A zase hypotéka - jde to bez ručitele?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
66816
16.7.14 09:56
@nimi píše:
@Blecha
Můžu se zeptat :?: Hypotéku máte splacenou, ale kdyby jste měla vrátit čas, rozhodla by jste se jít znovu do hypotéky a nebo by jste zůstala po podnájmech :?:

Jenže my máme tu hypotéku SPLACENOU. Nešli jsme do 100 procentní hypotéky na celý život. Období, kdy „náš“ dům v podstatě vlastnila banka (za 4 roky jsme na běžných splátkách zaplatili asi 10 procent jistiny- tzn. dům byl z deseti procent náš, zbytek byl v zástavě banky) pro nás nebylo příjemné.

Edit: Protože jsme úvěr splatili v krátké době, moc jsme nepřeplatili. Jednou jsem si spočítala, kolik platíme na úrocích ročně- bylo to přes 50 000.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
252
16.7.14 10:06

@blecha72
My solidními nájemníky jsme :) Ale už se mi stalo že jsme nemohli zatlouct hřebík do stěny, nebo že jsme nemohly vymalovat na světle broskvový odstín…Nebo že jsme se museli stěhovat, protože majitel bytu se rozešel s přítelkyní a tudíž byt potřeboval a nebo že jsme podepsali nájemní smlouvu a druhý den jsme se museli vystěhovat z toho důvodu, že údajně bratr majitele začal byt potřebovat…Z domku jsme se stěhovali z toho důvodu, protože byli špatné vchodové dveře a v zimě byla namrzlá celá chodba, byli tam kusy ledu a majitele to nezajímalo, ani nás nechtěl nechat dveře vyměnit…Ve vlastním bydlení se tohle asi nestává :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
252
16.7.14 10:12

@blecha72
A kdyby jste se měla znovu rozhodnout, rozhodla by jste se stejně :?:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66816
16.7.14 10:18
@nimi píše:
@blecha72
A kdyby jste se měla znovu rozhodnout, rozhodla by jste se stejně :?:

Fakt nevím. Za ty roky se změnila situace, co se týče zaměstnání. Kolikrát si říkám, že by bylo lepší se odstěhovat někam, kde by to bylo lepší. Ale máme dům, ten si s sebou nevezmu. Na nájem jsem s láskou vzpomínala třeba i tehdy, když jsem měla ruce rozežrané kyselinou, když jsem uklízela po zednících, nebo když přestalo fungovat uprostřed zimy podlahové topení. Na nájem zřejmě budu myslet, pokud zůstanu sama…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66816
16.7.14 10:20

A znovu opakuji. Do hypotéky na celý život bych nešla. Důvody jsou několikrát uvedeny výše. Pokud máte možnost krátkodobé hypotéky, kdy vám nemovitost bude v dohledné době (5-10 let) říkat pane, proč ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
16.7.14 10:25
@nimi píše:
@kattkka
Tak to jste s placením nájmu asi z levného kraje :) Minulý rok jsme za byt 2kk platili 9500 a mělo to 40m a nebyla to legrace nacpat tam 4 člennou rodinu. Předtím jsme za domek se 3 místnostmi a v hrozném stavu platili 11000.A 4 roky dozadu jsme za byt v zapadlé vesnici, kde jezdil např. autobus 1 za den a nic tam nebylo platili 9500.Až teď jsme sehnali podnájem, který je celkem přijatelný. Moji známí vzali před 4 roky hypo, na rodinný domek. Hypošku platí 8000 měsíčně, vodu mají svojí, tak že připlatí pouze za elektriku a korunky které by jinak museli odkládat, tak z těch opravují domek už teď. Nemusí platit nájem cizím lidem a vědí že platí svoje.Tady byt 65m s poplatky aby ti vyhovovali seženeš tak za 13000.Oni ti sice pronajímatelé napíšou do inzerátu byt se 60m např za 11 000 se vším, ale to v tom mají 5 ooo holý nájem, k tomu 3ooo fond oprav,2ooo zálohy na topení a 1ooo máš mít na vodu, elektriku, osvětlení atd.Tak že 1ooo je málo, tudíž musíš nechat navýšit zálohy, samozdřejmně pouze tehdy, pokud nechceš doplácet. Tak že el. musí být tak 14oo, voda musí být alespoň 1ooo, no a 8oo máš za popelnice, výtah, osvětlení atd.Tak a jsi na 132oo a to dle mého máš už někde zaplacenou hypošku i s poplatky a nebo alespoň s částí poplatků :) To jsou počty po ránu :lol: :lol: :lol:

Psala jsem zw bydlime kosusek za Brnem. kamaradka bydli v Brne…Chce to hledat proste…A 13200nemam mam zaplacenou leda hypotéku a elektriku a kde mam další poplatky z abyt apod…Nam odchazi 20tisic!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
252
16.7.14 10:29

@blecha72
Na 5-10 let je to určitě výhodnější, to máte pravdu.Ono je fakt že se všude něco najde. Přeju hodně štěstí do budoucna a děkuji za vaši zkušenost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
252
16.7.14 10:37

@kattkka Člověk se asi musí zamyslet nad tím do čeho se vlastně pouští a ne potom hledat důvody proč je to nevýhodné…I nad hypo se člověk prostě musí zamyslet, šla jsi do toho, tak ti nezbývá než bojovat a nějak to zvládnout, přeju hodně štěstí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
16.7.14 11:12
@nimi píše:
@kattkka Člověk se asi musí zamyslet nad tím do čeho se vlastně pouští a ne potom hledat důvody proč je to nevýhodné…I nad hypo se člověk prostě musí zamyslet, šla jsi do toho, tak ti nezbývá než bojovat a nějak to zvládnout, přeju hodně štěstí…

Ja si nestěžuju. Ale jenom pisu svůj poznatek.ze nic není jednoduche jak se proste zda. Toz tak ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
252
16.7.14 11:29
@kattkka píše:
Ja si nestěžuju. Ale jenom pisu svůj poznatek.ze nic není jednoduché jak se proste zda. Toz tak ;)

Souhlasím, nic není jednoduché a neříkám že si stěžuješ :) Hypoška je určo složitá záležitost, ale to nájem taky, za tou hypo alespoň vidíš nějaký cíl, ale za podnájmem nic moc.Jak píše @blecha72 hypo je asi na nic, ale ta kratší, proč ne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
16.7.14 15:03
@blecha72 píše:
@Meha Ti, kdo bydlí v nájmu a cpou peníze majiteli nemovitosti, si neuvědomují, že v případě hypotéky cpou ty samé peníze bance. Při úvěru cca 3 m za 30 let zaplatím 5 m, tzn. 2 miliony bance. A mám na krku 30 let starý barák. Pokud tolik stojím o to něco dětem odkázat, mohu jim ty 2 miliony našetřit třeba na stavebním spoření.

Odhaduji, ze 50% tech, kteri dnes bydli v RD, zdedili 30 (i vice) let stary barak, diky kteremu ted maji bydleni ;) vyberou stavebko, opravi, co je potreba nebo se na to taky vybodnou ;) takze asi tak… vzdycky rozumnejsi nez cpat penize nekomu za neco, co ani za 100 let moje nebude 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66816
16.7.14 15:06
@neila píše:
Odhaduji, ze 50% tech, kteri dnes bydli v RD, zdedili 30 (i vice) let stary barak, diky kteremu ted maji bydleni ;) vyberou stavebko, opravi, co je potreba nebo se na to taky vybodnou ;) takze asi tak… vzdycky rozumnejsi nez cpat penize nekomu za neco, co ani za 100 let moje nebude 8)

To ale není o hypotéce na celý život, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
16.7.14 15:08
@blecha72 píše:
To ale není o hypotéce na celý život, že?

Jak to myslis?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
16.7.14 15:13
@neila píše:
Jak to myslis?

Tak, jak to píše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66816
16.7.14 15:16
@neila píše:
Jak to myslis?

Když někdo váhá, jestli celý život platit nájem, nebo celý život platit hypotéku, zděděný domek se v tu chvíli stává Deus ex machina :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel