Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všechny (a všichni),
pořád se mně do hlavy tlačí jeden takový problém (nebo spíš budoucí problém), že u mě může nastat následující věc. Pokud budu mít v blízké budoucnosti děti (jako že bych moc chtěl a pravděpodobně to tak bude), bude tu problém s jejich hlídáním při profesním vytížení obou rodičů. S jednou částí rodiny se radši nestýkám a ta druhá je daleko a žije svým vlastním okruhem starostí. Takže vyvstává otázka, co s dětmi mezi koncem školky a příchodem rodičů domů. Co na to zkušenější?
A do kolika pracujete (budete s maminkou dětí pracovat)? Co já vím, tak školky bývají do pěti a já osobně si nedovedu představit, že bych tam dítě nechala dýl? Maminka bude hned pracovat na celý úvazek?
U nás jsou školky do půl páté, manžel dělá na směny, já pracovala jen na půl úvazku, protože rodina taky pomoct nemůže (naši bydlí sice jen kousek, ale chodí do práce).Takže jsme to vykryli v pohodě.Navíc jsem si krátce po porodu Vény našla super kamarádku se stejně starou holčičkou a pomáhaly jsme si navzájem (pomáháme dodnes, i když každé přibylo po jednom dítěti).
Ja myslim ze to resis uplne zbytecne predcasne. Kdo vi co bude za tech par let, min. tri, ctyri pokud to mimino jeste ani neni na svete ![]()
Vzdycky se to nejak vyresi, musi, vzdyt kdo ma dnes rodice v duchodu a jeste blizko u sebe? Ja nikoho takovyho tady v Brne neznam. To leda ti co zustali ve svem rodnem meste/vesnici a tech je minimum.
Napr. jsou i ochotne a spolehlive duchodkyne ktere za maly peniz rady dite vyzvednou… Nebo jak uz zaznelo vypomuze kamaradka. Moji kamaradi to zase resi tak, ze jeden chodi do prace driv a driv se vraci, ten dite vyzvedava a ten co chodi pozdeji ho do skolky vodi. Ja mam kvuli tomu zkraceny uvazek na 0.8
Taky bych rekla, ze stejny problem resi nejmene polovina rodicu v Praze, mozna vic…
My tedy babicky v duchodu mame obe, ale jedna to ma pres celou Prahu pres hodinu a druha 100 km.
Pracovala jsem na vice nez cely uvazek(se sluzbami, takze i pres noc). Vypomahaly kamaradky,stridaly jsme se a manzel narozdil ode mne nastesti pracuje blizko skolky a jesli (pracovala jsem od dcerinych 2 let skoro do druheho porodu), takze muze obcas prevest dceru na krouzek, nebo v pripade nutnosti vyzvednout a nechat si v praci…ostatni vyuzivaji hlidaci agentury, pani nebo slecny na hlidani (i nekolik na stridacku), obcas hlidaji i nektere ucitelky ze skolky jako privydelek…
my mame vyhodu, ze alespon v pripade nemoci mohla vypomoci jedna babicka…
vetsina maminek pracuje na zkraceny uvazek, mam to tak taky v planu, pri dvou detech uz by to ani jinak neslo…
a taky jsme se stridali, manzel rano vodil do skolky a do prace chodil pozdeji, ja pracovala od sedmi a odpoledne vyzvedavala (pokud jsem teda nemela sluzbu pres noc)
Tak takový problém se řeší nejen v Praze, ale i u nás…
. Já zatím sice situaci nehrotím, ale za 2 roky mi bude taky ouvej. Školka do 15:00, já v práci min. do 18:00, manžel v práci do 16:00 (+30 minut cesta autem domů). Na pomoc rodiny - no comment. Takže netuším, jak to budeme řešit, ale snad mi vypomůže nějaké ochotná paní ze sousedství…Ještě, že si rozumím se staršími sousedkami…
.
No já mám rodiny blízko, ale tedy aktivní nejsou ani jedna. Myslím Jura že se ti hlavně přeskupí hodnoty a už nebudeš chtít tak pracovat a vemeš něco na půl úvazek, nebo partner. A pokud né a oba chcete hodně pracovat, tak pak jen chůva.
My budeme řešit za rok a půl stejný problém. Obě hlídací babiky daleko, kamarádky taky. Teď mi začne docházet k malé slečna na hlídání (já zatím budu doma, ale v jiné místnosti) a pak se uvidí. Snad vyjde vstříc zaměstnavatel…
ahoj,tak to právě řešíme ![]()
Družinu máme do 16h
školku do půl5,manžel končí mezi 16 a 17 h,nemůže odejít,jak se mu zlíbí,a holky vyzvednout,jedni prarodiče jsou 15km daleko-ale mají na starost děti švagrové(žijí v jednom domě) a druzí bydlí 5km od nás a pracují do večera-takže taky nic.
Mně končí koncem března RD a sháním práci takovou,abych mohla vyzvedávat holky,do bývalého zaměstnání se nevrátím-prac.doba od 12-18h…ta nelze změnit,takže sháním a sháním,netuším,jak to dopadne a mám celkem obavy ![]()
ale věřím,že to zvládneme,jsem optimista!!!!! ![]()
nějaké řešení se snad najde ![]()
Helik: no já hlavně hodně pracovat musím. Mám do kapsy hluboko a pokud rodinu opravdu chci, tak pro ni musím v prvé řadě sehnat peníze. Jinak bych taky mohl umřít jako bezdětný - a to se mně nechce.
Juro, já bych to řešila až ta situace nastane. V té době můžeš mít dobře placenou práci, která ti bude končit ve tři. Nebo budete mít sousedy, kteří budou schopní pro děti dojít a nechat si je dvě hoďky u sebe (občas jsme takto pomáhali sousedům a nebyl by problém tak fungovat denně). Loni jsem kluky vozila 2 týdny do školy a v pohodě.
Aspera: kéééž bys měla pravdu… to by se mně velice líbilo. Bohužel moje zkušenosti se zaměstnáním a s chováním lidí jsou spíš opačné.
JURO,mám podobný názor a jsem ve stejné situaci.Je potřeba si před těhotenstvím vytvořit fin. rezervy,pak zhodnotit jestli se vyplatí chůva,nebo radši aby manželka chodila na půl úvazku,nebo zůstala doma.Douufám,že to nezní zmateně,ale dost mě toto téma vytáčí.V prácimi nevyšli vstříc ani o chlup,musím dát výpověd,takže bez odstupnýho,na soukr.školku nemám.Ted jsem zvědavá jak budu zhánět ten poloviční úvazek.jediný dobrý je ,že žiju v Praze,tady šance je ,jinde bych si nejspíš neškrtla.Ale i tak je jasné ,že co se týče peněz tak pracovní pozice si pohorším.Je to něco za něco ![]()
Pavli, jediné co můžu poradit, tak zkoušej prohlížet inzeráty na www.prace.cz. Tam bys měla uspět. Ale i tak je to několikatýdenní maratón… ![]()
Já se spíš bojim prázdnin. Ve školce u nás mají tuším do 16 h. Malá tam nastupuje na podzim. Domluvila jsem se s manželem, že o prázdniny bychom se vystřídali s vybráním dovolené, zbylé dny by musela do školky (je otevřeno i o prázdninách). Horší to bude mezi Vánocema a Novým rokem, to je školka zavřená a nejspíš už budemem mít vybranou dovolenou díky jarním a letním prázdninám ![]()