spíše nechodí a je tak směšná že nevím na co přiznávat plat například ve výši 50 tisíc když dostanu kulo. Mimo jiné jsem OSVČ a nestydím se za to. Veškeré odvody platím a nic po státu nechci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.3.13 13:20

Jiný anonym

Já jsem se s tímto nikdy blíž nesetkala, až teď v poslední době: blízký kamarád si otevřel restauraci a já jsem v šoku, jaké praktiky jsou běžné, na jakých různých místech se dá „ošulit“ stát. A dělají to tak všichni kamarádovi dodavatelé i odběratelé, takže je mi jasné, že to je prostě všude, začínám pochybovat o tom, že existuje byť jen jedna jediná soukromá firma, která by jela striktně podle pravidel a nikde nic neobcházela.

Upřímně, jsem z toho zhnusená. A přemýšlím, co je příčina a co je důsledek. Jestli kdyby byly nižší daně, jestli by podnikatelé byli víc fér, nebo jestli naopak jsou tak vysoké daně, protože podnikatelé jsou nefér a z něčeho ten stát „žít“ musí.

Zakladatelko, chápu, že máš špatné svědomí, že jsi nucená být toho součástí. Ale nenaděláš asi nic, pokud nechceš složitě hledat novou práci, a ono to stejně jinde nebude lepší. Já jsem státní zaměstnanec, takže u nás se přirozeně stát neokrádá, ale zase mě tu sejří jiné věci, např. kam tečou úplně zbytečně peníze, neefektivnost atp.

• Citovat
  • Upravit
288
20.3.13 13:21

Nicméně to není obhajoba žádné strany. Jen se mi nelíbil výrok o OSVČ příživnících.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.3.13 13:26

@jajul osobního je na tom pouze tolik, že jsem zaměstnanec a nechci přijít o práci. Toť vše. Nechtěla jsem se nikoho dotknout a proto jsem psala i o poctivých podnikatelích. Mám hold blbou zkušenost a zrovna teď mě něco maximálně vytočilo. Ale i tak se omlouvám.

• Citovat
  • Upravit
11620
20.3.13 13:28
@Anonymní píše:
@jajul osobního je na tom pouze tolik, že jsem zaměstnanec a nechci přijít o práci. Toť vše. Nechtěla jsem se nikoho dotknout a proto jsem psala i o poctivých podnikatelích. Mám hold blbou zkušenost a zrovna teď mě něco maximálně vytočilo. Ale i tak se omlouvám.

No tak pokud neprodáváš kojenecký textil, tak tě asi zaměstnavatel nebude hledat na emiminu a typovat, jestli ten a ten nick je té a té mé zaměstnankyně. Promiň, ale není to trochu paranoia :roll:?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
696
20.3.13 13:31

Meli jsme ted v rodind pripad, kdy chlap bral jen min.mzdu + dalsich x tisic nacerno, pak musel na rok a a neco na nemocenskou, doma male dite, pritelkyne studentka.za me kazdy, kdo na toto pristoupi, je sam proti sobe. i kdyz doba je zla..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3451

No jo ale čemu se divíte? nejvíc ze všech okrádá stát, já jako zaměstnanec měla hezkou výplatu a celou „na čisto“ ale ty obrovský daně a odvody sociálního a zdravotního!!! A to nemluvím o superhrubé :evil: abych pak došla kamkoli a stát si vzal zase daň!!! Nebo spoříš si peníze? Fajn daň z úroku!!! Já se nedivím že to tu tak funguje… a bude hůř… :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090

Na jednu stranu chápu jak to myslíš ale na druhou se podnikatelům ani nevidím. Ono to u OSVČ není jen o tom, že zaplatí sociální a zdravotní, pak daně a šmitec. Mě se fakt líbilo, jak před pár dny ve zprávách na nově srovnávali, kolik odvede státu zaměstnanec a kolik OSVČ. Ano, OSVČ možná odvede míň ale to co odvede zaměstnanec je konečná částka. Samozřejmě záleží na tom, v čem daný člověk podniká, můj přítel je autoklempíř a opravdu sociální a zdravotní je jen zlomek toho, co platí. Samozřejmě potřebuje k práci elektřinu, to jsou 2 tisíce měsíčně, musí mít každý rok revize na zvedák, hasičáky, všelijaké tlakové nádoby, to lítají tisíce, ani to člověk nestíhá sledovat. K tomu pojištění dílny a baráku, tu se objeví zákazník, který nezaplatí a ve finále je na tom OSVČ hůř než zaměstnanec.

Zkrátka nedivím se tomu, že někteří podnikatelé stát takto obcházejí, zvlášť ti, kteří mají zaměstnance. I když samozřejmě chápu, že tyhle problémy s platem jsou na dvě věci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3839
20.3.13 13:34

Milá anonymní, mám menší firmu, živím několik desítek lidí. všichni mají řádné zaměstnanecké smlouvy, ve svém oboru jsou nadstandardně ohodnocení, mají zaměst. výhody, posílám je co chvíli na školení, aby se dál vzdělávali, motivuji je, chci, aby se ztotožňovali s posláním firmy atp. Lidé jsou to veskrze průměrně vzdělaní (nejvíce s učebním oborem, pak nějací sš, pár vš). za ty roky se u mě vystřídalo spousta lidí, můžu ti teda říct, jak vypadá průměrný zaměstnanec, kterého zaměstnavatel nevykořisťuje, ale právě naopak.
velmi málo lidí si opravdu váží práce. jakmile mají pocit, že to mají jisté a že jsou pro firmu důležití, začnou se ulívat, zaměstnavateli vyhrožovat, že půjdou jinam (když tady mají tolik, tak proč by jinde nedali víc)… prostě vše v duchu rčení „dej čertovi prst a sebere ti ruku“.
obecně ale jsou Češi na jednom z prvních míst na světě v neefektivním využití pracovní doby. Tzn. když je prac. doba 8h, kolik je skutečných odpracovaných hodin. U průměrného Čecha to není ani polovina. Přijde do práce později, dá si kafe, čeká, až pustí počítač, probere s kolegy novinky, něco pojí, pak popracuje…pak je čas oběda, popolední útlum, pak zas něco popracuje… no a pak už je skoro padla, takže co by rozdělával něco nového. člověka, který by si vážil práce a dělal to, co má (nic víc, nic míň), dneska jako zaměstnavatel těžko hledáš.
tak, a teď jsem si zas ulevila já :lol: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.3.13 13:34
@jajul píše:
No tak pokud neprodáváš kojenecký textil, tak tě asi zaměstnavatel nebude hledat na emiminu a typovat, jestli ten a ten nick je té a té mé zaměstnankyně. Promiň, ale není to trochu paranoia :roll:?

Tak to nevím a omlouvám se, že jsem s tímhle tématem přišla. Dotýká se mě to osobně, nemyslela jsem to jako provokaci.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová