Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, žádám Vás o radu ohledně dětského spánku. Mám 3,5 měsíců starého syna, který krásně spinkal v noci, cca 12-13 hodin a probudil se nanejvýš dvakrát. Poslední týden se ale budí každé dvě hodiny a brečí, když k němu příjdu tak se začne smát. Nevím jak ho dostat zpět do starých kolejí, protože nemám to srdce ho nechat plakat ![]()
Ahoj, tak mi meli podobny problem… Nejdrive maly spal taky krasne v kuse, a pak najednou kolem 4 mesice zacal delat sceny, nechtel spinkat a kdyz se zadarilo porad se budil… zacala jsem ho nechavat,,vyrvat se,,, ale v tom stylu, ze jsem ho nechala 3 minuty, pak jsem za nim sla, dala dudlika, pohladila a zase odesla. Kdyz stale plakal, pockala jsem 5 minut a pak zase prisla, dala dudu, pohladila a zase odesla.. vetsinou jsem potreti uz chodit nemusela, ale asi 3krat se mi stalo ze jsem to tak delal 45minut, az se nakonec plakanim sam unavil, ale musela jsem ho,,uhoupat,, Trvalo to zhruba dva tydny a pak se to zase vratilo do starych koleji.. Dnes je malemu 5mesicu a usina sam v postylce a spi 12 hodin
![]()
@štěpánka11 Ahoj, já mám 4,5měsíčního a zatím se mu co se týče spánku vystřídalo snad všechno. Jednu dobu, okolo třetího měsíce mi taky spával už celou noc a z toho se mi zase budil co dvě hodiny. Teď spí okolo šesti, ale jak jsem psala, hrozně často se mu to mění. Nebo se jeden čas budil jen protože chtěl dudla.
Vydrž a třeba se to zase vrátí do starých kolejí. Děti se holt mění, s tím nic neuděláš
.
@ElíDomí píše:
Ahoj, tak mi meli podobny problem… Nejdrive maly spal taky krasne v kuse, a pak najednou kolem 4 mesice zacal delat sceny, nechtel spinkat a kdyz se zadarilo porad se budil… zacala jsem ho nechavat,,vyrvat se,,, ale v tom stylu, ze jsem ho nechala 3 minuty, pak jsem za nim sla, dala dudlika, pohladila a zase odesla. Kdyz stale plakal, pockala jsem 5 minut a pak zase prisla, dala dudu, pohladila a zase odesla.. vetsinou jsem potreti uz chodit nemusela, ale asi 3krat se mi stalo ze jsem to tak delal 45minut, az se nakonec plakanim sam unavil, ale musela jsem ho,,uhoupat,, Trvalo to zhruba dva tydny a pak se to zase vratilo do starych koleji.. Dnes je malemu 5mesicu a usina sam v postylce a spi 12 hodin![]()
![]()
Mě se zdá, že se budí hlady, pokaždé když se nají, tak hned usne. Mám to vyplakání zkusit i tak?
Ja mam kluka rok a pul a jeste nespal celou noc nikdy..budi se i 5× a jeci, uz nevime co s nim..je uplne zdravi ale spat celou noc proste nebude..
@štěpánka11 Ja taky nejdriv myslela ze je to hlady, ale tim ze malej je na UM, tak jsem driv jak za 2,5 hodky najist dat nesmela.. Nekdrive jsem do nej lila caj, ale jak plakal, vzdy to vyblinkal… proste bylo jasny ze hlady to neni, ac to tak vypadalo.. Zkus to, uvidis… Nez se to zacalo lepsit, byla to otazka 3 dni..a pak to bylo lepúsi a lepsi.. Ale dodrzovala bych ty pravidelny casi… u nas to bylo 3 minuty,5minut,7minut a posledni 10 minut.. on si pak zvykl a doslo mu ze proste musi no.. Driv sem ho houpala a placala po prdce jako debil, ale sest kilo uz se fakt nehoupalo moc dobre treba pul hodiny v kuse..akorat sem si oddelala ruku a zada…
Drzim palecky ![]()
Nechat vyplakat 3,5 měsíční miminko? Vy snad nemáte srdce…
Vždyť je to ještě maličký drobeček, který ještě ani neudrží pořádně v ruce hračku a ne tak, aby ukul záludný plán na nevyspání vlastní matky ![]()
@štěpánka11 jestli myslíš, že je to hlad, tak mu dej najíst… Ty jsi jeho máma a ty víš nejlíp, co ho asi trápí a co potřebuje…
Občas se dětem prostě změní režim… Za měsíc to může být všechno zase jinak… Chápu, že je to „nepohodlné“ vstávat co 2 h, ale co si ho třeba vzít noc k sobě do postele, ať nemusíš pořád vstávat? Nebo si přisuň jeho postýlku až k posteli, ať to máš pohodlnější.
@Roxan Kdyby jsi cetla pozorne, tak sice jsem psala,,vyrvat,, ale taky jsem hned pokracovala slovy,,ale ve stylu,,, a pokracovani se snad da pochopit.. Ja taky nemam srdce zrovna radostne kdyz place, ale abych ho hned chovala, nebo proste okamzite prilitla.. to ne, at se to nekomu libi nebo ne, deti si z maminek delaji otroky, a to jim muze byt 3.5 mesice nebo 2 roky… zkouseji a zkouseji, a hned napoprve si pamatuji co na maminky plati.. Je to muj nazor, ale jak rikam, o vyrvavani miminka tu rec nebyla..
@ElíDomí
Mrzí mě, že ještě někdo v dnešní době zastává tenhle zastaralý názor… Ale každému, co jeho jest ![]()
Zakladatelka žádala o radu a já jí dala tu svou… A věřím, že si sama rozhodne, co je podle ní lepší. Ať už je to tvá rada, má a nebo úplně něco jiného ![]()
@Roxan Ja respektuji kazdy nazor, jen jsem pochopila to tve zminene vyrvavani jako utok proti me, me rade. Mohla jsem to napsat jinymi slovy,pravda.ale v podstate mam tuto radu z jedne knihy, ktera pomaha maminkam aby naucili sve deti dobre spat. Me se to podarilo a chtela bych pomoct i zakladatelce. Take nezastavam doslovne vyrvavani. ![]()
Právě že má hlad, vždycky mam pocit že mě sní a pak hned usne, většinou ještě při kojení… akorát nevim co to má znamenat - skoro od začátku spal skoro celou noc
@štěpánka11 píše:
Právě že má hlad, vždycky mam pocit že mě sní a pak hned usne, většinou ještě při kojení… akorát nevim co to má znamenat - skoro od začátku spal skoro celou noc
To znám… No, už to není malinké miminko s malinkým žaludkem a maličkým výdejem energie… Víc se vrtí, roste, rychleji mu pracuje zažívání, má větší hlad… Může to být i pouze dočasné (spurt)…
Můj prťous spal od narození obvykle 6 h vkuse. Po 4. měsíci se to zlomilo. Teď se budí co 2 h na jídlo. První týden jsem myslela, že usnu přes den ve stoje, ale další týden jsem si na to zvykla…
Až začnete s příkrmy, tak se to pravděpodobně zlepší…
Neboj, není to zas taková hrůza… Jsou miminka, co se budí co hodinu na jídlo a neusnou u prsa, ale maminky je pak ještě musí uspávat ![]()
My jsme teď prožili něco podobného
Maličký nám sice nikdy nespal celou noc, ale budil se po 5-6h. Pak ve 3,5 měsících začal každé 4h, pak 3h a nakonec 2h. Trvalo to cca 14 dní a pak se to zase začalo prodlužovat a teď už zase spí 6h ![]()
Taky chtěl pořád papat a to jediné ho uspalo. Pravděpodobně to byl růstový spurt a s tím asi nic neuděláš. Já jsem mu dávala najíst kdykoli si řekl, tak to taky zkus ![]()
Naše malá má sice teprve 5 týdnů, ale v noci je to hrůza. Probouzí se, co tři hodiny na krmení, to bych ještě zvládla. Problém je v tom, že když ji nakojím, sama už nechce, chci jí dát spát a trvá to tak 2 někdy i 3 hodiny, než mi usne. To znamená, že jí znovu můžu kojit a nevyspím se snad nikdy. Přebalím, dám i něco na prdíky a stejně to nezabírá. Vzpíná se, pořád pokňukává. Jsem z toho zoufalá. Přes den mi padá hlava. Ale to zase musím něco navařit, chci s malu jít i ven, aby měla čerstvý vzduch. Nemáte někdo podobný problém? Už nevím, co s tím. Pořád doufám, že to časem bude lepší, ale zároveň se bojím, že ne.
![]()
Kači, musíš vydržet…nejsou rady na to co dělat a co ne…můžou ji trápit prdíky (to musíš překonat, když nezabírají kapky atd.) a možná si ještě nezvykla na noční režim. Je potřeba, aby měla každý den stejný režim…vykoupat, nakrmit, potulit a spinkat..každý to má jinak. Ale děti vyžadují každý den pořád to samé..to jim dává pocit jistoty a bezpečí. Já mám ted druhé mimi 5 měs. kluka a ten se budí co 2h..ztaky děs, ale jelikož má starší dcera 2roky je ještě taky mrně, tak už jsem si na nespaní zvykla.