A zase jednou kakání...

67
18.2.11 23:16

A zase jednou kakani..

Chtela bych poprosit o radu..Je to zhruba 3 tydny co ma 4-leta dcera zacala zadrzovat stolici.Vubec nevim proc. Do te doby chodila uplne krasne sama, vzdycky jen zavolala:mami kakala.. a ja prisla a utrela. Uz jsem z toho na nervy. Dostala na zadek, nepomohlo.Rekla jsem ji, ze jestli nebude chodit na zachod, tak pujdeme k doktorovi a ten ji bude pichat do briska injekce(byla na ockovani a bala se), to zabralo asi na jeden den a pak opet vse v normalu.Jsem opravdu zoufala.Nechapu duvod co ji k tomu vede :nevim: Budu rada za jakoukoli radu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22047
18.2.11 23:25

Nestala se před těmi třemi týdny nějaká třeba i jen hloupost…?

Něco viděla v televizi, někdo jí něco povídal, slyšela něco ve školce…? Nedošlo k nějaké změně doma? Neztratila oblíbeného plyšáka, panenku…?

Každopádně bych ale asi fyzicky netrestala :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
18.2.11 23:31

Normalne ji fyzicky netrestam, ale tohle je na me moc.Samozrejme nejsem hrda na to, ze dostala na zadek, ale clovek ji to vysvetluje, dokonce s ni kolikrat na tom zachode i sedim a cekam az z ni ,,neco vyleze", porad se ji ptam jesli nepotrebuje na zachod.. taky premyslim jestli se neco nestalo, ale nic me nenapada

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22047
18.2.11 23:38

Tak tři týdny ještě nejsou taková doba, možná se to časem upraví… jestli něco slyšela, tak se jí to v hlavičce rozleží a srovná.

Nebo jestli by nepomohla jiná autorita než Tvoje? U mojí dcerky to pomáhá vždycky - co řekne maminka, to neplatí (nebo až v poslední fázi :mrgreen: ), ale co řekne babička, teta nebo paní učitelka, to je zákon.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1047
19.2.11 00:09

my presne tohle mame taky ale uz delsi dobu.. 3dny mi mala poskakuje a zatlacuje to a nakonec kdyz se trosku podela do kalhotek,tak uz se vykaka i do zachodu. resila jsem to s mudrou a ta mi rekla,ze nejspis ji to nekdy asi bolelo a ted si to pamatuje.. chapu tvoje nervy,taky toho mam po krk a desim se kazdeho dne kdy prijde a drzi se za zadek..

nepomaha ani klid,ani nadavat ji za to,proste nic..mam strach,aby z toho nemela nejake nasledky..mudra mi rekla,ze mam zkusit prijit na pricinu,ale u trileteho ditete,ktere u kazdeho kakani strasne rve,se to tezko dovim..

prave tim ,ze to zadrzuje nekdy i 5!!dni,nema normalni stolici,ale tvrde bobky a to se nedivim,ze ji to pak mozna boli,ale ona to delava i kdyz ji tvrdou nema,protoze jsem ji dava Forlax nebo tak nejak a z toho to tvrde nemela a delala mi to same..

takze taky budu rada za jakoukoliv radu,protoze uz si nevim rady:-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1823
19.2.11 01:06

Nevím, jestli bych do toho šla, ale třeba to někomu pomůže.

Citace z knihy Nejšťastnější batole v okolí od Harvey Karp:

Když byly Kylemu téměř tři roky, Sandře se narodila dvojčata, chlapci. Nedlouho poté měl Kyle velmi tvrdou stolici. Začal se bát chodit na toaletu. Rodiče se ho snažili uklidnit, říkali mu, že už přece chodil bez problémů. Bylo to logické, ale kylemu logika nepomohla.

Zadržoval stolici celý týden. Jít na nčník znamenalo stále větší bolest. I přsto, že dostal lék proti zácpě, stále odmítal jít na nočník. Doporučil jsem Sandře a Matinovi, aby mu dali plenky, a tím snížili všechen ten tlak na něj vytvářený, a aby ho také začali znovu chválit za to, že na nočníku bude jen sedět (třeba i v plenkách). Také jsem jim oporučil, aby nechali synka hrát si takové hry, v nichž je povoleno ušpinit se, jako je například malovat prstem nebo pracovat s plastelínou, aby se uvolnil a přestal se ostýchat „ušpinit“ svůj nočník. Takto uběhly dva měsíce.

Jednou Kyle prohlásil: „Už nechci plenky.“ Třikrát se mu podařilo udělat potřebu na toaletě a byl na sebe velmi pyšný. Poté zase nešel na záchod čtyři dny, ale s pokračující umírněnou podporou rodičů se to stále zlepšovalo. Ještě ho pár týdnů vysazovali na toaletu a vařili mu stravu bohatou na vlákninu, ale nakonec odmítl plenky definitivně.

Jestliže dítě zadržuje potřebu, může to mít několik příčin:

• Bolestivé vyměšování, kvůli nemuž se bojí jít znovu na nočník. Stává se to obyčejně v případě zácpy, průjmu nebo opruzenin.
  • Vztek, rivalita mezi sourozenci nebo jiná silná emoce, kterou se pokouší zadržet.
  • Strach, že se pokaká a zklame vás.
  • Nedostatek soukromí (častý problém ve školce).
  • Strach, ž bude spláchnuto. (Pamatujte si, že batole má malou prostorovou představivost. Proto se například často snaží dostat do míst, která jsou pro jeho tělo malá. Takže jestli se něco dá spláchnout a plenky vyhodit, může si myslet: „A co když se to stane i mně?“)
  • Nestabilita na toaletě, protože se jeho nohy nedotýkají podlahy. Sedí-li dítě na toaletě, dejte mu pod nohy nízkou stoličku, aby si mohlo opřít nohy. (Skutečně není jednoduché udělat vlkou potřebu, pokud vaše nohy trčí ve vzduchu - vyzkoušejte si to sami!)

Existují i poměrně vzácné zdravotní příčiny, které mohou způsobit potíže s vyměšováním. V případě, že batole nemůže jít na stolici více než tři nebo čtyři dny nebo mu to nejde snadno, poraďte se s dětským lékařem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1712
19.2.11 08:29

Nám doktorka doporučila homeopatika a laktulozu. 1 ml na 1 kg. Dcera to má psychický, prostě se rozhodla, že kakat nebude. Zřejmě ze žárlivosti na malého brášku. Taky doktorka řekla, ať jí v žádném případě nenutíme, to se ale lehce řekne, když se tu svíjí už 3. den a říká, že jí bolí bříško, ale vykakat se nechce. :cry: Maminy z jiné diskuze, které tento problém řeší už delší dobu, mi doporučili Fruktolax. Jinak na malou docela zabírá to, že nemůže kvůli tomu čokoládu a tak teď už několik dnů tvrdí, že bude kakat normálně a dostane čokoládu. A je pravda, že teď 3 dny po sobě kadila. :dance: Taky se nám stalo, že to nestihla a pokakala se nám do kalhot a to zase řešila problém, že je ostuda. Pak nám začala kakat do vany, tak jsem se radovali, že se aspoň vykaká, ale ona to asi poznala a odmítala se koupat. :-(
Jinak to zadržovala 5dní a ten poslední to byla opravdu hrůza, lehla si do postele, přikryla se a nechtěla s nikým mluvit, byla na nás hodně nepříjemná, už jsem se opravdu bála, že jí praskne střebo nebo něco takového, ale nechali jsem jí být a jen jí kontrolovali a pak vyběhla, že chce kakat a bylo to. Myslím si, že nám opravdu pomohla ta luktuloza, že jí to stolici změkčilo a nebolelo, protože před tím kadila opravdu tvrďáky. Je pravda, že ten 5. den jsem jí dala vždy o trochu víc, protože její polehávání a skuhrání bylo už fakt stresující… :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1946
19.2.11 14:15

Ahoj, moje neteř tohle měla skoro do pěti let :roll:
Moje malá to má také :( psycholožka mi říkala, že je to u dětí naprosto normální a většinou to vymizí dle ní okolo 3roku.

1. je to obtěžuje a zdržuje od hraní

2. někdy v minulosti je to bolelo a tak to oddalují co jen to jde.

taky dávám pravidelně laktulosu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
253
22.2.11 13:33

Ahoj, naše malá to měla kolem 2.roku, když jsme ji začali učit na nočník. Byla moc opruzelá a asi ji to bolelo, tak začala zadržovat. Vím, že žádné výhružky natož plácnutí nebo ani vysvětlování nepomáhá! Radím pouze když se jí chce, dělej jakoby nic, i kdyby vyšilovala sebevíc a když se jí podaří udělat bobek na záchodě tak hoodně chválit, případně dát nějakou dobrotu. A taky pomohla určitě Lactulosa!
Držím palce. Naší malou to naštěstí opustilo asi po 4 měsících, i když doktor upozorňuje, že máme dávat pozor, že se to může kdykoliv vrátit např. stresem, atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
22.2.11 22:38

Dobrý den, tak tohle samé mám se svojí 2letou dcerou.Od 1,5 chodí na nočník,ale jenom „čůrat“.kakala vždycky jenom do plínky a to odpoledne když šla spát.Nějak jsem to neřešila, říkala jsem si že je ještě malá,hlavně že se vyčůrá! Od října si krásně začala říkat sama a dokonce se začala i budit v noci na čůrání.S „kakáním“ to ale bylo pořád stejné…tedy spíš to začalo být horší.Protože se nepočůrává tak jsem jí přestala dávat plínku na odpooledne.Jenomže malá začala kakání zadržovat a to i na 3 dny..tak se nám rozjela zácpa! Paní doktorka nám doporučila laktulósu, po ní jde tak za 2 dny,ale s hrozným utrpením! V noci nechce spát je i 3 hodiny vzhůru! Zkouším jí dávat i lactobacílky,ale zatím nic moc. Tak ted´jenom čekám, kdy se nechá přesvědčit a vykaká se do nočníku,ale asi jen tak to nebude :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
16.10.11 21:06

Holky tak jsem tady zase.Porad s tim bojujeme.Uz fakt nevim co s tim :zed: Dneska si byla kaknout snad po 14 dnech poradne.Jinak to proste porad pousti do gati.Nejde o to ze by se nevykakala, to jo, ale vsechno je v gatich a prinejhorsim jako dneska ve vane v odtokaci.Ale to bylo snad cely hovinko.Ja uz nevim.Se vztekam, dostane na zadek, slibuju vsechno mozny i nemozny.Plati na ni manza jenze ten je v praci a me proste neposlechne.Ikdyz uz ji na ten zachod dovlecu, tak sedi a zadrzuje stejnak. Prosim poradte nekdo CO MAM DELAT? :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1192
16.10.11 22:44

Nereaguje tím malá na nějakou změnu,nemá mladšího sourozence? Může to být projev žárlivosti,děti dělají různé naschvály aby získala na pozornosti..... nebo ve školce,stres? Nevím,nemám zkušenost jen mě to tak napadlo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8283
16.10.11 23:05

my to řešili nedávno, synovi jsou 3 roky a kadil pouze do gatí, nejdřív jsme ho v tom nechávali a nic a pak jsem mu řekla, že pokud bude kakat na nočník tak mu koupíme malou motorku a ejhle ono se zadařilo a ještě byl hrdý na to, že si to může vyhodit do záchodu a spláchnout sám… zkus jí za to slíbit hračku kterou si přeje, nemusí to pomoci ale za to nic nedáš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
16.10.11 23:07

No tak na sourozenci se zatim vehementne pracuje :mrgreen: a to by me uz fakt asi vezli kdyby bylo jeste maly, premyslela jsem nad tim uz pri zakladani diskuze pred zhruba pul rokem, ale nenapada me nejaky zlomovy okamzik, vymenili jsme sice skolku, ale to uz delala predtim, takze z toho to nebude..uz me nic nenapada, co vyzkouset.Kazdy den je to to same, minimalne patery po*rany gate, muj rev, jeji breceni..uz nevim.. :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
16.10.11 23:09

Zanetko to uz jsem taky zkousela, bohuzel nepomohlo to.. :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie