Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
chci se zeptat, v jakém věku začalo vaše dítko pokládat ten „nejoblíbenější“ dotaz všech maminek „A proč?“ Říkala jsem si, času dost, ještě je to prcek, sice užvaněnej, ale tak za rok, rok a půl možná začne. Jo houby, už týden mě, zatím v celkem přijatelné míře, bombarduje touto otázkou
Takže kdy začalo vaše dítko? Kdy to pak skončí se radši ani neptám ![]()
MURKO
Tak u nas to zaclo asi pred tremi mesici ,ala jeste radsi ma „A co je to todleto??“A dokaze se zeptat klidne 20krat nez dostane odpoved ![]()
Jak dlouho to potrva nevim,asi nez bude vsechno vedet ![]()
Nechci strašit, ale myslím, že se nepřestane ptát nikdy. Možná to časem omezí na pár dotazů denně.
znám jeden extrém, můj 17ti letý bratr se tak ptá pořád několikrát denně. Hlavně na věty typu „vynes smetí, ukliď si v pokoji, dones dříví ke kamnům apod“
Řekla bych, že se tak ptá proto, aby každého naštval, protože na něj občas nervy fakt nemám, proto se těším, jak mi bude „masírovat“ nervy Lukášek ![]()
S tím, že se přestane ptát ani nepočítám, budu ráda, že se zajímá, ale snad to bude formulováno jinak
Teď je to o tom, že si povídáme, ona se zeptá A proč? a ještě než ji odpovím tak další A proč?. Takže já jsem u prvního A proč? a ona už jede třetí čtvrté
Asi si začnu zvykat, že té její totálně prořízlé puse nějak nestačím s tempem ![]()
Kakika: Jeden citát - „První polovinu života nám ničí rodiče, druhou děti.“ Myslím že to řekl Honoré de Balzac. O bratrech tam nic nebylo… ![]()
MURKO
Tak to by me taky za chvilu vezli ![]()
U nas mi da nastesti par vterin na premysleni a az kdyz se teda nemuzu dlouho vymacknout pta se znovu ![]()
Nejlepsi otazky co u nas par mesicu probihaji jsou jak se jmenuji mladata od zvirat
Tak jehnatka,kotataka a spol mame za sebou,ale ona chce vedet mimi od velryby,datla,morskeho kone,koaly,mroze.....a td.
takze se mi kolikrat mozek pekne vari a pak to zakoncim zdrobnelinou-velrybatko a podobne,–treba mi nekdo poradi ![]()
Jura007 píše:
Kakika: Jeden citát - „První polovinu života nám ničí rodiče, druhou děti.“ Myslím že to řekl Honoré de Balzac. O bratrech tam nic nebylo…
Kdyby Balzac znal mé bratry, určitě by je do svého citátu zahrnul ![]()
Oblíbený citát mé tchyně: Vnoučata jsou odměnou za to, že jsme nezamordovali své vlastní děti.
(kdo to napsal, to netuším. Ale je to také krásně výstižné)
ahoj super otázka ,tak holčička začala cca ve 20 měsících …ha haha a chvíli dala pauzu teď jí je 38měsíců aje to čím dál šílenější ha ha ha někdy o nervy
hlavně o ty
tatínkovi
Koukám, že začátky jsou dos rozdílné ![]()
Mikulenka: ty mláďátka mě pobavili
myslím, že ty zdrobnělini zatím stačí, aspon vím, jak odpovídat na dalším levelu - my jsme zatím u kotat, štěnat, selat atd ![]()
Dnes bude asi výživný den, jsme dvě hodiny vzhůru a už se ptala 8× ![]()
Tak náš Vojta se takhle neptal nikdy… Hodně se ptal „co to je“ (kolem dvou let) a ve dvou a půl letech praktikoval „řetězení otázek“:
.....
![]()
domi to je taky fajn na nervy asi ![]()
u nás je to ted asi takhle:
- Anežko, pojd se strojit, jdeme nakoupit.
- Já nechci jít ven.
- Musíme koupit maso k obědu.
- A proč maso?
- Uvaříme něco dobrého, pak to sníme a půjdeš spinkat.
- A proč něco dobrého?
- No aby ti ten .....
- A proč půjdu spát?
- Nebudu to jíst
- …oběd chutnal
- Já nemám ráda oběd
- Půjdeš spinkat, abys nebyla.....
- Já nepůjdu spát
- .....unavená až půjdeme na hřiště. Pojd se strojit.
- Ne
- Anežko!!!
- A proč se musím strojit?
Kdybych se nechala tak jedeme 3× dokola ![]()