Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nekamarádí se Anežka s naší Leou?
Leo, pojď si vzít bačkory…
proč bačkory?
aby Ti nebyla zima na nožky
proč-já chci zimu?
to bys byla nemocná
proč?
protože když je tělíčku zima, onemocní?
A proč?
protože se mu to nelíbí
A proč - mně se to líbí…
ale Tvým nožičkám ne..
a proč???
Jinak se takhle ptá tak asi 2 měsíce..
Asi si tím musí projít všichni
Doufám, že to období nebude moc dlouhé, a že se později začne ptát trošku jinak a ne A proč?
Taky to čekám každou chvilku. Teď si procházíme obdobím „CO JE TO?“ Naštěstí si dost často odpovídá sama. UF! ![]()
Moje temer 3 leta Sara prosla nekolika fazemi otazek, k tem, ktere me nejvic nervovaly patrilo „jak se jmenuje?“ a ptala se i na predmety, casti tela a tak…napr. " jak se jmenuje oko, jak se jmenuje vidlicka…?" Odpoved typu, vidlicka je vidlicka byla neuspokujici a vymysly jako vidlicka se jmenuje Anicka se ji taky moc nezdaly. Tohle ji preslo asi tak ve dvou a pul letech. Pred par mesici dorazila do faze „na co?“ coz je jeji verze „proc“. Jsem rada, ze je zvidava a v otazkach vynalezava a bystra, jen kdyz po ceste domu v dopravni spicce vedu rozhovor a potisici odpovidam na „na co“ opravdu se musim kousat do rtu, abych neodpovedela " na h…" ![]()
17 mesicni syn se prave zacal ptat „todle?“ a ukazuje porad dokola na stejne predmety kolem nas. Uz mi z nich jde nekdy hlava kolem, tak doufam, ze dceru otazky „na co?“ prejdou driv, nez syna chytnou. ![]()
Syn se taky začal ptát hodně brzy „proč“, už si tedy nepamatuju, kdy, ale bylo to ze dne na den a pořád dokola a dodnes to nepřestalo, pouze vypiloval svoje dotazy do dokonalosti, takže dnes už se ptá na takové věci, na které já prostě odpověď neznám. Třeba proč je sníh bílý, nebe modré atd. Novinkou jsou otázky na téma proč a kdy umřu a proč ještě neumřela babička, když už je stará… Když už mi jde hlava kolem z těch jeho dotazů, tak odpovídám otázkou. Třeba se zeptá, proč auto nepláče, tak odpovím proč si myslí, že auto nepláče. No a on rozvine desetiminutovou teorii na téma, že auto nemá oči a je klid
. Samozřejmě na objevné a naučné otázky odpovídám,to jen když se ptá na takovéhle voloviny
.