Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
pravda ,že nejlepší je s dítětěm jít ven..Mě doma taky pořád rozptyluje,co bych mohla a měla udělat.
ahoj,já musím přiznat,že ted co holky jsou větší,tak už si moc nehraju,ony to ani nevyžadují,si hrajou furt spolu a říkají-mami,nechod nám tu
a já mileráda poslechnu. ![]()
Nejvíc jsem si ale hrála s Viki,když byla malá a neměla ještě sestru,s Valinkou už min,momentálně Valince nejvíc čtu-ale jen když je Viki ve škole,pak přijde a Valča se na ni přilepí ![]()
Viki ted chce hrát společenské hry-člobrdo,karty a to s ní hraje tatka,já nejradši to čtení,nebo si s holkama vlezeme do postele a povídáme o všemmožném-to tatka zas nerad ![]()
Jsem ráda,že jsou 2 a zabaví se na celé odpoledne,kdybychom měli jednu,určitě bych si hrála víc-bo by doma nikoho jiného neměla ![]()
Martas,a jak to budeš dělat,až budeš mít děti 2 nebo i víc?
![]()
Chci tím hlavně říct,netrap se tím..Dítě se musí naučit,že ne vždy je středem pozornosti a že je třeba udělat taky něco jiného,než si s ním neustále hrát.A taky se musí umět zabavit aspoň na chvíli samo ![]()
Adámek už mi ve dvou letech pomáhal např.„škrábat brambory“ příborovým nožem nebo třídit prádlo do pračky.Snažila jsem se ho zapojit do normálních denní činností,abychom byli co nejvíc spolu a přitom jsme si povídali.
Ve volném čase jsem mu četla,skládali jsme různé dětské skládačky,co ho právě bavilo.
Když jsem měla jenom Adámka,taky jsem to neustále řešila,když se narodila Emička,vyřešilo se to tak nějak samo.
Teď už chodí Adámek do školky.No,zatím tam spíš není než je.Přes zimu byl často nemocný.
Já se snažím pravidelně věnovat oběma dětem..Ale rozhodně nemáme úplně pevně stanovenou denní dobu,kdy si jen hrajeme.Jsme pružní podle situace..Ale hraju si s nimi a čtu jim denně.Snažím se i každému zvlášť.Nepočítám,jak dlouho a jestli je to správně.Ale vzhledem k tomu,že jsou děti spokojené,tak asi ano.
Ahoj…
bud v klidu, ja si taky moc nestiham hrat… takze jsem zvolila takovy jako kompromis - hraju si s nima, kdyz si o to reknou. Proste kdyz si treba ted aktualne, Anezka chce hrat se mnou(skladat puzzle, podavat nejaky veci na panenky, pomoct s prebalenim atd.) tak necham nadobi nadobim a jdu si s ni hrat. Asi mam stesti ze si oba starsi celkem radi hraji sami nebo spolu a pokud me potrebuji tak si reknou a vi, ze si s nima hrat pujdu(kdyz teda zrovna nekojim, ale to taky jednou skonci ze
). A samozrejme, kdyz pecu, varim, smazim muzou dle libosti asistovat ![]()
A behem teplych mesicu je jasne nejlepsi vylezt ven a byt co nejdyl venku… tam se zabavi sami a ja funguju spis jako dohlizitel, aby se mi nekde neztratili a nejak vazne neranili ![]()
A bordel tu mame porad nehoraznej…
Ale kdyz si mam vybrat jestli rict - Ne, ted jdu uklizet nebo Ano, jdem poskladat puzzle jdu radsi na ty puzzle
on ten bordel neutece a az budou puzzle poskladany tak muzu uklizet
a treba pradlo hromadim a skladam az se me manzel rano zepta kde ma cisty trenky, ze v polici uz dosly
![]()
jj, když jsou sourozenci, je to snažší, že si spolu vystačí, pohrajou, zabaví…tedy až se trošku věkově vyrovnají.Ale myslím že by se malá zabavila i miminkem, samozřejmě za dozoru, ale to si ještě musíme počkat…
já taky většinou, když chce něco se mnou hrát tak jdu,
ale ona chce většinou po mě abych něco vymyslela, a to já mnohdy nevím co
Tak já si s malým hraju ,když se nudí nebo když chce. Samozřejmě venku je nám nejlíp:)),taky hodně čteme,klidně tři-čtyři pohádky,básničky,říkanky během dne..Malýho to moc baví… Teď momentálně si řídí s volantem,takže tam bych mu asi moc platná nebyla
,takže můžu zajít na chvíli kouknout na net:-) ..Ale za chviličku vyrážíme ven:-)
TAk půl hodinky je docela málo ( tedy na můj vkus), ale nemusíš nutně být u ní a dělat divadýlko, ale určitě by neškodilo jí úkolovat a vymýšlet něco kreativního..Ted postav tuto velkou věž a okolo ní udělej zoo ze zvířátek, nebo namaluj to a to, zazpívej mi písničky a já budu vařit, vymodeluj mi koláček a já se příjdu podívat..
Jinak uklízet se dá i jindy, když máš jen jedno dítě, tak až půjde spinkat, uvařit se také dá večer nebo tedy když jí zaúkoluješ na něco zábavného..
nemám ráda, když matka šúruje a dítě se nudí.. Na druhou stranu, pokud je ona spokojená a dokáže si hrát sama, tak to není nic proti ničemu a můžeš si gratulovat..Ale samozřejmě není od věci jí trochu rozšířit obzory - učit nová zvířátka, říkadla atd.. ale to asi děláte.. ![]()
Hraní nemusí znamenat jen hračky. Pro tyhle děti je jěště hraní všechno. Se svojí dcerkou třídím prádlo do pračky, věším (ona podává), sundavám, skládám (každá si dělame hromádku), vařím (krájím, ona přendavá do hrnce, pak si vyndá všechny hrnce a vařečky a kramaří), převlékám postele, vyklízím myčku, zametám, vytírám. Hrajeme si spolu a já ještě udělám nějakou práci - i když trvá třikrát dýl.
Klasicky si hrajeme teda taky ![]()
Gama píše:
Hraní nemusí znamenat jen hračky. Pro tyhle děti je jěště hraní všechno. Se svojí dcerkou třídím prádlo do pračky, věším (ona podává), sundavám, skládám (každá si dělame hromádku), vařím (krájím, ona přendavá do hrnce, pak si vyndá všechny hrnce a vařečky a kramaří), převlékám postele, vyklízím myčku, zametám, vytírám. Hrajeme si spolu a já ještě udělám nějakou práci - i když trvá třikrát dýl.
Klasicky si hrajeme teda taky
To je přesný ![]()
Taky to tak máme. Trvá to déle, ale Tobík se zabaví. Samozřejmně, že si hrajeme i normálně - vláčky, autíčka, kutálíme míčky , pouštím mu pohádky na DVD. Ale stejně má nejradši, když může pomáhat. Aktuální hit je pečení muffinů a krájení (čehokoliv). Jinak luxuje, vytírá podlahu, zametá …
Ahoj osobně by mě spíše zajímalo, jak si hrajete se 14. měsíčním dítětem???..poněvač já už jsem tak trochu v koncích..„má nějaké spíš už delší období "destrukční“..jen vše „BÁC“..jen všude po skřínkách kramoří „to jako docela chápu však jí nechám "ale pak o ty věci stejnak nejeví zájem. ..když se snažím o něco jako hru jako kostky - plišáci, tak stejnak po cca 2-3 min odchází jinam.V kuchyni snad zatím pomáhá vyndavat a podávat umyté nádobí z myčky "s toho je uplně unešená“.A snad venku je to super, ale to asi u každého dítěte už, aby bylo o něco tepleji.
Eliško, já bych to nazval spíš „analytické období“. Mezi prvním a třetím rokem se dítě snaží přijít na to, z čeho věci jsou a jak to že fungují, když se poskládají dohromady… Tohle řešil kdysi dávno u svých dětí v Dánsku Olle Kirk Christiansen… A díky „analytickému období“ jeho dětí máme dneska stavebnici LEGO.
Jura007 píše:
Eliško, já bych to nazval spíš „analytické období“. Mezi prvním a třetím rokem se dítě snaží přijít na to, z čeho věci jsou a jak to že fungují, když se poskládají dohromady… Tohle řešil kdysi dávno u svých dětí v Dánsku Olle Kirk Christiansen… A díky „analytickému období“ jeho dětí máme dneska stavebnici LEGO.
…
..ahojíík díky za „analízu“…tak koupit to „LEGO“?
![]()
No pro začátek spíš DUPLO… Anebo MEGABLOKS… Pak uvidíš sama…
Tak nám se tu válí hračky a moc si s nima nehrajeme…já mám pořád plno práce..takže jí spíš úkoluju, aby mi pomáhala..ale taky čteme a občas ty hračky pořádně probereme (oprášíme)…největší sranda jsou šuplíky přendávat z jednoho do druhýho nádobí…a když stírám dostane mopík sice voda všude a ona zlitá…ale zábava nezkutečná..většinou stírám před koupáním, takže pak naházím do vany…Nejlepší fakt je jít ven…a ty chvilky s ní si fakt užívám, protože mě nedráždí žádný neuklizený nádobí, nepověšený prádlo atp..
ahoj,
zajímalo by mě, jak často si s dětmi doma hrajete…já mám pocit že si s mou 2,5 letou dcerkou moc nehraju, nevím, nějak to nestíhám, dopo uvařit, umýt nádobí, do toho furt uklízím, protože mi tu přijde že je furt bordel(nemyslím vytahané hračky,jako spíš prach, drobky, a tak).
Mezitím si s ní tak půl hodiny hraju,ale to se mi zdá málo, a taky jdeme na hodinu ven.
Odpo už nějak líp uteče, tedy pokud po obědě spí, což taky není vždycky, bud něco pečeme, nebo malujeme, jdeme ven, a pak už se těšíme na tátu.
Co vy?