Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,
moje dcera (je jí 11měsíců) se v noci budí každou hodinu. Je to už strašný. Bohužel neumí sama usínat, tak usíná u prsa
. Neporadily by jste nějaký fígl, jak ji naučit usínat samotnou a jak na to, aby spala celou noc (nebo aspon pár hodin v kuse). A do toho mi ještě málo jí. Krmím tak hodinu, než to co chci do ní dostat dostanu a ještě u toho musím dělat blbosti, aby zapoměla, že jí. Už jsem z toho hodně unavená
. Poraďte co s tím…
Děkuji
Mala som to tak 15 mesiacov, nechapem, ze este zijem
az teraz (mala ma 18m) sa zacala trochu lepsit. Este stale kojim ale spanok je lepsi, budi sa tak 3× za noc. Radu nemam, u mna nebola moznost prestat kojit akceptovatelna.
Poridila bych si knizku „Kazde dite muze dobre spat“, najdes tam par rad.
Ja bych vyrazne omezila nocni kojeni, misto toho chodila ve zkracujicich se intervalech utesovat.
Jestli spite v jedne mistnosti, zkus se i odstehovat, mozna citi mleko.
naucit usinat samotnou jedine tak, ze zavedes nejaky pravidelny ritual, koupel na zklidneni, kasi, pak nejakou spaci formulku na dobrou noc, pustit pisnicu, polozit, pohladit a odejit a nepolevit. Nerikam nechat vyrvat, to uz zalezi na tobe, jak to udelas, nekdy staci chodit po ruznych intervalech, nekdo zvoli narocnejsi variantu pro rodice - a ze si s ditetem pobliz, ale nechovas, nedas prso, nic…ale i to pak muze casem vyzadovat.
v jedenacti mesicich by uz mohla spat celou noc, ja bych nebyla unavena, ale mrtva a to beze srandy.
Nech jí vyvztekat, pár dní to bude trvat, ale jinej fígl na to není ![]()
takhle tě má na háku a ví že vstaneš vždycky když si fňukne ![]()
nemyslím si že samo od sebe jí to hned tak přejde ![]()
Měli jsme to samé a čekat do někdy že se to zlepšíto fakt ne
?Tak 3 dny se vztekala hodně pak to bylo lepší a lepší a dneska když jí řeknu, že se v noci spinká, že k ní nebudu vstávat tak jen fňukne, otočí se a spí dál!
No po pravdě, už bych ráda přestala i kojit. Jsem vycuclá, nevyspalá a do toho mívám často migrény, takže k nepoužití 3dny a to nespaní mě nedodá… snažím se ji uklidnit (nebrat do náruče, nedat prso), ale ona začne řvát jak tur ještě víc až se zajíká. A že by zůstala ležet, to taky ne…stojí v postýlce a řve a vzlyká ![]()
@Kathy Lostris tak si jí nevšímej, to je první chyba co děláš, odejdi jinam do místnosti pokud to jde a v intervalech jí choď navštěvovat, ať ví, že si jí tam nenechala, pokaždé když tam přijdeš tak jí polož, přikrej, řekni jí že se spinká a zase odejdi ![]()
V 11M nebotřebuje v noci kojit ![]()
NO to bych taky řekla, že nepotřebuje v noci kojit. Vždyt já ji kojím v noci po hodině… a to fakt už nepotřebuje… sice moc jedlík není, ale snažím se přes den do ní to jídlo dostat, aby byla najezená a v noci neměla hlad…
No zkusím to…ale ona vždy spustí takovej ječák, že to je hrozný…tady to bude asi kdo dýl vydrží, že??
@Kathy Lostris píše:
NO to bych taky řekla, že nepotřebuje v noci kojit. Vždyt já ji kojím v noci po hodině… a to fakt už nepotřebuje… sice moc jedlík není, ale snažím se přes den do ní to jídlo dostat, aby byla najezená a v noci neměla hlad…
No zkusím to…ale ona vždy spustí takovej ječák, že to je hrozný…tady to bude asi kdo dýl vydrží, že??
pokud povolíš a budeš jí to chtít ještě někdy odnaučit to buzení, tak to bude dvakrát horší.
takže si to dobře rozmysli…páč pak už není cesty zpět
to by se ti akorát vymstilo, kdybys jí litovala..připrav se že to bude trvat třeba týden, ale pak se krásně vyspíš. Musí být ale zdravá, aby jí nerostly zoubky třeba ![]()
No jo s těma zubama to je taky boj… asi rostou… dva už vyrostly a ted se mě zdá, že další dva rostou…takže počkám ještě chvíli a pak začnu… už se to tak dál nedá dělat… prostě si asi pořve…
@Kathy Lostris u nás to bylo to stejné, malý měl 10 měsíců, měla jsem ho v posteli a co hodinu se mi budil a chtěl prso, jen si cucl a spal dál, ale když jsem mu nedala, tak byl řev. Já jsem prostě přestala kojit (jel s tatkou na víkend pryč a pak už jsem mu nedala), začal mi i pořádně jíst příkrmy
(do té doby jen pár lžiček a dokrmil se MM). Asi za 14 dní začal spát celou noc a spí teda doteď, nevyžaduje v noci nic, žádné pití, mlíko apod. Takže pokud chceš přestat kojit, šla bych do toho a uvidíš že i to spaní se tím zlepší
Hlavně vydržet ty první dny a výsledek se brzy dostaví. Držím palce.
Děkuji za rady, budu muset to vyzkoušet. Jen nemám to srdce ji nechat tak dlouho brečet. Ona v podstatě od narození nikdy neplakala
. A ted chudáček bude asi řvát jak na lesy…
. Ale já už dál nemůžu…příkrmy mě moc nechce a spíš se chce dojídat z prsa
.
Jak dlouho může trvat než vyroste zub??
Dobrý den,
tak u nás na pár dnů pomohlo přestat s kojením. Pomohlo vyhodit dudlík, na kterém byla extrémně závislá. Od té doby se nebudí vůbec a když se vzbudí, nic nehledá (mlíčko, dudel) a zase usne. U nás to trvalo do 2 let. Pak jsem to nevydržela, dudel vyhodila a je klid. Hodně štěstí
@Kathy Lostris tak bych furt do zblbnuti chodila a pokladala, pohladila, rekla dobrou noc, ze bude spinkat, ze ji mas rada, ze si rano zase bude hrat a podobne a nepolevila. Oni jak deti citi sklulinku, byt jen zavan zavahani ze polevis, tak to zkousi a zkousi…bohuzel to odhodlani je na tom to nejtezsi, ale nesmis se nechat dat. V tomto veku uz to opravdu zkousi, on ten zivej dudlik je prece tak uzasnej (fakt pije, nebo si cucne a dudla?)
ja kdyz uz byla hodne vytocena = na prahu sil, tak deti rychle pochopili, ze „prestrelily“ a ze se mnou nehnou a byl klid.
zkus i snizit teplotu na spani, aby se nebudila treba i zizni, muzes zkusit nabizet piti, ale radeji vodu.
treba i zacne vic jist, kdyz se nenapraska mlikem v noci. Brisko si taky musi oddechnout.
jestli ji aktualne boli zoubky, tak jeste chvilinku vydrz, az bude vic v pohode, pak uz ale bejt nekompromisni.
@Kathy Lostris píše:
Děkuji za rady, budu muset to vyzkoušet. Jen nemám to srdce ji nechat tak dlouho brečet. Ona v podstatě od narození nikdy neplakala. A ted chudáček bude asi řvát jak na lesy…
. Ale já už dál nemůžu…příkrmy mě moc nechce a spíš se chce dojídat z prsa
.
Jak dlouho může trvat než vyroste zub??
kterej to je? a v jake je fazi?
jestli neni nic moc videt, muze to byt jeste nadlouho…a zkus si „vymazat z hlavy“, ze nikdy neplakala, tak ze ji ted budes trapit. Chod za ni, samotnou ji nenech, ale musi proste pochopit, ze ne vse bude podle ni, ty taky nejsi robot a mas pravo se v tomto veku uz normalne vyspat. mala miminka potrebuji mlicko i v noci, ale takhle velka cacorka ne.
Na tohle jsou pak dobry druhy deti, tak muz nejaky plac tolik neresis, pac to se proste neda.