Přetahování předkožky u chlapečků

19
9.2.10 23:29

Přetahování kůžičky u chlapečků

Ahoj. Zajímalo by mě, jestli přetahujete svým chlapečkům kůžičku. Dětská doktorka mi řekla, že okolo roku bychom měli začít. Malýmu je 13 měsíců a stále nám to nejde ani o kousek… Mám z toho strach a nevím co dělat. Děkuji za radu. Andrea

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Michaelakkk
10.2.10 00:08

neboj se naše doktorka mojí mamce říkala at začne pomalinku polehounku kolem roka a když to nepůjde nelámat přes koleno… mělo by se to přetáhnout do šestého roku jinak se to chirurgicky upravuje což je opravdu drastická metoda zatím bud v klidu ještě je moc malí

• Citovat
  • Upravit
10482
10.2.10 00:13

Andrejko,
na tohle se názry lékařů růzí. jedna část podporuje brzké přetahování byť za cenu síly, kterou musíš vynaložit, druhá naopak nabádá k opatrnosti, jelikož při násolném přetažení může dojít následně ke změnám, které naopak způsobí přírůst předkožky a pozdější nutnost chirugického zásahu…

Vojtovi jsme začli přetahovat až v 18m, nešlo mu to moc, navíc pak po jedné nemoci úplně zatuhnul a nešla vidět ani špička. teď chodí bez kalhot (učí se na niočník) a sám si aktovně pindíka tahá a stav se zlepšuje… (ale stav, kdy přetáhnout trochu šel a najednou nejde je horší než když nejde od počátku.., resp. je nepoměrně větší šance, že samo se to nespraví..)

osobně bych ho jen lehce tahala, rozhodně žádné násilné přetažení a čekala… do 3 let, dkyby se měla tato věc řešit, je času dost… a snažila se aktivně zabránit pediatrovi v násilném přetažení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1280
10.2.10 06:53

Názor mého ošetřujícího lékaře zněl , kde jsem to slyšela, že je to samočistící orgán a nic se přetahovat nemá, syn měl totiž po přetažení stopy krve v moči, když jsem to asi ve třech letech přestala tedy dělat , tak se mu to zlepšilo, ted je mu 10 let a problémy nemá…jinak já jsem přetahovala 2× týdně při koupání a né násilím podotýkám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36148
10.2.10 07:15

Pravda je, že každý lékař má jiný názor. Ale myslím, že se to nemá uspěchat. Dřív naše mámy to klukům nedělaly a problém nebyl. Prostě to chce čas. Jeden můj příbuzný musel jít na ten zákrok, ale nakonec mu to zase zarostlo. Je to pro ně bolest a oni si pak na něj nechtěj sáhnout. Změnili doktora a ten jim řekl, ať nespěchaj a čím bude kluk starší, aby si to zkoušel sám. Tak to tak dělali a jde mu to. A bez bolesti. Synovi to také nejde a tak to neřeším. Po koupání se snažíme přetáhnout, ale ne násilím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5597
10.2.10 09:21

tak co já vím od kamarádky, má 2 syny, tak ji dr. řekla at to do 5ti let neřeší, starší syn bude mít ted v květnu pět a udělala se mu tam hnisavá kulička, tak šli k urologovi a ten jim řekl, at přetahování rozhodně neřeší s obvodní lékařkou, že ví prd, že předkožka má být přetažena do dvou let, takže mu to museli stáhnout, vyčistit hnis, dostal atb a za necelý týden to měl úplně v poho a až si to přetahhuje sám, druhý syn měl na podzim 2roky a taky s tím měl problémy, tak mu to taky stáhli, jenže zjistili, že tam má místo „drážky“ kroužek, který by mu v pozdějším věku dělal problémy, tak dostali mastičku na tem kroužek, tak to ted mažou a čekají , jestli se to ztratí, ale už taky krásně přetahuje

já mám zatím holku, takže to řešit nemusím, ale uvidíme u druhého 8-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
867
10.2.10 09:30

Jak už se tu psalo, každá mudra to vidí jinak… Mě mudra řekla, že do 3 roku dítěte to řešit nemám… Moje kamárádka se mě ale ptala, jestli malému přetahujeme (má 2 syny). Řekla jsem jí, že mi mudra doporučila do 3 let vůbec neřešit. Řekla mi, že je to blbost, že nemám čekat a po koukání, bo ve vaně zkoušet - jen kam to půjde. Žádný násilí… Malému mu budou 2 roky a vážně jen zkoušíme… Uvidíme, co mi mudra poví na KO…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15883
10.2.10 09:39

Ahojda,

jj, přesně jak píšou holky, každý dr. má na to svůj názor…
Já se samo řídíš podle své dr. Do roka a půl jsem přetehovala opatrně nepravidelně (ale cca až někdy od 3/4 roku…), potom teda od roku a půl že pravidelně :wink: Přetahujeme teda od října, dloouho to bylo skoro bez efektu, teďka už má synek celou předkožku přetáhlou, vyčistíme kolem pindíka a když je pindík začervenalý, tak trošku máznem Opthalomo-Framykoinem, ale teda né často :wink:

