Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj. Zajímalo by mě, jestli přetahujete svým chlapečkům kůžičku. Dětská doktorka mi řekla, že okolo roku bychom měli začít. Malýmu je 13 měsíců a stále nám to nejde ani o kousek… Mám z toho strach a nevím co dělat. Děkuji za radu. Andrea
neboj se naše doktorka mojí mamce říkala at začne pomalinku polehounku kolem roka a když to nepůjde nelámat přes koleno… mělo by se to přetáhnout do šestého roku jinak se to chirurgicky upravuje což je opravdu drastická metoda zatím bud v klidu ještě je moc malí
Andrejko,
na tohle se názry lékařů růzí. jedna část podporuje brzké přetahování byť za cenu síly, kterou musíš vynaložit, druhá naopak nabádá k opatrnosti, jelikož při násolném přetažení může dojít následně ke změnám, které naopak způsobí přírůst předkožky a pozdější nutnost chirugického zásahu…
Vojtovi jsme začli přetahovat až v 18m, nešlo mu to moc, navíc pak po jedné nemoci úplně zatuhnul a nešla vidět ani špička. teď chodí bez kalhot (učí se na niočník) a sám si aktovně pindíka tahá a stav se zlepšuje… (ale stav, kdy přetáhnout trochu šel a najednou nejde je horší než když nejde od počátku.., resp. je nepoměrně větší šance, že samo se to nespraví..)
osobně bych ho jen lehce tahala, rozhodně žádné násilné přetažení a čekala… do 3 let, dkyby se měla tato věc řešit, je času dost… a snažila se aktivně zabránit pediatrovi v násilném přetažení.
Názor mého ošetřujícího lékaře zněl , kde jsem to slyšela, že je to samočistící orgán a nic se přetahovat nemá, syn měl totiž po přetažení stopy krve v moči, když jsem to asi ve třech letech přestala tedy dělat , tak se mu to zlepšilo, ted je mu 10 let a problémy nemá…jinak já jsem přetahovala 2× týdně při koupání a né násilím podotýkám…
Pravda je, že každý lékař má jiný názor. Ale myslím, že se to nemá uspěchat. Dřív naše mámy to klukům nedělaly a problém nebyl. Prostě to chce čas. Jeden můj příbuzný musel jít na ten zákrok, ale nakonec mu to zase zarostlo. Je to pro ně bolest a oni si pak na něj nechtěj sáhnout. Změnili doktora a ten jim řekl, ať nespěchaj a čím bude kluk starší, aby si to zkoušel sám. Tak to tak dělali a jde mu to. A bez bolesti. Synovi to také nejde a tak to neřeším. Po koupání se snažíme přetáhnout, ale ne násilím.
tak co já vím od kamarádky, má 2 syny, tak ji dr. řekla at to do 5ti let neřeší, starší syn bude mít ted v květnu pět a udělala se mu tam hnisavá kulička, tak šli k urologovi a ten jim řekl, at přetahování rozhodně neřeší s obvodní lékařkou, že ví prd, že předkožka má být přetažena do dvou let, takže mu to museli stáhnout, vyčistit hnis, dostal atb a za necelý týden to měl úplně v poho a až si to přetahhuje sám, druhý syn měl na podzim 2roky a taky s tím měl problémy, tak mu to taky stáhli, jenže zjistili, že tam má místo „drážky“ kroužek, který by mu v pozdějším věku dělal problémy, tak dostali mastičku na tem kroužek, tak to ted mažou a čekají , jestli se to ztratí, ale už taky krásně přetahuje
já mám zatím holku, takže to řešit nemusím, ale uvidíme u druhého ![]()
Jak už se tu psalo, každá mudra to vidí jinak… Mě mudra řekla, že do 3 roku dítěte to řešit nemám… Moje kamárádka se mě ale ptala, jestli malému přetahujeme (má 2 syny). Řekla jsem jí, že mi mudra doporučila do 3 let vůbec neřešit. Řekla mi, že je to blbost, že nemám čekat a po koukání, bo ve vaně zkoušet - jen kam to půjde. Žádný násilí… Malému mu budou 2 roky a vážně jen zkoušíme… Uvidíme, co mi mudra poví na KO…
Ahojda,
jj, přesně jak píšou holky, každý dr. má na to svůj názor…
Já se samo řídíš podle své dr. Do roka a půl jsem přetehovala opatrně nepravidelně (ale cca až někdy od 3/4 roku…), potom teda od roku a půl že pravidelně
Přetahujeme teda od října, dloouho to bylo skoro bez efektu, teďka už má synek celou předkožku přetáhlou, vyčistíme kolem pindíka a když je pindík začervenalý, tak trošku máznem Opthalomo-Framykoinem, ale teda né často ![]()
Jinak teda tchýňka manželovi teaky nepřetahovala, potom s ním musela jít na „zákrok“, podstoupil to někdy v šesti letech a živě si to teda pamatuje až do dneska… takže těžko říct, jestli je lepší začít dřív nebo dýl?
![]()
Našemu malýmu jsou dva a taky mu to zatím nejde…Nenásilně to zkoušíme vždy při nebo po koupání a myslím,že se mu to pomalu,ale jistě povoluje:-) Ale samozřejmě jak říkám,nenásilně a pomaličku:-)
Andrejko, kdysi mi tady někdo poradil přečíst si bezva článek, sice jsem ho do podobné diskuze již vkládala, ale vložím ho i sem
http://www.rodina.cz/clanek5274.htm
Přečti si to a rozhodni se dle svého nejlepšího svědomí, protože zodpovědnost za své dítě máš ve finále ty a ne vaše doktorka
.
Ahojky - přidám „příběh z praxe“ - synovy předkožka přetahovat nešla prakticky vůbec. Do třech let se to nijak neřešilo (zhruba v tom věku jsme měnili kvůli stěhování pediatričku a ta měla tentýž názor - do 3. let netřeba řešit). Nakonec nás asi 3 měsíce po 3. narozeninách poslala na posouzení k chirurgovi. Budu upřímná - byl to asi nejhorší zážitek za dobu, co je Maty na světě. Ale pro dobro věci. Čekala jsem, že koukne a případně nám dá nějakou mastičku na uvolnění. On mu ji ale bez varování přetáhl (což bylo zřejmě dobře - neměla jsem „předzákrokový“ stres). Synovu reakci popisovat nemusím. Pak mu to vyčistil, namazal ATB mastí a šli jsme domů. Ještě následující den si Maty občas stěžoval na bolest, objevila se i kapka krve…ale od té doby bez problémů. Doktor očividně věděl, co dělá. Sám nám říkal, že je dobré, že jsme přišli včas - protože před náma tam měl devítiletého kluka, který už měl předkožku zjizvenou a musel na operaci.
V současnosti problémy nemáme (u chirurga jsme byli tuším v červnu nebo v červenci), Maty se ji v létě naučil i přetahovat sám ![]()
Malýmu taky nejde předkožka přetáhnout, skoro vůbec, ale čurá bez problémů. Naše mudra mi řekla, že problém nevidí, do 3 let je času dost. Spíš když to zkoušíme, hned začne praskat a krvácet a to je špatné, mohlo by dojít k zjizvení. To se pak musí řešit chirurgicky. Co lékař to názor - ano, tak to bohužel je. Ale násilné přetažení je špatné, může způsobit později problémy. Já to nakonec probrala i s manželem a dala jsem na jeho názor - přece jen tomu muži rozumí víc než ženské, že ?
A jeho názor je - nepřetahovat a počkat až to začne povolovat. Dřív jak ve 3 letech se tím nezabývat. Navíc si malý s pindíkem vždycky při přebalování „hraje“ a tak tím nevědomky pomáhá
![]()
Ještě jak psala Palina, že násilné přetažení bylo relativně v pohodě - můj bratr si to jako malý zažil. Ve 3 letech neměl problém, nicméně se mu o rok později předkožka přilepila. Tak šla s ním máma na chirurgii, tam to doktorka taky nečekaně přetáhla - no, máma na to vzpomíná jako na 14 dní hrůzy. Bráchovi to krvácelo, nateklo, 2 týdny při čurání řval bolestí, takže každé čurání bylo velké přemlouvání a následné ponoření pindíka do heřmánku
a když se to konečně zahojilo, nenechal si na něj dlouho sáhnout (hlavně od doktorky). Pamatuje si to dodnes.
Já jsem domluvená s manželem, že pokud nás za pár let přece jen mudra pošle na urologii s malým, tak půjde manžel, aby si to ohlídal - popravdě s ženskou se tam nikdo moc bavit nebude, ale s mužským ano. Na druhou stranu, gynekologii si s dcerou zase budu řešit já, je to ženská záležitost ![]()
Palino, to je strašný zážitek, cos popsala. Tak mě napadá, proč měl asi ten devítiletý chlapec zjizvení. Nejspíš od násilného přetahování
Jak to tak čtu, tak na chirurgii půjdem pouze v případě problémů. To, že nejde předkožka ve 3letech přetáhnout bych jako problém neviděla.
Nám na urologii primář říkal, Vůbec na to nešahejte, do sedmi let je čas, až pak se to řeší.....Tak jsem jej poslechla a je fakt, že s věkem se to spravilo a teď si to kluci přetáhnou nenásilně. Dětský lékař taky o přetahování nikdy nemluvil, jen jsem slyšela krvavá story od matek, co chodí ke starší lékařce, která násilím batolatům přetahovala kůžičku, spíš tím klukům uškodila, než naopak.M