Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezký večer všem,
vím, že je to věčně probírané téma, ale přesto si dovolím pár otázek. Jen popíšu naši situaci. Synkovi je 10m. Do půli roka odmítal spát v postýlce, neřešila jsem to (jednak jsem ho odmítala nechat plakat a pak také proto, abych se trochu vyspala i já). Spal s námi v posteli a budil se jen na kojení - pohoda.
Od půl roka jsem ho spícího přenášela do postýlky a k mému údivu tam spal a budil se jen na kojení. Jásala jsem. Kojila jsem ho do 8m. No, a pak najednou, krátce před jeho 9 m se to všechno zvrtlo.
Začlo to zubama, pak zřejmě prodělával menší separační úzkost, neboť jsem se nemohla vzdálit ani na metr. Začal opět s námi spát v posteli. Pár dní dobrý, ale teď - poslední měsíc a půl - se to nedá.
Jsem s ním odsunutá na gauči, protože chci, aby se vyspal alespoň manžel. Malej zabere, za hodinu se probudí, chce změnit polohu, ale začne plakat, vezmu ho, uspím, půl hodiny spí a zase znova. Celou noc, pořád dokola. Už mu nestačí, že spí vedle mně, chce spát na mně a já už to nedávám. Kolikrát na něj v noci křičím, ať proboha spí(vím, je to hrozný, ale jak se mi chce spát, tak mě chytaj nervy) a pak mám z toho celý den špatnou náladu. Tak jsem si řekla, že zkusim Estwilla. Přečetla jsem knížku, „Každé dítě muže dobře spát“ a chtěla se podle toho řídit. Ale.. Problém je z části ve mně, protože nejsem na 100% přesvědčená, že nechat řičet dítě je dobré. Ale budiž. Chci, aby spal sám v postýlce a hlavně, aby sám usínal. Dřív usínal u prsa, teď houpu.
Ptám se tedy:
Já bych to ani tak nehrotila, ale za měsíc nastupuji na pol. úvazek na noční a manžel ho bude mít na starosti, jenže on je schopný usnout a nechat kluka spadnout z postele ![]()
Díky za zkušenosti.
U nás nebyl problém s usnutím, ale s tím, že za pár hodin se malá vzbudila a začala vřeštět, dokud jsme ji nevzali k sobě. Když mi přišlo, že to nejsou ani zuby, zni zlé sny, ani cokoli jiného, co by ji omlouvalo, tak jsem jednou řekla, že dost a k nám ji nevzala. Řevu bylo mnoho a vytrvalého, má postýlku v naší ložnici, takže jsem pořád vstávala, pokládala a do chrapotu pěla „Halí belí“. Nakonec se prostě tak unavila, že usnula. Za tu první noc se vzbudila ještě několikrát a celé se to opakovalo. Nejtěžší bylo nedovolit manželovi, aby se slitoval ![]()
Ale už druhá noc byla o hoooodně lepší a od té doby je víceméně klid - párkrát za noc se vzbudí s fňukáním, ale stačí dojít pohladit, podat dudu a zas spinká dál.
Toť má zkušenost ![]()
Uslo vám dítě, ikdyž ječelo v postýlce? Já si totiž nedovedu představit, že malej přestane ječet a usne. A on fakt ječí.
1. usnulo
Spaly jste v jiné místnosti, nebo můžu být s ním normálně v ložnici, kde má postýlku a jenom ho prostě ingnorovat?
2. spíme ve stejné místnosti, malá v postýlce, když chce v noci blbnout, ignoruji to. Rozeznám pláč od bolesti a od blbosti.
Je šance, že se naučí i takové dítě, jako je to mé, tzn. závislák na mě, že se naučí spát samo?
3. Myslím, že každé dítě je schopno se naučit spát samo. Problém je v nás, ne v dětech.
Držím pěsti. Jinak, postýlka je pro miminko nejbezpečnější místo. Neuznávám, když si někdo myslí, že je lepší rodič jen proto, že spí s dítětem v posteli. Je to mnohem pohodlnější, než naučit dítě spát v postýlce, a aby tam spalo rádo.
Příspěvek upraven 17.02.13 v 20:00
Dcera měla 20 měsíců, když jsem řekla dost.
První noc usnula po 20 minutách. Další dny hned. Po týdnu se dostavila krize - nespala hodinu. Nakonec usnula. Za dva měsíce, co usíná a spí sama, má dny, kdy usne později (musíme k ní zajít 2× až 3×).
Stále se v noci budí, někdy jen jednou, jindy třikrát. Vždy ale stačí pohladit, dát dudlíka, spí dál.
Od začátku spí v místnosti sama, asi měsíc byla v ložnici, za další měsíc jsme ji přestěhovali do pokojíčku. Změna proběhla bez problémů.
Taky si myslím, že je to o rodičích. Dítě zkouší, kam až ho pustí. Držím palce, ať to zvládnete ![]()
Začali jsme s estiwilem v sedmi měsících a první večer brečela půl hodiny, pak vytuhla a spala až do rána, druhý den usnula do pěti minut a třetí hned a už nebrečela. Od té doby usíná večer sama, když se náhodou v noci vzbudila tak jsem nakojila a opět usnula sama. V deseti měsících se začala hodně budit, už klidně hodinu po tom co jsem ji dala spinkat, po týdnu řvaní kdy jsem ji v noci chovala a pořád dokola kojila jsem ji zkusila dát sunar a ejhle od té doby opět spinká krásně, měla prostě hlad a přestalo ji moje mlíko stačit. Tímto jsme i kojení ukončili a přešli na UM. ![]()
Ještě jedna věc. Musí člověk vědět, že fakt tomu dítěti nic není, ale t už určitě u takhle starho mimi rozezná každá máma. Mně malá spí celou noc po vypití kaše od 4 měsíců, tudíž ji nějaké blbnutí a pokusy o vstávání netoleruji. Jdu k ní nejdříve v 6 h ráno. Vždycky to občas zkusí třeba kolem 4-5 h, a když dělám mrtvého brouka, usne, a je zase 14 dní klid. Vím, že hlad nemá, max. ji dám 1 x napít čaje, a tím to končí, pak dělám, že spím, a vždycky usne, i když ji to někdy trvá třeba půl hodiny. Odmítám vstávat a hrát si sní ve 4 hodiny, nejsem otrok, a až bude vstávat v 6 do školky, taky si asi nebude v noci hrát.
Díky všem. Musím se odhodlat a vydržet ten řev, no. Pořád mi nejde do hlavy, jak ty děti přejdou z hysterického pláče do spánku - budu to muset zkusit.
@Limona píše:
Díky všem. Musím se odhodlat a vydržet ten řev, no. Pořád mi nejde do hlavy, jak ty děti přejdou z hysterického pláče do spánku - budu to muset zkusit.
Prostě si řeknou, že se na to můžou vysrat
někdo to vzdá dřív, někdo později.
Taky Estivilla zkousime doma mesic(ve dne i vnoci),v noci se budi 2×. Poprve delam, ze nic. Podruhe dostene MM. S manzelem jsme se vyspime krasme oba. U dalsiho miminka to zavedu od 3mesice. Doporucuji vsem maninkam… ![]()
@rozumbrada píše:
Prostě si řeknou, že se na to můžou vysratněkdo to vzdá dřív, někdo později.
přesně tak ![]()
@Limona píše:
Myslím si, že poprvé padnou vyčerpáním, další večery postupně pochopí, že starý ritual s uspáváním, houpáním atd. už hold nebude, tak jim nezbude, než usnout sami ![]()
Mimochodem, taky jsem na malou použila estvila cca kolem 8 měsíce, byl to mordor
, ale zvládla to asi po 5ti nocích a od té doby krásně usíná, takže to stálo za to a jsem moc ráda, že jsem se překonala a vydržela jsem
Držím pěsti, buď silná a odhodlaná vydržet
Pro kvalitu dětského spánku je nejlepší, když se co nejdříve naučí usínat samo ![]()