Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
prosím o radu…5 letý syn nemůže usnout…jak mu pomoci? Dneska byl u babičky a spal od 11 - 14 hod
…jenže ráno jde do školky a nebude chtít vstávat…otevřela jsem mu i okno, abych vyvětrala a měl tam čerstvý vzduch… už jsem fakt bezradná…dík moc
Hlazení, čtení pohádky a ležet s ním dokud neusne, to zabírá u nás.
@zikado čtení pohádky už bylo a svítit tam nemůžu, vzbudila bych brášku, zkusím si s ním jít lehnout…
Teplou vanu? A pak do postele do toho pořádně vyvětraného pokoje? Ale teda nevím, já když nemůžu usnout, že nejsem unavená, tak zkrátka neusnu
Takže bych ho nechala být, ať si třeba prohlíží knížky nebo potichu hraje a za půl hodinky až hodinu bych to zkusila znovu, holt bude to vstávání zítra krušný
A co takový světýlko - bludička? Nebo takový svítící želvičky http://www.svitici-beruska.cz/
Ahoj,
pro mě je nejhorší být v posteli (už od dětství), když nemůžu spát. Zabírá jednoduchá činnost na 10-30minut a pak zase chvilku zkusit do postel. Např. čtení, malování, prhlížení fotek, ale jen tak, aby to zabralo pár minut a bylo ukonnčeno.
Případně zkus meduňkový čaj.
Přeji, ať brzy zabere.
@dandysek to už máme a to ho nebere…(máme teda želvu)
už spí, chvilku tu se mnou seděl v obýváku, povídali si a pak jsem si s ním šla lehnout…po chvilce mě řekl, že už mám jít a ted jsem se na něho byla podívat a už spí
dík za rady
@Aklama taky to tak mám, takže mi ho bylo líto, ale taky vím, že prostě ráno vstává a jak bude vypadat to ráno
![]()
@Gladys krom té vany jsem to tak udělala, teda nehrál si, ale povídali jsme si…
Jdu tě jen uklidnit, my máme se spaním peklo pořád. Obě mé děti usínají takhle pozdě, i když do postele jdou v osm. Mladší čtyřletý momentálně ještě nespí, každých pět minut přijde, a já ho opětovně posílám do postele. Už mě to ani nerozčiluje, je to denně. Starší sedmiletý právě usnul. Ráno se vstáváním problém nemají, vstávají první. Přes den starší samozřejmě nespí, mladší ve školce prý jo. Každý mi říká, že mám roboty, co se nikdy neunaví a mají snad pravdu.
@delice tak kluci taky usínají hodinu
proto je zaháním v sedm, usínají kolem osmé…(pokud jsou v osm, tak usnou v devět)…ted ale manžel začal dělat to, že když dělají blbosti místo aby spali, tak pokud nechtějí spát, tak stojí u dveří před pokojíkem (už nás nebaví pořád je zahánět
) a docela to pomáhá…pokud je doma jen jeden, tak usínají uplně v pohodě
ale v tomto případě, prostě „jen“ nemohl usnout…
@kacabus to je dobrý tip, vyzkouším
hlavně že už prďola spinká, u nás už se taky rozhostilo blažené ticho.