Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj, myslím si, že Vaše situace je velice dobrá a šanci na získání hypotéky máte slušnou. Navíc máte něco, o čem se může ostatním kupujícím většinou jen zdát - možnost nejprve nějaký čas bydlet v domku, který hodláte koupit a dokonale ho tak poznat.
Doporučuji následující: nastěhovat se do domku, počkat několik měsíců, než manželovi uplyne zkušební doba a v tomto mezičase se pokusit našetřit alespoň deset procent cílové částky, tj. 70 000 Kč. Mezitím si oběhnout banky a hlavně to stavební spoření a zjistit si všechny podmínky.
Myslím si, že šanci máte slušnou a třeba se i za tu dobu rozhodnete, že domek za 700 tis. Kč není pro Vás ![]()
Ahoj ja mam sama jen na sebe 100procentni hypoteku vypocitanou z platu cca 17000,– a na 1.340.000.a rucitele jsem mit nemusela…rucis tou kupovanou nemovitosti.:)
Zdravím, nyní řešíme s manželem hypotéku a žádná sláva, manžel má 13tis.(na neurčito)já10tis. na dobu určitou, měli jsme téměř vše vyřízeno, ale ručitel nám to odřekl, takže nevíme co bude dál, byt máme vybraný, jde o částku 600tisíc, nemůžu kvůli tomu ani spát, protože nevím jak to dopadne, takže si myslím, že pokud má člověk vyšší plat jde to lépe, než s takovým platem co máme my ![]()
@Simdan a co jina banka?? Nenabidla by lepsi reseni? My teda nemame rucitele vubec, po pravde ani neznam nikoho, kdo by mel k hypotece, kdyz se zajistuje nemovitosti…nevim: mozna to bude ale opravdu prijmem, nebo hodnotou te nemovitosti
nappsda me jedine sehnat k dozajisteni dalsi nemovist (garaz, pozemek, zahrada…) - nemate moznost treba v rodine?? Po urcite dobe (splaceni nejake castky) se to z ruceni vyjme ![]()
@Simdan Ručitel má těžkou úlohu, nemůžete mu mít za zlé, že odmítl. Zkoušeli úvěr pře stavební spořitelnu? Vím, že liška půjčuje 500 t bez zástavy. Ale nevím, jak by to vyšlo s vašimi příjmy. Nejlépe by vám poradil finanční poradce.
Myslim si, ze tady neni problem v zastave, rucit budou kupovanou nemovitosti, ale nizkym prijmem, proto potrebovali dalsi osobu, ktera by sla do toho s nimi. Uprimne mate na to, tu hypoteku vubec platit? Jeden plat je na dobu urcitou, do kdy? Kdyz nebude jina prace, zvladnete to s jednim platem?
@Simdan píše:
Zdravím, nyní řešíme s manželem hypotéku a žádná sláva, manžel má 13tis.(na neurčito)já10tis. na dobu určitou, měli jsme téměř vše vyřízeno, ale ručitel nám to odřekl, takže nevíme co bude dál, byt máme vybraný, jde o částku 600tisíc, nemůžu kvůli tomu ani spát, protože nevím jak to dopadne, takže si myslím, že pokud má člověk vyšší plat jde to lépe, než s takovým platem co máme my
@Simdan před měsícem jsme žádali také o hypotéku, v Reiffeinsen bance řekli příjem 25tisíc, přítel živnostník, takže to nešlo, u nás to dopadlo dobře, nakonec přítelovi dali v GE uvěr na menší částku, byla nějaká akce, výhodnější uroky, sice vyšší než u hypotéky, ty jsou vždycky výhodnější, ale šlo to rychle a zbytek peněz jsme sehnali jinde, tak at vám to dobře dopadne
před několika lety jsem si brala uvěr přes stavební spoření a také nebyl problém
To je hnus v čr s těmi platy, všud hlasaji, jak se mají všichni dobře, tak proč většina má podprůměrný plat? To je tak jak se dělá průměr a ne median…
@Petrala Tak když nebudou platit desítku, tak by to utahli.. snad…
@MarieOVMUC jenže banky mají tabulky, říkala mi kamarádka, že u hypotéky chtějí vědet kolik mají děti atd…to taky ovlivnuje
@MarieOVMUC píše:
@Petrala Tak když nebudou platit desítku, tak by to utahli.. snad…
Tak splátku můžou mít třeba 3tisíce, to se podle mě zvládnou dá i s těmito příjmy(to určitě platí i v nájmu).Co se týče ručitele, nešla bych do toho nikdy, ručila bych maximálně svým rodičům nebo dětem. Určitě bych zkusila obejít i jiné banky, každá má trochu jiné pdmínky.
Rucitelem si tez myslim, ze to nebude. Manzel ma hypo sam na sebe, ja v dobe zadosti na MD. Ruci se vzdy nemovitosti. Jinak my na 530 tis. platime 2800. Ale je pravda, ze manzel ma vyssi prijem..
My loni kupovali byt, který stál 730 tis. Neměli jsme našetřeno skoro nic. Jelikož ale byt prodával známý, co vlastní realitku, tak jsme to udělali tak, že jsme do kupní smlouvy napsali cenu 850 tis. a domluvili se s odhadcem, aby nám byt takhle ocenil (naštěstí už tam byla započatá rekonstrukce, která zvyšovala hodnotu bytu, takže se to dalo). No a banka nám těch 700 půjčila a 30 jsme doplatili ze svýho. Akorát jsme známýmu museli pak dát ještě něco přes 20 tisíc bokem na daně, protože on musel zaplatit daň z příjmu z těch 850 tis.
Příjem jsme měli asi 34 tis.
Radši anonymně