Jinak teda tchýňka manželovi teaky nepřetahovala, potom s ním musela jít na „zákrok“, podstoupil to někdy v šesti letech a živě si to teda pamatuje až do dneska… takže těžko říct, jestli je lepší začít dřív nebo dýl? :nevim: :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12959
10.2.10 09:44

Našemu malýmu jsou dva a taky mu to zatím nejde…Nenásilně to zkoušíme vždy při nebo po koupání a myslím,že se mu to pomalu,ale jistě povoluje:-) Ale samozřejmě jak říkám,nenásilně a pomaličku:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
10.2.10 10:13

Andrejko, kdysi mi tady někdo poradil přečíst si bezva článek, sice jsem ho do podobné diskuze již vkládala, ale vložím ho i sem
http://www.rodina.cz/clanek5274.htm
Přečti si to a rozhodni se dle svého nejlepšího svědomí, protože zodpovědnost za své dítě máš ve finále ty a ne vaše doktorka :wink: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
FloraBolger
10.2.10 10:54

Ahojky - přidám „příběh z praxe“ - synovy předkožka přetahovat nešla prakticky vůbec. Do třech let se to nijak neřešilo (zhruba v tom věku jsme měnili kvůli stěhování pediatričku a ta měla tentýž názor - do 3. let netřeba řešit). Nakonec nás asi 3 měsíce po 3. narozeninách poslala na posouzení k chirurgovi. Budu upřímná - byl to asi nejhorší zážitek za dobu, co je Maty na světě. Ale pro dobro věci. Čekala jsem, že koukne a případně nám dá nějakou mastičku na uvolnění. On mu ji ale bez varování přetáhl (což bylo zřejmě dobře - neměla jsem „předzákrokový“ stres). Synovu reakci popisovat nemusím. Pak mu to vyčistil, namazal ATB mastí a šli jsme domů. Ještě následující den si Maty občas stěžoval na bolest, objevila se i kapka krve…ale od té doby bez problémů. Doktor očividně věděl, co dělá. Sám nám říkal, že je dobré, že jsme přišli včas - protože před náma tam měl devítiletého kluka, který už měl předkožku zjizvenou a musel na operaci.
V současnosti problémy nemáme (u chirurga jsme byli tuším v červnu nebo v červenci), Maty se ji v létě naučil i přetahovat sám :wink:

• Citovat
  • Upravit
1180
10.2.10 11:04

Malýmu taky nejde předkožka přetáhnout, skoro vůbec, ale čurá bez problémů. Naše mudra mi řekla, že problém nevidí, do 3 let je času dost. Spíš když to zkoušíme, hned začne praskat a krvácet a to je špatné, mohlo by dojít k zjizvení. To se pak musí řešit chirurgicky. Co lékař to názor - ano, tak to bohužel je. Ale násilné přetažení je špatné, může způsobit později problémy. Já to nakonec probrala i s manželem a dala jsem na jeho názor - přece jen tomu muži rozumí víc než ženské, že ? :mrgreen: A jeho názor je - nepřetahovat a počkat až to začne povolovat. Dřív jak ve 3 letech se tím nezabývat. Navíc si malý s pindíkem vždycky při přebalování „hraje“ a tak tím nevědomky pomáhá :wink: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
10.2.10 11:18

Ještě jak psala Palina, že násilné přetažení bylo relativně v pohodě - můj bratr si to jako malý zažil. Ve 3 letech neměl problém, nicméně se mu o rok později předkožka přilepila. Tak šla s ním máma na chirurgii, tam to doktorka taky nečekaně přetáhla - no, máma na to vzpomíná jako na 14 dní hrůzy. Bráchovi to krvácelo, nateklo, 2 týdny při čurání řval bolestí, takže každé čurání bylo velké přemlouvání a následné ponoření pindíka do heřmánku :-( a když se to konečně zahojilo, nenechal si na něj dlouho sáhnout (hlavně od doktorky). Pamatuje si to dodnes.
Já jsem domluvená s manželem, že pokud nás za pár let přece jen mudra pošle na urologii s malým, tak půjde manžel, aby si to ohlídal - popravdě s ženskou se tam nikdo moc bavit nebude, ale s mužským ano. Na druhou stranu, gynekologii si s dcerou zase budu řešit já, je to ženská záležitost :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
10.2.10 11:23

Palino, to je strašný zážitek, cos popsala. Tak mě napadá, proč měl asi ten devítiletý chlapec zjizvení. Nejspíš od násilného přetahování :think: Jak to tak čtu, tak na chirurgii půjdem pouze v případě problémů. To, že nejde předkožka ve 3letech přetáhnout bych jako problém neviděla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21926
10.2.10 11:52

Nám na urologii primář říkal, Vůbec na to nešahejte, do sedmi let je čas, až pak se to řeší.....Tak jsem jej poslechla a je fakt, že s věkem se to spravilo a teď si to kluci přetáhnou nenásilně. Dětský lékař taky o přetahování nikdy nemluvil, jen jsem slyšela krvavá story od matek, co chodí ke starší lékařce, která násilím batolatům přetahovala kůžičku, spíš tím klukům uškodila, než naopak.M

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí